Zákoník Říše aneb jak (ne)mít stráž u zadnice

Vše co nejde zařadit jinam

Moderátoři: Dungeon Servant, World Builder, Dungeon Master

Odpovědět
Uživatelský avatar
Braenn
Příspěvky: 4943
Registrován: 5. 1. 2007 12.12
Kontaktovat uživatele:

Zákoník Říše aneb jak (ne)mít stráž u zadnice

Příspěvek od Braenn »

Dávám se souhlasem DM.

Množí se celkem zbytečné případy střetu se zákonem, kdy hráč, postava či oba dohromady, nechají vyeskalovat zdánlivou hloupost až do fáze, která může pro postavu znamenat konec hraní v Říši. A to není cílem DM ani hráčů stráže, už tak je nás tu málo. Takže něco na zamyšlení:

V Říši je nový zákoník. Není v něm vlastně nic extra nového, pouze mnohem detailněji popisuje to, co bývalo nepsaným zvykem.
Kdo si ho chce přečíst jinde než ve hře, může tady:
https://drive.google.com/drive/u/0/fold … XdO7SxKbo2

Má sedm knih.
První kniha popisuje rozdělení Říše a jejích lén, to můžete klidně přeskočit.
Druhá popisuje výkonou a soudní moc Říše, to vás může zajímat, když už máte problém, je tam jak zhruba funguje soud, kdo soudí, a taky něco o odvolání. Taky se tam ale dočtete, že Říše nemá ráda recidivu a okolnosti zločinu a vaše chování vám může zvedat i snižovat trest o dost příček.
Třetí kniha je o pojmech trestního práva, celkem zajímavým vhled Říše na různé rasy, hráči podivností by neměli míjet. Taky o přístupu Říše k magii, o plnoletosti, o tom, koho zákoník chrání a koho ne. Minimálně poslední bod o spolupráci na zločinu byste neměli minout.

Čtvrtá kniha, Trestník, je asi nejdůležitější pro běžný přehled každého říšského občana. Máte tam stručný seznam a rozdělení zločinů a navrhovaných trestů. A opět varování: okolnosti zločinu mohou hýbat konečným trestem! Tu knihu vkládám rovnou sem, neváhejte s přečtením! https://drive.google.com/open?id=1zRG85 … yu2nCKAyGI

Knihy pět, šest a sedm se pak věnují definicím jednotlivých trestů v kategorii lehký, těžký a hrdelní.
Doporučuji hlavně knihu sedm o lehkých zločinech, s těmi můžete mít problém dost snadno. Když jich máte víc, soud už to hodnotí přísněji, když je opakujete a násobíte, platí to samé! Tady je: https://drive.google.com/open?id=16bFg_ … 16Y02CQfRk

Celý zákoník je celkem přísný a je určitě lepší, nedostat se do fáze, kdy už vás soudí. Ale ani pak není nic ztraceno, DM i hráči jsou přístupni kompromisům a dohodám. Klidně s nějakou přijďte.

Abyste ale pochopili, jak přistupovat k zemi, v níž vaše postavy žijí: Říše, hlavně Mithallir, klade důraz na náboženství, na morálku a čest, nemá důvěru v mágy a nic magického, obzvláště, podtrženo dvakrát, cokoli co zavání nekromancií. Je rozhodně víc striktnější a přísnější než Tirian. Neocení, že svůj zločin chcete vyplatit, daleko víc tu platí pokora a lítost.

A teď něco k zamyšlení ve chvíli, když máte stráž u zmíněné zadnice:
Pokud se nechcete dostat do IC problémů, nebo už v nich jste, prosím, neurážejte stráž. Vím, že mnoho postav je hrdých a svobodomyslných, pak ale uvažte, zda je jim tento povahový rys je milejší než jejich svoboda, potažmo zda ho nemohou potlačit na úkor rozumu, který jim řekne: Neurážej uniformu do očí. Urážej za zády, potichu. Nebo později. Nebo jim s úsměvem říkej věci, které nemyslíš vážně, ale netlač na pilu! Je mnoho způsobu, jak zahrát pohrdání stráží, které nevyústí v něco, co ani jedna strana nakonec nechce: velmi přísný trest.
A pokud vám je proti srsti a charakteru pokora a lítost, pak vězte, že nemusí být upřímná. :)

Pokud bude vaše postava urážet, provokovat, hrát, že má všechno na háku, dozajista ukáže silný charakter, ale hráč pak musí být připraven unést fakt, že z lehkého zločinu se velmi snadno může stát zločin těžký, ne-li hrdelní. Pokud jste na to připraveni, pak skvěle. Pokud ne... pak se zkuste zamyslet, jak by to šlo jinak.


P.S. První odkaz na celý zákoník by měl fungovat pořád, odkazy přímo na jednotlivé knihy mohou časem přestat jít.
Odpovědět