Zmam osobu

Když zlobí kouzla a modlitby

Moderátoři: Dungeon Master, World Builder

Uživatelský avatar
zuzuPD
Příspěvky: 3541
Registrován: 18. 4. 2009 23.44
Kontaktovat uživatele:

Zmam osobu

Příspěvek od zuzuPD »

Kouzlo Zmam osobu (Charm person) z prvního kruhu nevyhazuje z invis. Sice si někteří Aefarové myslí, že nejde o útočné kouzlo a proto by vyhazovat ani nemuselo, ale jeden nikdy neví :biggrin:
Hyperaktivní hlavně MUNI.
ICQ: 345081919
Uživatelský avatar
Nalk
Příspěvky: 2764
Registrován: 12. 2. 2007 18.50
Bydliště: Jižní Morava - Znojmo a Brno - stále 100% jižan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nalk »

No když by se povedlo, tak by mělo postavu "zmámit", což je celkem zákeřná věc, takže by to asi útočné být mělo. Ale zas základní funkcí je zlepšit si reputaci u někoho, což se otevřeným řvaním zaklínadel... no je to pochybné.
"Compared to the "righteous" greed of the rulers, the villains of the world seem much more honorable. When scum rules the world, only more scum is born... You don't even understand that?"
- Eustass Kid (One Piece)

Van, kněz Hrebogův, vyznavač Vyšší cesty
acc.: Nalkanar
Uživatelský avatar
The_Balrog
Příspěvky: 5148
Registrován: 3. 8. 2006 7.37
Bydliště: (ಠ_ృ)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od The_Balrog »

These aren't the droids you're looking for...
acc. westgard, postava Alkaran aep Ellena | Silmelinde (stačí mi říci a já ji lognu)
Uživatelský avatar
Jon
Příspěvky: 2585
Registrován: 2. 4. 2007 10.28
Bydliště: Thalie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jon »

Podle mě musí ten, kdo je obětí zmámení, toho, kdo ho mámí, vidět už z podstaty věci, tudíž by kouzlo z invisu vyhazovat mělo.
Kraki Skengdrang
cybermisa
Příspěvky: 6337
Registrován: 20. 2. 2006 2.46

Příspěvek od cybermisa »

Mam pocit, ze se tyhle low level charmy chovaji jinak na NPC (neni to utocna akce - lze seslat na obchodnika, aniz by se na vas sesypala pulka mesta) a jinak na PC. U PC to zpusobuje daze, kdezto u NPC to snizuje appraise.
Uživatelský avatar
zuzuPD
Příspěvky: 3541
Registrován: 18. 4. 2009 23.44
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzuPD »

Jon píše:Podle mě musí ten, kdo je obětí zmámení, toho, kdo ho mámí, vidět už z podstaty věci, tudíž by kouzlo z invisu vyhazovat mělo.
S tím bych úplně nesouhlasil, protože kouzlo vlastně pronikne do mysli cíle (graficky na nebohý cíl dokonce letí) a provede v ní drobné úpravy v rámci hodnocení sesilatele (ovlivněnému přijde známý, byť si třeba nevzpomíná odkud, rozhodně v něm nevidí nebezpečí, pociťuje k němu sympatie a podobně), ale sesilatel kvůli tomu nemusí na cíl kouzla vůbec promluvit, nebo se mu ukázat, když už po něm kouzlo prostě mrsknul - sám sesilatel ví jak vypadá a co má cíli vnutit.
Oproti třeba dominate a presence z Vampajrů, kde pro použití disciplíny se s cílem musel navázat oční kontakt, respektive jím být viděn.
cybermisa píše:Mam pocit, ze se tyhle low level charmy chovaji jinak na NPC (neni to utocna akce - lze seslat na obchodnika, aniz by se na vas sesypala pulka mesta) a jinak na PC. U PC to zpusobuje daze, kdezto u NPC to snizuje appraise.
No ale co při seslání na červené NPC (kupříkladu skřet nebo bandita). Na daze to nevypadalo, v neviditelnosti jsem zůstal a kolem skřeta jsem mohl klidně projít, aniž by měl choutky mě napadnout (dokud nevypršel efekt kouzla :biggrin: pak mě prohnal - sem si říkal jak dlouho je rozumné postávat hned u něj).


