Klerici jen coby léčitelé?

Pokud vás napadlo jak něco zlepšit, nebo chcete něco naopak zkritizovat

Moderátoři: Dungeon Servant, World Builder, Dungeon Master

Odpovědět
Eldorei
Příspěvky: 3
Registrován: 31. 7. 2010 9.47
Kontaktovat uživatele:

Klerici jen coby léčitelé?

Příspěvek od Eldorei »

Zdravíčko, tak jsem si početl seznam nových EQ made kouzel, a nestačí mi přecházet oči..opravdu nádherná práce. Škoda jen, že to poněkud (poněkud více, zdá se mi), zvýhodňuje Čaroděje a Zaklínače oproti Klerikům

Příklad?
Klerik dostal spoustu léčení nemocí a otrav, přenosů životní síly, to je fajn, ale tak pro klaďasy.
"Povolej armádu nemrtvých" zní přímo jako lahůdka pro klerika, který je spjat s nemrtvými. Ale, je to v režii Zaklínačů/Čarodějů..
To že různé štíty proti útokům elementy jako např. "Štít ohnivé obrany" dostali také jen Zaklínači/Čarodějové jde také mimo mě, když i Klerik se stará o vyvolávání magických ochran.
To, že cejchování není k dispozici paladinům a klerikům je mi také trochu podezřelé, to by bylo pro nějakou tu svatou inkvizici jak dělané. No a když už, tak aspoň "Zjisti ocejchování"...I když, určitě se bez toho dá obejít.
A perlička na dortu - prokletí : dokáží ho ničit a hledat Klerici i Čarodějové/Zaklínači, ale Klerici už nedokáží narozdíl od předchozích dvou "Proklít předmět". Což by pro zlé kleriky byla přímo lahůdka..

Prostě přide mi, že vlastnosti zlých a zákeřných kleriků jsou znatelně omezené po rozšíření kouzel. Aneb, prostě a jednoduše, z klerika se stal ubohý 'dobrý' léčitel
Prosím Vás o názory na to, co jsem popsal, případně další připomínky. A předem díky za konstruktivní kritiku.
Thut Stříbrovous - i s malým trpaslíkem jde zahrát velké divadlo
-----
Agresivitou se projevuje hloupost, konstruktivní kritikou rozvaha
Vím to a umím ono, není to sice moc, ale je to lepší, nežli nic
Uživatelský avatar
Braenn
Příspěvky: 4909
Registrován: 5. 1. 2007 12.12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Braenn »

Nu, u klerika kouzla, nebo "magii" a "sílu" poskytuje bůh - slouží hlavně k léčení (ať už pozitivkou nebo negativkou, k tomu se váže ubližování těmi samými energiemi) a pak k přímé ochraně samotného kněze, další plejáda kouzel je pak na téma "smeť zlo" a podobné.

Tebou jmenovaná kouzla jsou dost složité věci, které vyžadují znalost toho, co chce dotyčný s tou silou provést, hlavně ocejchování - to je čistá manipulace s duší, něco, co podle mě vyžaduje sakra pochopení toho,se děje - což částečně vylučuje kněze a na 100% paladiny, protože žádný, žádný, žádný paladin by nikdy pomocí nekromancie nevytrhával část cizí duše ani kdyby na to měl - pokud ano, zasloužil by si okamžitý relevel. A paladin není mág - paladin je bojovník, jehož schopnosti bůh dokáže posílit. (Mezi námi, já bych hromadu složitějších kouzel nepovolila ani zaklínačům :D)

Zjisti ocejchování už by samozřejmě smysl dávalo, ale opět - tak složitá magie na pochopení i konání, že pokud ji chce klerik dělat, at si k tomu klerikovi dá 7 kruhů mága.

