Miroslav Zelenka a jeho pohled na svět

Vše co přímo nesouvisí s hrou na Equilibrii

Moderátoři: Dungeon Servant, World Builder, Dungeon Master

Uživatelský avatar
Akruo
Příspěvky: 1049
Registrován: 29. 9. 2007 9.02
Bydliště: Znojmo

Příspěvek od Akruo »

//úplně mimo, ať dělám co dělám, data u těchto článků i u svého mám 2006, 2007 , ale i dny jsou špatně, je to jenom má závada?
"Nesouhlasím. To je individuální názor. Mnozí ho s tebou možná sdílí, ale věř, že mnozí ne." - Pavel Urban ©
Rangarog Dragobir - zakladatel Západoříšské obchodní společnosti, kupec, kovář a kovkop ...padl a byl Durminem přijat do Věčných síní
Brambor
Aefar
Příspěvky: 3162
Registrován: 9. 12. 2008 17.31

Příspěvek od Aefar »

K tomu "Dénikenovi": autor ho na svých stránkách uvádí jako svou "studijní" literaturu :bigwink:

Cituji:
Miroslav Zelenka píše:Zásadní změna pro mne nastala po roce 1990, kdy k nám začaly pronikat informace zcela nového druhu. Jako mnohé mě oslovilo „Jitro kouzelníků“ francouzských spisovatelů Jacquese Bergiera a Louise Pauwelse a knihy Ericha Antona Paula von Dänikena.
Taky jsem Dänikena četl. Bylo mi dvanáct, po přečtení jsem se zasmál a odložil jsem to s tím, že je pěkné, jak nesouvislé souvislosti se dají dávat dohromady a co všechno se z toho dá "vyvodit".

Mnohem radši než tuto takzvanou literaturu faktu mám klasické sci-fi, kde si můžu být jist, že to píše duševně zdravý člověk s rozvinutou fantazií a ne manipulátor či nemocný člověk.

A nakonec k dezinformacím:
Internet je krásně svobodné místo. Bohužel tak svobodný, že se mnohdy zcela vytrácí zodpovědnost. Samozřejmě bych byl vždycky proti cenzuře internetu, ale faktem zůstává, že sem může vyblít kdo chce co chce a ještě to někteří ostatní žerou.

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
† Bolthorm syn Thrudgelmův
drake127
Příspěvky: 1753
Registrován: 20. 9. 2006 14.39
Bydliště: Jihlava

Příspěvek od drake127 »

Jestli mě studium na MFF UK něco naučilo, tak je to dvojice věta-důkaz. Pokud něco tvrdíte, pak svá tvrzení dokažte nebo uveďte důvěryhodný zdroj (důvěryhodný zdroj svá tvrzení dokazuje nebo úvádí svůj zdroj). Jinak je vaše tvrzení nepoužitelný pro jakékoliv seriózní použití.

Samozřejmě neprověřuji každou informaci, kterou obdržím, ale důležité je, že vycházím ze zdrojů, které mohu v případě sporu dohledat a na které se mohu odvolat. Plácat umí každý a manipulovat každý druhý. Nenechte se manipulovat, vyžadujte důkazy!
Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
cybermisa
Příspěvky: 6078
Registrován: 20. 2. 2006 2.46

Příspěvek od cybermisa »

drake127 píše:Jestli mě studium na MFF UK něco naučilo, tak je to dvojice věta-důkaz. Pokud něco tvrdíte, pak svá tvrzení dokažte nebo uveďte důvěryhodný zdroj (důvěryhodný zdroj svá tvrzení dokazuje nebo úvádí svůj zdroj). Jinak je vaše tvrzení nepoužitelný pro jakékoliv seriózní použití.

Samozřejmě neprověřuji každou informaci, kterou obdržím, ale důležité je, že vycházím ze zdrojů, které mohu v případě sporu dohledat a na které se mohu odvolat. Plácat umí každý a manipulovat každý druhý. Nenechte se manipulovat, vyžadujte důkazy!
Presne tak. Zasadni rozdil mezi "vedeckym" textem a vedeckym clankem je, ze ve vedeckem se pouzivaji citace a to pokud mozno puvodni zdroju ci clanku z kvalitnich casopisu. A ze v dnesni dobe lze velmi jednoduse kvalitni vedecke casopisy od ostatnich rozlisit na zaklade napr. pritomnosti v Web of knowledge (predevsim SCI a SCI-E) a nasledne pak dle impact factoru casopisu (i kdyz i to neni samospasne a zalezi predevsim na oboru). Kazdopadne kvalita vedeckeho prinosu publikace je v dnesni dobe uz velmi dobre meritelna a ma zmaknutou metodiku - pokud se nekdo nazyva v dnesni dobe spickovym vedcem, staci se optat na jeho hirsh index a vse je jasne. Metodika samozrejme vychazi z predpokladu, ze spickovi vedci publikuji. Pokud je nekdo spickovy vedec a nepublikuje, tak ma zase problem sehnat penize, pac granty vyzaduji publikaci vysledku (cim vic penez chcete, tim lepsi publikace jsou treba = lepsi vysledky) …