EDIT po Balrogovi: No při úspěšném očarování hlavně není cíl schopný objektivně vyhodnotit chování sesilatele, takže i kdyby věděl, že byl očarován, prostě si to tak nebere :biggrin: Vždyť sesilatel je mu zrovna sympatický, dokonce má k němu možná i velmi vřelý vztah, tam se na nějaké to jedno očarování nebo předchozí vražedné úmysly hnedka zapomene.
Naposledy upravil(a) zuzuPD dne 19. 1. 2011 12.43, celkem upraveno 2 x.
Hyperaktivní hlavně MUNI.
ICQ: 345081919
Uživatelský avatar
The_Balrog
Příspěvky: 5148
Registrován: 3. 8. 2006 7.37
Bydliště: (ಠ_ృ)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od The_Balrog »

Jinak tedy abych napsal něco k věci – já to kouzlo chápu jako pomoc kouzelníkovi nabýt při jednání s dotyčnou osobou důstojnosti a podmanivosti. Protějšku se zdá, že se v jeho očích rozhoří zvláštní svit a hlas nabude okouzlující barvy, díky čemuž kouzelník působí důvěryhodněji/přátelštěji/vznešeněji/výhružněji.

S tímhle přístupem mi pak toto kouzlo nepřijde jako útočná akce, ale ani se mi nezdá moc fér sesílat to z invisu, protože kouzlo působí při osobním jednání.

Podle mne by se mělo sesílat viditelně, v kontaktu s osobou. Při úspěchu kouzla protějšek nepozná, že byl očarován, při jeho odolání to poznat může (záleží asi na znalostech a zkušenostech). Nepředstavoval bych si gestikulaci a verbální složku jako mohutné řvaní s divadelními gesty, spíš ve formě onoho mnou zmíněného Jedi mind tricku :)
acc. westgard, postava Alkaran aep Ellena | Silmelinde (stačí mi říci a já ji lognu)
cybermisa
Příspěvky: 6337
Registrován: 20. 2. 2006 2.46

Příspěvek od cybermisa »

U cervenych NPC je mozne, ze dane NPC docasne "zmodra".
Aefar
Příspěvky: 3354
Registrován: 9. 12. 2008 17.31

Příspěvek od Aefar »

Já to tedy vidím takto.

Pletete si rozdíl mezi charismatem přesvedčivého podvodníka (hádejte, jaké vlastnosti a schopnosti využívá) a mágem, který skutečně očaruje osobu.

Když budu hvězdičkovat hypnotizéra, pak musí být oční kontakt. Podmanivým hlasem, líbivými slovy nebo jen působivým pohledem mohu okouzlit (charm) toho druhého a dosáhnout tak efektu bez použití kouzla. Je třeba se vidět, případně slyšet. Působení na mysl je formou jeho smyslových vjemů, musí být prostor na jejich projevení. Úspěch závisí na vlastnostech typu přesvědčování/podvádění... a na hodnotě vlastnosti charisma (kouzlo osobnosti). A hlavně, musí být čas na interakci, skřet vůbec musí po hypnotizérovi koukat.

Mág ovlivní např. skřetovu mysl kouzlem. A když se mu pak odhalí z neviditelnosti, skřet např. místo mága vidí skřeta, který se podobá jeho nejlepšímu příteli (zatímco všichni ostatní vidí stále mága). Když si nebudou rozumět, bude se strašně divit, proč jeho přítel mluví tak divně, co se mu asi mohlo stát... atd. To je podstata očarování. U dominate uvidí třeba svého velitele, kterému bude poslušný.

Pak je ještě třetí možnost - a to nepřímá. Třeba tak, že se do skřeta proměním... fyzicky nebo iluzivně, nebo se za něj pokusí hobit přestrojit. Třeba.

Vzpomeňte si i na haldu filmů, kde se takové očarování využilo... kde byl vidět v mágovi někdo úplně jiný, než kým skutečně byl (a nebyla to zrovna iluze).

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
† Bolthorm syn Thrudgelmův
Uživatelský avatar
Jon
Příspěvky: 2585
Registrován: 2. 4. 2007 10.28
Bydliště: Thalie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jon »

Aefar píše:skřet např. místo mága vidí skřeta, který se podobá jeho nejlepšímu příteli
Ale vůbec, to by byla iluze. Charm person prostě způsobí zblbnutí mysli; očarovaný objekt si podle DnD pravidel pak ani nepamatuje, co dělal. Není ale zblbnutý natolik, aby vykonal nějaké sebevražedné příkazy a podobně (to přichází až s mocnější verzí kouzla). Stejně jako Balrog to vidím jako takový Jedi mind trick, a myslím, že je třeba jistý osobní kontakt, tudíž by nemělo jít toto kouzlo sesílat z neviditelnosti nebo dokonce z hidu. Za zmínku stojí, že aby objekt vykonal tvoje příkazy, měl bys mluvit jeho jazykem, což podle mě samo o sobě svědčí o tom, že je třeba, aby tě očarovaný viděl.
This charm makes a humanoid creature regard you as its trusted friend and ally (treat the target’s attitude as friendly). If the creature is currently being threatened or attacked by you or your allies, however, it receives a +5 bonus on its saving throw.