Samozřejmě, to co říkám se dá brát jako okecávání a soukromý názor, protože slovy prostými a systémovými k tomu tvému "dobrému" léčiteli - klerik je mimo to obvykle zakutá konzerva, co kolem sebe prská kouzla bez ovlivnění zbrojí, dokáže se naboostit tak, až oči přecházejí a pak se vrhnout do čela útoku. Vůbec, ani trochu to není slabé povolání, a rozhodně ne prostý léčitel, obzvláště když se okoření jedním dvěma levely bojovníka nebo zloděje.

Naaadruhou stranu, čistě nesystémově - nic ti nebrání vzít si mága a tvrdit, že jsi vlastně kněz něčího (třeba zlého) boha. Obzvláště když bude tím klerdou říznutý. Nakonec kněz může být charakter, neschopný třeba jediého kouzla..

A k tomu vzývání pekel, povolání armády nemrtvých, štítům ledové obrany atd.… z pozice mága ti mohu říct, že rovnítko síla kouzla/kruh kouzla/častost a smysl použití ti brzo řekne, že jsou mnohem lepší a důležitější kouzla, než vyvolání ďábla na 8. kruhu, kterého ti uhryže zlobr, a štít ohnivé ochrany téhož kruhu, který se hodí jen na jeden jediný element a který krásně nahradí ten ohnivý kruh kolem sebe o pár kruhů níž, který ke všemu mnohem déle vydrží. Takže jsem si ty kouzla vyzkoušela, pokochala se a narvala tam zpět Předtuchu, Lepší útočiště a Hmotné iluze. A .. tak:)

P.S. Démonizaci i Povznesení si můžeš dohodnout s DM bez ohledu na povolání. A nebo s nějakým mágem, tohle je zrovna kouzlo, které se v * * dělá velmi pěkně.
Uživatelský avatar
Skurkaa
Příspěvky: 600
Registrován: 21. 2. 2009 8.14

Příspěvek od Skurkaa »

Eldorei: Myslím že klerik není vůbec špatná postava a pokud mohu uvažovat i jako o zlém klerikovi, tak to jde ale přijde že je spíš dobré na mučení., nebo až když postava je ve stínovejch. Např: Sešli nemoc, nebo jak se to kouzlo jmenuje, je dobré pro nějaké ty zákeřné postavy, je pravda že EQ moc těch "zlých" kouzel
nepřidává pro klerika, ale i s těma základníma co má klerik to je celkem pěkné, vysáti úroveň,proklej atd..


Brean: Už by si zas sobčila takový kouzla jen pro své postavy co? :P
A co se týká ochraných kouzel, viděl jsem například Willa, před strhnutím lvl se pomalu dal zastavovat jen hůlkou odkouzlení (což jako náhodně měl najednou každý druhý NPC) a nebo příšerama s kterýma si trochu pohrál DM. Protože přes jeho redukce a štítů kolem sebe prošlo vážně, málo, málo co. No a nemusím se koukat jen na Willa jako třeba Clair se mi taky nezdá jako něco co hned zabijou, když se včas připraví, no ne?

OT EDIT CM: Promin, ale s tema dispel hulkama docela zvelicujes, to maji na eq jen boss-NPC.

//EDIT Naylun: Diskuze o dispel hůlkách přesunuta do topicu Dispel hůlky
Pavel Urban
Příspěvky: 5860
Registrován: 30. 4. 2007 16.38

Příspěvek od Pavel Urban »

Tak wizardi/sorcereři jsou na EQ silně protěžovaní, to je fakt. Jsou prostě postavení tak, že jsou o dost mocnější než ostatní postavy (od jistého levelu, samozřejmě). Ale takoví na Desce prostě jsou a to je v pořádku.

Při porovnání s kouzelníkem a jeho možnostmi nějakých nějakých věcech klerik do velké míry ztrácí a některá (pouze EQ) kouzla by měl mít taky a jiná zase spíš jen on. Klerik má mít standardně nad nemrtvými větší moc než kouzelník (viz základní kouzla z NWN - klerik má tato kouzla o 2 okruhy níže než kouzelník a některá silnější kouzelník ani nemá). A některá z těch zmiňovaných kouzel opravdu do rukou paladinů nepatří.