Jsem se nejak nechal unest, pardon … :blush:

Ale co, pan Zelenka je filosof a ne vedec, takze mu to snad ani nelze vycitat :biggrin:
kokosak
Příspěvky: 2954
Registrován: 17. 8. 2007 18.49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kokosak »

cybermisa píše:Ale co, pan Zelenka je filosof a ne vedec, takze mu to snad ani nelze vycitat :biggrin:
Filozofii externismu na něj! :biggrin:
Eternal chaos comes with chocolate rain, you guys. CHOCOLATE RAIN!
Sethiel
Příspěvky: 286
Registrován: 14. 4. 2008 19.23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sethiel »

cybermisa píše:Ale co, pan Zelenka je filosof a ne vedec, takze mu to snad ani nelze vycitat :biggrin:
Tu filozofii by mu nikdo nebral, ale proč tam motá tu fyziku? :smile: Je snadné sugerovat, že tohle a tohle podporuje mou teorii … zvlášť, když se ti, kterých se to týká (Einstein, Heisenberg), už nemůžou bránit. :bigwink:
Imagination is the only weapon in the war against reality.
labir
Příspěvky: 6702
Registrován: 18. 12. 2005 1.27
Bydliště: Sídlo u Amfiberai, sféra Equilibrie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od labir »

Zajímavý článek. Ale když jsem ho analyzoval tak jsem tam našel hodně manipulativních částí. Nicméně s něčím podobným koketuji už hodně dlouho i když si to představuji jinak, ale výsledek mám stejný - realita je ovlivnitelná pouhou vůlí. Zatím jsem jen u konceptu (a asi u něj i zůstanu), protože navrhnout konstrukci jak to celé funguje je extrémně obtížné. Pro začátek je dobré se ptát třeba na otázky "co je to prostor?", "co nejméně potřebuji k tomu abych vytvořil vesmír?".
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.
Aefar
Příspěvky: 3162
Registrován: 9. 12. 2008 17.31

Příspěvek od Aefar »

Já si myslím, že realita je pro každého jedince ovlivnitelná spíše natolik, nakolik dokáže ovládat sám sebe, svou mysl a tělo.

Jinými slovy - svět každý vnímáme jinak a toto vnímání můžeme změnit. Možná je i mraky paralelních světů vedle sebe nebo nekonečno rozměrů (už jen proto, že v matematika dokáže počítat s n rozměry) a možná je kdo ví co, ale stále není v lidských možnostech (pokud já vím) naše vnímání rozšířit za hranice, které jsou nám vymezeny. Kdo ví, třeba se to podaří. V každém případě bych jako cestu viděl tu duchovní - v poznávání sebe sama. A velmi, velmi dlouhodobou. V tomto směru se mi líbí "vize" A.C. Clarka, kde to s lidsvem dopadá tak, že duše opustí své tělo a lidstvo se vymaní ze svého omezeného vnímání světa (zjednodušeně). Ve Vesmírné odysee to tak bylo, Konec dětství jsem četl opravdu dávno, ale tuším, že tam bylo něco podobného. Je to sice autorova fantazie a čistokrevné Sci-fi, ale ta představa se mi líbí.

Snění nás vždycky posunovalo dál, ale na druho straně si myslím, že bychom neměli opouštět tu krásnou realitu, které se říká život.

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
† Bolthorm syn Thrudgelmův
OneHeart
Příspěvky: 1309
Registrován: 13. 4. 2006 21.03
Bydliště: Olduvaiská rokle v Tanzánii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OneHeart »

Aefar píše:V tomto směru se mi líbí "vize" A.C. Clarka, kde to s lidsvem dopadá tak, že duše opustí své tělo a lidstvo se vymaní ze svého omezeného vnímání světa (zjednodušeně). Ve Vesmírné odysee to tak bylo, Konec dětství jsem četl opravdu dávno, ale tuším, že tam bylo něco podobného. Je to sice autorova fantazie a čistokrevné Sci-fi, ale ta představa se mi líbí.

Snění nás vždycky posunovalo dál, ale na druho straně si myslím, že bychom neměli opouštět tu krásnou realitu, které se říká život.
člověk by si měl uvědomit, že to co pokládá jako realitu je pouhý obraz reality, vytvořený našimy omezenými smysly. Proto odkazování na realitu bychom měli brát spíše jako odkaz na konsesus většinové části lidí ve společnosti o realitě.
Sice jsem tu Clarkovu knihu nečetl, ale to spojení "vymaní se ze svého omezeného vnímání světa", to je dobré.
Tímhle omezeným vnímáním bych já viděl právě to zoufalé lpění na obecně přijímané realitě a odmítání jakýchkoliv výchylek, jako nepřirozených (a často bohužel společensky nebezpečných?!?). Blázní vědí :smile:
*

Na téma vnímání reality je naprosto úžasná krátká knížka Aldouse Huxleyho, Brány vnímání (zde ke stažení: http://makosharkovo.sweb.cz/brany/brany.rar)