The spell does not enable you to control the charmed person as if it were an automaton, but it perceives your words and actions in the most favorable way. You can try to give the subject orders, but you must win an opposed Charisma check to convince it to do anything it wouldn’t ordinarily do. (Retries are not allowed.) An affected creature never obeys suicidal or obviously harmful orders, but it might be convinced that something very dangerous is worth doing. Any act by you or your apparent allies that threatens the charmed person breaks the spell. You must speak the person’s language to communicate your commands, or else be good at pantomiming.
Naposledy upravil(a) Jon dne 19. 1. 2011 13.08, celkem upraveno 1 x.
Kraki Skengdrang
Aefar
Příspěvky: 3354
Registrován: 9. 12. 2008 17.31

Příspěvek od Aefar »

Jon píše:
Aefar píše:skřet např. místo mága vidí skřeta, který se podobá jeho nejlepšímu příteli
Ale vůbec, to by byla iluze. Charm person prostě způsobí zblbnutí mysli; očarovaný objekt si podle DnD pravidel pak ani nepamatuje, co dělal. Není ale zblbnutý natolik, aby vykonal nějaké sebevražedné příkazy a podobně (to přichází až s mocnější verzí kouzla). Stejně jako Balrog to vidím jako takový Jedi mind trick, a myslím, že je třeba jistý osobní kontakt, tudíž by nemělo jít toto kouzlo sesílat z neviditelnosti nebo dokonce z hidu.
Nebyla by to iluze. Právě že vůbec. To je právě základní rozdíl mezi školou očarování a školou iluzí (a mám z toho zkoušku :biggrin:)…

Ty působíš na mysl a měníš vnímání cíle. To s iluzemi nemá nic společného. Iluzi tvoříš mimo mysl okolí, a všichni ji vnímají stejně, prostě imituješ skutečnost. Samo, vnímání můžeš hrát různě. Od proměny ve skřeta po pouhou změnu emocí. Ale měl bys vždy jako sesilatel vědět jak (v tom je kouzlo té hry), jak oblbneš vědomí i podvědomí cíle, aby skutečně věřilo tomu, co vnímá.

To, co cituješ, naopak podtrhuje to, co říkám. Je fajn, že cíl vnímá slova a činy čaroděje tak nejlépe, jak může (třeba jako by to byl jeho nejlepší přítel a že ani nejlepším přítelem se nenechá donutit k sebevraždě), ale proč je tak vnímá tam popsáno není.
Naposledy upravil(a) Aefar dne 19. 1. 2011 13.14, celkem upraveno 2 x.

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
† Bolthorm syn Thrudgelmův
Uživatelský avatar
Jon
Příspěvky: 2585
Registrován: 2. 4. 2007 10.28
Bydliště: Thalie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jon »

No, abychom se ale vrátili k podstatě věci, z invisu by to kouzlo vyhazovat mělo, bez ohledu na to, jak vlastně funguje (slovíčkaření) :))
Naposledy upravil(a) Jon dne 19. 1. 2011 13.10, celkem upraveno 1 x.
Kraki Skengdrang
Uživatelský avatar
Nalk
Příspěvky: 2764
Registrován: 12. 2. 2007 18.50
Bydliště: Jižní Morava - Znojmo a Brno - stále 100% jižan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nalk »

Osobně si myslím, že když to kouzlo má dosah na dálku a působí přímo na mysl, tak ho prostě čaroděj sešle, v kouzlu je informace o čaroději a co má cíl spíše vidět... a k tomu kontakt očí apod. snad netřeba.

Pak je otázka, že u NPC to není přímo útočná akce, u hráče ano (ale TO je teoreticky zanedbatelné).
"Compared to the "righteous" greed of the rulers, the villains of the world seem much more honorable. When scum rules the world, only more scum is born... You don't even understand that?"
- Eustass Kid (One Piece)

Van, kněz Hrebogův, vyznavač Vyšší cesty
acc.: Nalkanar
Aefar
Příspěvky: 3354
Registrován: 9. 12. 2008 17.31

Příspěvek od Aefar »

Jon píše:No, abychom se ale vrátili k podstatě věci, z invisu by to kouzlo vyhazovat mělo, bez ohledu na to, jak vlastně funguje (slovíčkaření) :))
Toť otázka... vyhazují všechna kouzla na nepřátele z invizu? Pokud ano a má to tak být, pak je to chyba. Pokud to není nutné pravidlo, pak je to vlastnost (vcelku logická a rozumná).