Braenn má pravdu taky v tom, že kněze může hrát postava s jakýmkoliv povoláním nebo jejich složením. Dokonce nemusí systémově kouzlit vůbec. Postava je tím čím je IC, ne tím čím je v deníku postavy (*kouká nenápadně, jestli je už někde něco psané o výjimce jménem paladin*).

Když vidím některé kleriky ve hře, jak sesílají kouzla zcela bezmyšlenovitě, a někdy ani nemají ponětí o tom co vlastně dělají nebo dokonce o vlastním bohu, tak je myslím dobře, že některá z kouzel jsou PC klerikům systémově nedostupná.

A pak jsou tu DM. DM hrají za bohy. Pokud postava vyznává nějakého boha, a snaží se ho potěšit a dělat mu věci kvůli... bůh postavu může odměnit. Každé klerické kouzlo je takový malý zázrak od boha (některé větší, některé menší), ale bůh může poskytnout i jiné zázraky než jen ty systémové. A v tomto je klerik (ale i druid a podobně) daleko méně svázaný než takový kouzelník.
Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují.
The cup is full.
Uživatelský avatar
Braenn
Příspěvky: 4909
Registrován: 5. 1. 2007 12.12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Braenn »

Skurkaa píše: Brean: Už by si zas sobčila takový kouzla jen pro své postavy co? :P
A co se týká ochraných kouzel, viděl jsem například Willa, před strhnutím lvl se pomalu dal zastavovat jen hůlkou odkouzlení (což jako náhodně měl najednou každý druhý NPC) a nebo příšerama s kterýma si trochu pohrál DM. Protože přes jeho redukce a štítů kolem sebe prošlo vážně, málo, málo co. No a nemusím se koukat jen na Willa jako třeba Clair se mi taky nezdá jako něco co hned zabijou, když se včas připraví, no ne?
Sem totiž sobí hnusec :D
A že jsou mágové a sorcky přesílené i bez magionu je věc, na níž se shodne celý server, stejně jako na tom, že s tím už nikdo nic neudělá, a že na Thalii to mají už tu taky padalo... no a samo, každý mág a zaklínač 13+, když mu dáš 5 minut na přípravu kouzel a boostování se stává malou pochodující atomovkou:)))

ale zpět ke klerdovi podtrženo sečteno, nazvat klerika "dobrým léčitelem" je velmi krátkozraké, podceňující, neboť byť nemá tak pestrý výběr kouzel (což je imho *sobí* dobře), je to stále ultimátní samoboostovací válečník.
cybermisa
Příspěvky: 6078
Registrován: 20. 2. 2006 2.46

Příspěvek od cybermisa »

Ja si nemuzu pomoct, ale ve vetsine fantasy, co jsem cetl, tak to byli prave magove, kdo meli moc a kdo hybal "svetem". Nepripraveneho maga (drtiva vetsina NPC magu, pac NPC magove chodi defaultne bez boostu) lze zabit behem chvilicky a bez problemu. Ano, nektera kouzla jsou overpowered (TS, vysati magie, devitkove promeny, igms), jenze tak to je a menit se to s velmi vysokou pravdepodobnosti nebude, protoze WB nejsou nyni aktivni (viz. https://www.equilibrie.cz/kontakt_na_tym_tym.php ). Je treba to brat jako realie sveta … :ermm:
Uživatelský avatar
Nalk
Příspěvky: 2560
Registrován: 12. 2. 2007 18.50
Bydliště: Jižní Morava - Znojmo a Brno - stále 100% jižan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nalk »

Protože jen mágové jsou natolik pošetilí (a bezvěrci k tomu! :megalol: ), aby měnili svět.

