Rasy, vztahy mezi nimi a jak to hrát?

Neaktuální a stará témata

Moderátor: Dungeon Master

photter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od photter »

mám dojem, že sou za tím blubší kořeny....především, že hráči málo přemejšlej o rase z pohledu budoucí hry
musím tady veřejně pochválit trpaslíky (především Droga, Babina, Utrega) z kterejch mám opravdu dojem, že se o trpaslíky jedná
naopak, bohužel, jsem nepochopil spoustu postav, proč hrajou elfy - není na nich vůbec nic, co by je odlišovalo od lidí...konkrétně bych čekal trošku odstupu od ostatních ras (když ne přímo lehký pohrdání), trošku uzavřenější komunitu a dost rezervovanej vztah k trpaslikům - většina elfů mi připadá jenom jako lidi menšího vzrůstu, nic víc, vkrádá se otázka, jestli si toho elfa nevzali jenom kvůli nějakejm bonusům, že...
...terribilis ut castrorum acies ordinata...

"Bohové přicházejí a odcházejí, elfky zůstávaj." Âsar
Praetor

Příspěvek od Praetor »

ono z pohledu hrace, kterej je novej (beru to kdyz sem zacal hrat a neni to tak davno) … mas problem se samotnou technikou hry, natoz si utvaret obraz v mezirasovych vztazich. Ja defakto zezacatku nemel nic proti nikomu (ted se tomu musim smat), averze vuci trpaslikum se dostavila sama :bleh: ale to bylo tim, ze v ty dobe hrali opravdovi trpaslici :yes:
Dives, qui sapiens est
The_Balrog
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od The_Balrog »

photter píše: naopak, bohužel, jsem nepochopil spoustu postav, proč hrajou elfy - není na nich vůbec nic, co by je odlišovalo od lidí...konkrétně bych čekal trošku odstupu od ostatních ras (když ne přímo lehký pohrdání), trošku uzavřenější komunitu a dost rezervovanej vztah k trpaslikům - většina elfů mi připadá jenom jako lidi
Mno vidiš, každej si elfy nejspíš představuje nějak jinak.. a co vim, tak na Eq není nikde striktně předvedený "ukázkový archetyp elfa/trpaslíka", i když u trpaslíků to - jak je vidět - již bylo kdysi zavedeno IC - a dneska se tu málokterý trpaslík nechová jako ti od Sapka.

Ovšem s elfy tomu tak není, no... takže na tom asi není moc k nepochopení.
„Jmenuju se Natalie. A dělám si, co chci.“
photter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od photter »

to je sice fakt a asi bych byl první, kdo by kvůli takovýmu nucenýmu archetypu držkoval
nicméně pokud bereme jako standard člověka, kterýho asi povětšinou známe nejlíp, měly by se jiný rasy od něj odlišovat a to je to, co u spousty místních "elfů" nevidim a co jejich hráčům trošku zazlívám - pokud svýmu elfovi nechtěj dávat odlišný chování, maj si udělat člověka

Drog

Příspěvek od Drog »

i když u trpaslíků to - jak je vidět - již bylo kdysi zavedeno IC - a dneska se tu málokterý trpaslík nechová jako ti od Sapka.
To co tu píšeš není zdaleka tak stejný jako to co jsme my trpi hráli a chtěli hrát.Nevím kde si přišel na podobnost Sapka s Equilibryjskými hráči trpů?? Pokud vím tak právě Sapkowi trpi žijou v mahakamu,patří pod království a v Sapkově světě, plném ironie, trpoši nejspíš představují něco jako v tom našem cikány,jimiž lidé opovrhují a linčují jé, tedy to má rasovéj podtext.Navíc Sapkowi trpi nedodržují žádny kodexy,jen zdaleka ví co je to čest,nedbají na tradice a jsou velice společenští vůči okolí, tedy žádni tajnustkáři.Ale především Sapkůw trp dokáže opravdu vyjít s každým včetně elfa.Je sice pravda že se v sapkowého trpa zmněnil tak trochu ten můj,ale to bylo zapříčeněno IC okolnostmi.Leč i tak v ostatních hráčich trpů,jestli teda hrajem na stejnem servru,jsem Sapkowskiho trpa nenašel.Tedy jedinou podobnou vlastnost vidím v nářečí,jenž si většina hráču trpa-včetně mně, vypůjčila.
Neberte život příliš vážně. Beztak z něho nevyváznete živí.
The_Balrog
Kontaktovat uživatele:

Mno většina věcí, které jsi vyjmenoval, jsou záležitosti světa a jeho prostředí, než povahy trpaslíka. Jeho trpaslíci jsou svině, ptže tam jsou svině všichni. A tak to je s většinou toho, co jsi napsal. Jo, můžeme debatovat o tom, jak svět ovlivňuje chování postav ^__^ (chi chi), ale to je zbytečný - prostě Eq trpaslíci my ti Sapkovy připomínají jak nářečím, tak tím, jak mají prořízlou hubu a nejdou k invektivě daleko; stejně tak se někteří neumí chovat vychovaně a zdá se, že je těší, když otravují ty lidi a elfy, kteří si o sobě myslí, že jim civilizace svítí z prdele.

Osobně - dumá dumá, a tak nějak kromě Sapkových trpaslíků a Tolkienových jich moc z jiných fantasy světů neznám. Jo - warhammerový, a pak ještě z Lodoss War. A když se po těhle všech podívám a hledám nějaký jkrátký a výstižný název pro "naše" trpaslíky, úplně jasně na mne zablikalo "sapek"…"sapek".

Opravdu sem tu potkal jen pár trpaslíků Tolkienova typu - ale zdá se mi, že těch ostatních tu je mnohem víc. Je to jasné - kdybych mi to tak nepřišlo, tak sem ten svůj předchozí příspěvek nenapíšu *-*

Takže to můžeš brát třeba jako měřítko, jak působí Eq trpaslíci na netrpaslíka (na hráče).

PS:
"Nevím kde si přišel na podobnost Sapka s Equilibryjskými hráči trpů?? " <--- asi jsi chtěl napsat "Equilibrijskými postavami trpů", viď? ^___^ chi chi
Gran
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gran »

No ještě třeba Markus Heitz napsal knihy zaměřené na popis národa trpaslíků.
Trpaslíci
Válka Trpaslíků
Pomsta Trpaslíků

Tak se ona trilogie jmenuje a není špatná .)
The_Balrog píše:PS: "Nevím kde si přišel na podobnost Sapka s Equilibryjskými hráči trpů?? " <--- asi jsi chtěl napsat "Equilibrijskými postavami trpů", viď? ^___^ chi chi
Pozor, nevím, co mu opravuješ... v prvním případě se prostě jedná o "hráče, kteří hrají postavy trpaslíků" (= "hráče trpaslíků" = "hráče trpů")… u tebe ano, jde o "postavy trpů", to znamená, že tam zahrnuješ i NPC. Aha, to je možná ono xD Ne, neodpovídej, já se jdu někam stydět =P .))
Eigmar, syn Igmarův - Zatčen a zabit
Galf Steel - Zatčen, vyhnán a zabit
Areena Welteel - Servírka v krčmě U Umrlce
Khadur, syn Aghda - Zabit a obětován
Sebastian Gall - Zemřel na útěku
Mona Taret - Pohledná servírka, kdo ví, kde skončila
Drog

Příspěvek od Drog »

Sapkůw trpoš snad nesnášel elfy a navážel se svýma poznámkama do ostatních?? Inu, vím pouze o tom že mlel přisprostle,leč dokázal byt přátelský k těm kdo jím neopovrhovali.Sapkůw trpoš je tzv-zdomacnělý trpoš.Právě že jeho trpoši mi jako náke velke svině nepřišli.Já je aspoń viděl jako rasu ,která slouží lidem a jen málokterý jedinec cítíl vlastenectví a hrdost, která by jej poháněla tak jako elfy, kteří se zhlukují do partizánské valky,lidmi opovrhují,poněvadž je vyhoštují z jejich světa a začinají si říkat veverky.Spíš bych to viděl takhle-Elfové jsou indiani kteří se nehodlaj bílym tvářim podrobit,proto jsou z ních mizerní otroci a proto také musí bilé tváře sehnat někoho kdo nevládne tak pevnou vůli a rozumí slovu přízpusobilost.Do tedle role jsou dosazeni černoši-tedy Sapkowi trpoši,kteří jsou uplně něco odlišného než indiani,otroci to jsou dobří a nejsou s nimi vůbec takové problémy jako byli doposud z indiány.Tak nějak bych viděl já radikalně zmněněného Sapkowskího trpa.jenž je neutrální,postráda pořádný názor a hrdost k vlastní rase a proto lidem dokáže dobře sloužit. Příjde ti tendle trpaslík s těmi Equilibrijskými nějakým způsobem podobný?
The_Balrog
Kontaktovat uživatele:

Mluvím tu do dubu, nebo co? o_O;
Jezura

Příspěvek od Jezura »

Tady souhlasím s photterem. Chybí mi odlišní elfové. Vlastně mě teď napadá, že kvůli neodlišnosti elfů jsem zrovna s photterem udělal párkrát hráčskou chybu (photter ví :smile: ).

Nejlepší elfská postava na desce byl imho Alvionel a doteď mne mrzí, že s ním cybermisa nepokračoval. Deamian je sice zajímavá postava, ale s Alvionelem jsi imho měl šanci vytvořit skutečnou komunitu "lesních" elfů.

Jinak k trpaslíkům. Od Markuse Heitze jsem zkusil číst Trpaslíky a krom úvodní scény mi to přišlo dost slabé. Vlastně mi to přišlo, že by v té knize mohli být místo trpaslíků lidi a nikdo by si ničeho zvláštního nevšiml.
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

Jezura píše: Nejlepší elfská postava na desce byl imho Alvionel a doteď mne mrzí, že s ním cybermisa nepokračoval. Deamian je sice zajímavá postava, ale s Alvionelem jsi imho měl šanci vytvořit skutečnou komunitu "lesních" elfů.
Diky :blush: Snazil jsem se, fakt hodne, ale bohuzel v te dobe proste nejvic nesly zvireci kuze a 90% vsech elfu se tim zivilo. Krajina poseta krvavymi skvrnami - nic pro druida … Casem jsme se dostal do situace, ktera by pri dukladnem hrani charakteru vedla jen na CvC a konflikty … Alv by nejen nezalozil komunitu, ale prisel by i o pratele a kdo vi, jak by dopadl … Alv hodne cestoval, az se z nej nakonec stal samotar.

Holt, Serena mu odesla na univerzitu do osklivackeho lidskeho mesta, Thral se zajimala vic o saty a kaminky nez o prochazeni se prirodou … Dneska jsem se pripojil na chvilku s Alvem, musel jsem projit mestem, potkal jsem elfa. Nejen ze elf obhajoval Tirian, jak je vyhodne tam zit, ale jeste prohlasil Alva za blazna, kdyz mluvil o hrdosti elfi rasy …

Alvionel neodesel, stale zije v lesich okolo Amfiberai, toula se neslysen neviden krajinou … :smile:
kolja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kolja »

photter píše:to je sice fakt a asi bych byl první, kdo by kvůli takovýmu nucenýmu archetypu držkoval
nicméně pokud bereme jako standard člověka, kterýho asi povětšinou známe nejlíp, měly by se jiný rasy od něj odlišovat a to je to, co u spousty místních "elfů" nevidim a co jejich hráčům trošku zazlívám - pokud svýmu elfovi nechtěj dávat odlišný chování, maj si udělat člověka
Jo a ne. Se současnou situací bych s tim spíš nesouhlasil. Každej by měl hrát, co se mu líbí, a ne mu něco vnucovat. Takže když chce hrát elfa, ať ho hraje, a to tak, aby neporušil mantinely vystavěný světem - tj. jak má vypadat na Eq elf. A takový matinely sou tady zrovna hodně volný, a o tom co píšeš snad nevim, že by mělo bejt nařízení.