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
† Bolthorm syn Thrudgelmův
Uživatelský avatar
The_Balrog
Příspěvky: 5148
Registrován: 3. 8. 2006 7.37
Bydliště: (ಠ_ృ)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od The_Balrog »

Mno já ve svých opředstavách tak nějak vycházím ze zcela vágního popisku kouzla:
nwn wiki píše:In the eyes of the target humanoid, the personal reputation of the caster is improved by 50%.
A trochu podrobnějšího popisku v d20 systému:
http://www.d20srd.org/srd/spells/charmperson.htm píše:This charm makes a humanoid creature regard you as its trusted friend and ally (treat the target’s attitude as friendly). If the creature is currently being threatened or attacked by you or your allies, however, it receives a +5 bonus on its saving throw.

The spell does not enable you to control the charmed person as if it were an automaton, but it perceives your words and actions in the most favorable way. You can try to give the subject orders, but you must win an opposed Charisma check to convince it to do anything it wouldn’t ordinarily do. (Retries are not allowed.) An affected creature never obeys suicidal or obviously harmful orders, but it might be convinced that something very dangerous is worth doing. Any act by you or your apparent allies that threatens the charmed person breaks the spell. You must speak the person’s language to communicate your commands, or else be good at pantomiming.
Jink chápu Aefara, že to kouzlo působí přímo na mysl oběti a nepřetváří fyzicky sesilatele. Pro sesílání asi tedy není nutný přímý kontakt, pro následné jednání pak ale ano.

Takže těžko říct :ermm: asi vyhazovat z invisu nemusí. Na druhou stranu by bylo dobrý, kdyby u nepovedeného pokusu byla nějaká šance mága na prozrazení, což by se při sesílání přes invis vůbec nekonalo a čuchám možnost zneužívání.
acc. westgard, postava Alkaran aep Ellena | Silmelinde (stačí mi říci a já ji lognu)
Uživatelský avatar
Jon
Příspěvky: 2585
Registrován: 2. 4. 2007 10.28
Bydliště: Thalie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jon »

Já bych prostě řekl, že k tomu, abys působil na mysl cíle, s ním musíš komunikovat / být v nějakém kontaktu a být vidět, lhostejno zda třeba IGMS z invisu vyhazuje nebo ne. Prostě taková zrychlená sugesce, nebo hypnóza.
Kraki Skengdrang
Aefar
Příspěvky: 3354
Registrován: 9. 12. 2008 17.31

Příspěvek od Aefar »

Jon píše:Já bych prostě řekl, že k tomu, abys působil na mysl cíle, s ním musíš komunikovat / být v nějakém kontaktu a být vidět, lhostejno zda třeba IGMS z invisu vyhazuje nebo ne. Prostě taková zrychlená sugesce, nebo hypnóza.
To je, jako bys řekl, že když chceš zranit ocejchovaného na druhé straně desky, musíš ho vidět.

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
† Bolthorm syn Thrudgelmův
Uživatelský avatar
Nalk
Příspěvky: 2764
Registrován: 12. 2. 2007 18.50
Bydliště: Jižní Morava - Znojmo a Brno - stále 100% jižan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nalk »

Jon píše:Já bych prostě řekl, že k tomu, abys působil na mysl cíle, s ním musíš komunikovat / být v nějakém kontaktu a být vidět, lhostejno zda třeba IGMS z invisu vyhazuje nebo ne. Prostě taková zrychlená sugesce, nebo hypnóza.
Matoucí kouzlo nebo kletba Imperius z Harry Pottera :smile:
"Compared to the "righteous" greed of the rulers, the villains of the world seem much more honorable. When scum rules the world, only more scum is born... You don't even understand that?"
- Eustass Kid (One Piece)

Van, kněz Hrebogův, vyznavač Vyšší cesty
acc.: Nalkanar
Uživatelský avatar
Jon
Příspěvky: 2585
Registrován: 2. 4. 2007 10.28
Bydliště: Thalie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jon »

To ne, k tomu bych zas použil nějakou panenku nebo jiný rituální předmět, ale... :D
Kraki Skengdrang
drake127
Příspěvky: 1897
Registrován: 20. 9. 2006 14.39
Bydliště: Jihlava

Příspěvek od drake127 »

Řešte IC, na MUNI to víme (a nejen já a DM, aby mě někdo nechytal za slovo).

Vyhazovat to samozřejmě má, jako každá "útočná" akce a nedobrovolné přehrabování se v hlavě útočná akce je. Ale systém se v případě Charm/Dominate chová u PC strašně pitomě, takže nejlepší je asi stejně nesesílat, resp. hrát jen po domluvě.
Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
Odpovědět