Krom tohle i některá kouzla na nižších kruzích mi přijdou taková slabší. Třeba srovnání temný oheň X plamenná zbraň, jasně vítězí kouzelník. Kouzelník už i od nižších lvlů může prskat kolem sebe určité útočné spelly, klerik se jen buffne a healuje se a nakonec to stejně musí ubít mečem, který si buffuje zase o kruh výš a ještě nemá všecky ty buffy (a zase mu chybí ten oheň na meči :megalol: ).

Podstata klerika mi tedy příjde - buffni se, čapni meč, buffni ho pokud není po ruce schopný magusák, nasaď zbroj a všechno seřež mečem. Mágusák je ale - buffni se, ideálně se i schovej a měj po ruce bijce, kterej vykosí ty malé šmejdy, co ti nestojí ani za pohyb prstem. Ve chvíli kdy potkáš něco, co stojí za likvidaci, tak ztrať zábrany a na místě rozpoutej peklo, které přežije leda high lvl monk ( :megalol: ) :smile:

EDIT: jo a ještě ideálně tam mít pár lvlů zloděje bo nějakýho toho mnicha a dobrý reflexy, aby vám nepřátelští mágusové na vašem mágusovi neudělali ani škrábanec. :smile:
"Compared to the "righteous" greed of the rulers, the villains of the world seem much more honorable. When scum rules the world, only more scum is born... You don't even understand that?"
- Eustass Kid (One Piece)

Van, kněz Hrebogův, vyznavač Vyšší cesty
acc.: Nalkanar
Pavel Urban
Příspěvky: 5860
Registrován: 30. 4. 2007 16.38

Příspěvek od Pavel Urban »

cybermisa píše:Ja si nemuzu pomoct, ale ve vetsine fantasy, co jsem cetl, tak to byli prave magove, kdo meli moc a kdo hybal "svetem".
Je to tak... kromě případů, kde jsou pronásledovaní a zavíraní nebo zabíjení (nejrůznější zdůvodnění - od pletek s démony až po strach z neznámého nebo z jejich moci) nebo tam vládnou kněží či psionici... nebo jsou kontrolovaní (nejčerstvější případ je asi svět Dragon Age) atd. Tak jako tak to s reáliemi EQ nemá nic moc společného. EQ je svá a má své mágy. :smile:
Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují.
The cup is full.
Uživatelský avatar
Braenn
Příspěvky: 4909
Registrován: 5. 1. 2007 12.12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Braenn »

Nalk píše: Mágusák je ale - buffni se, ideálně se i schovej a měj po ruce bijce, kterej vykosí ty malé šmejdy, co ti nestojí ani za pohyb prstem. Ve chvíli kdy potkáš něco, co stojí za likvidaci, tak ztrať zábrany a na místě rozpoutej peklo, které přežije leda high lvl monk ( :megalol: ) :smile:
:
řešení je potom jasné. Oslabme mnichy! :dribble:
cybermisa
Příspěvky: 6078
Registrován: 20. 2. 2006 2.46

Příspěvek od cybermisa »

Pavel Urban píše:
OT: Dragon Age ma moc pekne propracovany svet (btw 13.8. by mel vyjit druhy dil od Gaider ze sveta DA) - ac jsou magove kontrolovani, stejne hybaji svetem, aspon ten muj jo :biggrin:
Eldorei
Příspěvky: 3
Registrován: 31. 7. 2010 9.47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eldorei »

Tak fajn, na tom že klerik je ultimátní samoboostovací se tu povětšinou shodli všichni.. co mi chybí, jsou takové ty pestře věci jako kletby na potkání a rukypodání, apod, a trochu více kostrounů pro kleriky.. Dejte mágům "Odvrať nemrtvé", a mají větši kontrolu nad nemrtvými, než klerikové
ps: a omlouvám se za svou nevědomost ohledně "Ocejchování", přehlédl jsem školu Nekromacie (a o dělení duší se v návodu nepsalo (a nebo korejsky, beztak to bude nějaké made in china))
Thut Stříbrovous - i s malým trpaslíkem jde zahrát velké divadlo
-----
Agresivitou se projevuje hloupost, konstruktivní kritikou rozvaha
Vím to a umím ono, není to sice moc, ale je to lepší, nežli nic
Uživatelský avatar
Braenn
Příspěvky: 4909
Registrován: 5. 1. 2007 12.12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Braenn »