*edit: jo a zapomněl jsem pointu :) Právě proto, že i to něpřirozené a jiné vnímání reality může mnohdy dát člověku mnohem víc, než racionalizace napasovaná na obecně přijímanou realitu jako správnou. Viz. např. Huxley,Talbot,McKenna... erudovaní pánové, kteří našli svoje cesty chápání všeho jsoucna okolo.
"Kdyby brány vnímání byly průzračné, každá věc by se člověku jevila taková, jaká je, neskonalá."
(William Blake)
OneHeart
Příspěvky: 1309
Registrován: 13. 4. 2006 21.03
Bydliště: Olduvaiská rokle v Tanzánii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OneHeart »

labir píše:Zajímavý článek. Ale když jsem ho analyzoval tak jsem tam našel hodně manipulativních částí. Nicméně s něčím podobným koketuji už hodně dlouho i když si to představuji jinak, ale výsledek mám stejný - realita je ovlivnitelná pouhou vůlí. Zatím jsem jen u konceptu (a asi u něj i zůstanu), protože navrhnout konstrukci jak to celé funguje je extrémně obtížné. Pro začátek je dobré se ptát třeba na otázky "co je to prostor?", "co nejméně potřebuji k tomu abych vytvořil vesmír?".
poměrně zajímavá je myšlenka M.Talbota o holografickém vesmíru (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Holographic_Universe)

Střípky vesmíru si může člověk vytvořit ve vlastní mysli (sny,představivost). I tam vzniká "imaginární" prostor, který je mnohdy v nevědomém snění zcela uvěřitelný, protože mi šálené smysly o něm přinášejí informace ( i hmatové .)). Já osobně bych tohle neodsouval uplně na druhou kolej, jen proto, že to je produktem vědomí (a i to se mi uplně nelíbí, protože spíše tíhnu k myšlence nějakého kolektivního nevědomí). I tohle naaše universum může být simulací, vyvrátit to nelze ani potvrdit.
"Kdyby brány vnímání byly průzračné, každá věc by se člověku jevila taková, jaká je, neskonalá."
(William Blake)
Aefar
Příspěvky: 3162
Registrován: 9. 12. 2008 17.31

Příspěvek od Aefar »

Já bych rozhodně lpění na realitě nenazval "zoufalé". A vnímanou realitu bych rovněž nenazýval jako konsensus lidí, ale individuální záležitost každého jednotlivého člověka.

Nicméně, jak se zdá, některé vnímané projevy reality jsou všem lidem společné, a toto není konsensus ale fakt. Vědou vyzkoumané systémy fungující v přírodě (přinejmenším ty dobře prozkoumané a dokázané) jistě fungují, akorát jsou ještě mraky systémů, které jsme svými "omezenými" smysly nezachytili. Nebo některé souvislosti mezi nimi.

Ale to podle mého vnímání není ani podstatou lidství a života. Podstatou života je podle mě žít a prožít, ne se snažit vnímat něco, co nám není určeno. Jinými slovy, zcela uznávám své místo na tomto světě, beru ho zodpovědně a nehodlám nikam utíkat. Můžeš to nazvat třeba pokorou před světem (respektive před Bohem, jak to komu vyhovuje) :smile:

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
† Bolthorm syn Thrudgelmův
Uživatelský avatar
The_Balrog
Příspěvky: 4924
Registrován: 3. 8. 2006 7.37
Bydliště: (ಠ_ృ)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od The_Balrog »

Co se týká spojení filosofie a vědy, doporučuji texty Ivana M. Havla, které se dají najít třeba jako úvodníky v časopise Vesmír.

Loni měl na naší konferenci zajímavou přednášku právě k probíranému tématu, o "horizontu poznání". A ne jenom poznání. Zkusím třeba na sraz přinést DVD se záznamem, protože přepis samozřejmě neexistuje :)
„Jmenuju se Natalie. A dělám si, co chci.“
magnumik
Příspěvky: 1692
Registrován: 1. 12. 2006 1.10
Bydliště: Nejjižnější Morava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od magnumik »

sorry chlapi, byl sem 4 dny bez pc a je tu toho tolik na reagování, že na to neni čas :/
OneHeart
Příspěvky: 1309
Registrován: 13. 4. 2006 21.03
Bydliště: Olduvaiská rokle v Tanzánii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OneHeart »

The_Balrog píše:Co se týká spojení filosofie a vědy, doporučuji texty Ivana M. Havla, které se dají najít třeba jako úvodníky v časopise Vesmír.

Loni měl na naší konferenci zajímavou přednášku právě k probíranému tématu, o "horizontu poznání". A ne jenom poznání. Zkusím třeba na sraz přinést DVD se záznamem, protože přepis samozřejmě neexistuje :)
jo Vesmír, to je skvělej časopis! To dvd bych rád skouknul, ale není kde..není mechanika :chris: (zajímavé, že ji skoro nepostrádám).
"Kdyby brány vnímání byly průzračné, každá věc by se člověku jevila taková, jaká je, neskonalá."
(William Blake)
Odpovědět