Eldorei píše:Tak fajn, na tom že klerik je ultimátní samoboostovací se tu povětšinou shodli všichni.. co mi chybí, jsou takové ty pestře věci jako kletby na potkání a rukypodání, apod, a trochu více kostrounů pro kleriky.. Dejte mágům "Odvrať nemrtvé", a mají větši kontrolu nad nemrtvými, než klerikové
ps: a omlouvám se za svou nevědomost ohledně "Ocejchování", přehlédl jsem školu Nekromacie (a o dělení duší se v návodu nepsalo (a nebo korejsky, beztak to bude nějaké made in china))
tak dělení duší, to jsem použila silnější slovo než bylo třeba, to už se ale dostáváme do velmi (pro mne) příjemné debaty, kterou bych s nadšením vedla spíš IC :blush:

Jak je to s kletbami to nevím, ale něco mi říká, že třeba pro proklej předmět potřebuješ knihu, která je IC nedostupná i na MUNI:(
A nemoci, co klerik může rozdávat jsou (opravte mě?) jen ty, co vyléčí jiný klerik v prvním chrámu. Mám tochu obavu, aby to s prokletím nebylo podobně, neboť, opět, prokleté předměty sundává taky každý klerik v chrámu.
cybermisa
Příspěvky: 6078
Registrován: 20. 2. 2006 2.46

Příspěvek od cybermisa »

Braenn píše:
Eldorei píše:Tak fajn, na tom že klerik je ultimátní samoboostovací se tu povětšinou shodli všichni.. co mi chybí, jsou takové ty pestře věci jako kletby na potkání a rukypodání, apod, a trochu více kostrounů pro kleriky.. Dejte mágům "Odvrať nemrtvé", a mají větši kontrolu nad nemrtvými, než klerikové
ps: a omlouvám se za svou nevědomost ohledně "Ocejchování", přehlédl jsem školu Nekromacie (a o dělení duší se v návodu nepsalo (a nebo korejsky, beztak to bude nějaké made in china))
tak dělení duší, to jsem použila silnější slovo než bylo třeba, to už se ale dostáváme do velmi (pro mne) příjemné debaty, kterou bych s nadšením vedla spíš IC :blush:

Jak je to s kletbami to nevím, ale něco mi říká, že třeba pro proklej předmět potřebuješ knihu, která je IC nedostupná i na MUNI:(
A nemoci, co klerik může rozdávat jsou (opravte mě?) jen ty, co vyléčí jiný klerik v prvním chrámu. Mám tochu obavu, aby to s prokletím nebylo podobně, neboť, opět, prokleté předměty sundává taky každý klerik v chrámu.
Nerozebiral bych, co je a co neni mozne ziskat IC na MUNI. IC, je mozne ziskat prakticky vsechno, otazka je, co za to :shades: :devil_2:
Uživatelský avatar
Nalk
Příspěvky: 2560
Registrován: 12. 2. 2007 18.50
Bydliště: Jižní Morava - Znojmo a Brno - stále 100% jižan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nalk »

cybermisa píše:Nerozebiral bych, co je a co neni mozne ziskat IC na MUNI. IC, je mozne ziskat prakticky vsechno, otazka je, co za to :shades: :devil_2:
No jestli má Daemian stále stejné ceny, tak je to něco, co nikdo nepodstoupí, tedy je to nezískatelné :bleh:
"Compared to the "righteous" greed of the rulers, the villains of the world seem much more honorable. When scum rules the world, only more scum is born... You don't even understand that?"
- Eustass Kid (One Piece)

Van, kněz Hrebogův, vyznavač Vyšší cesty
acc.: Nalkanar
Odpovědět