Už to vidim, jak bych se tady snažil hrát něco podobnýho, co sem měl naplánovaný někam do dračáku nebo tak. Hezká postava, ale je mi absolutně jasný, že bych si prostě nezahrál (ne, samotnýho mě to nebaví; třebas jako to nebavilo cybermisu).
photter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od photter »

s tim tak úplně nsouhlasim...
já nikomu nevnucuju JAK má svýho elfa hrát (ostatně moje elfky se myslim dost vymykaj všem literárním předlohám) ale myslim, že by ho měl hrát JINAK, než by hrál člověka, jinak nevidim JEDINEJ důvod, proč je to elf - kromě těch několika bonusů, že...nebo je to ta vidina vysokejch lvlů ?

Drog

Příspěvek od Drog »

The_Balrog píše:Osobně - dumá dumá, a tak nějak kromě Sapkových trpaslíků a Tolkienových jich moc z jiných fantasy světů neznám. Jo - warhammerový, a pak ještě z Lodoss War. A když se po těhle všech podívám a hledám nějaký jkrátký a výstižný název pro "naše" trpaslíky, úplně jasně na mne zablikalo "sapek"…"sapek".
Pokusím se to vysvětlit jinak.Je ještě mnoho knížek kde se setkáš s trpasliky, jako třeba výše jmenovaná trilogie od Markuse Heitze nebo taky není špatná trilogie Planina Ledového Větru od R.A. Salvatora, pak tu jsou ještě trpaslíci ze světa Dragonlance ale hlavní inspirace původních hráčů trpů na equilibrii byla kniha Křive Ostří od našince Martina D. Anotonína.A všichni tidle trpaslíci z ruzných světů a od různých autorů vlastní stejné nebo velice podobné povahové vlastnosti.Je to Hrdý a nebojácný národ,ze smyslem pro čest,jenž dbá na své tradice,které jsou si, ačkoliv se jedná o uplně rozdilne světy od uplně rozdílných autoru, v mnoha ohledech podobné=Todle jsou dle mého názoru Equi trpi tak jak je znám já-Mix ruzných Fantasy světů(Né Sapkuw), ovšem ty povahové rysy zustavají stejné, svět nesvět-Smysl pro rodinu nebo klán,nebojácnost,tvrdohlavost,láska k řemeslu, a hlavně slavná trpasličí čest díky níž jsou v očích nepřátel tak nebezpečnou rasou,jen málokterý trpaslík se dá podplácet,svou přísahu vždy dodrží,naopak když ji dodržet nedokáže nebo se dopustí podlého činu,uřízne si vousy na důkáz převeliké hanby a ostatní z jeho rasy mu opovrhují dokud svuj hrůzný čin neodčiní,když se cýti být uražen, v lepším případě reaguji pěsti v tom horším zbraní.Tedy to co ti chci vysvětlit je že trpaslíci aspoń tak jak je znám já, jsou mix ruzných světů,leč né toho Sápkowa, poněvadž Sápkuw svět má ke klasické fantasy velice daleko a má spíše napodobovat svět náš a jeho zákonitostmi.Tedy vysvětluju že to čemu ty říkáš Sapkuw trpaslík,trpaslíkem není,protože z těmi ostatními včetně toho Tolkienova nezdíli vůbec žádnou vlastnost a já o žádnem takovém,jenž brázdí cesty Equilibrijské, nevím.
labir
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od labir »

Technická:

Hlavní inspirace trpaslíky na Equilibrii NEpochází z Křivého ostří! Křivé ostří nám s Onyxem spíš nesmírně zkomplikovalo situaci (natolik že jsme dokonce v jednu chvíli uvažovali o zrušení Hag Hargol). Opakuji že Hag Hargol včetně obyvatel bylo stavěno podle Morie z Pána Prstenů v době jejího největšího rozmachu, kdy obchodovala s elfy a její brány byly dokořán.

Equilibrijští NPC trpaslíci jsou dělaní jako hrdý ale nexenofóbní národ. Nemusí ostatní rasy, zejména elfy, ale když je důvod tak je snesou. Stejně tak elfové snesou trpaslíky i ve svém městě, pokud dodržují zvyklosti místa a chovají se uctivě (jak trpaslíci u elfů tak elfové u traslíků). Vztah mezi elfy a trpaslíky spíš přerostl v něco jako snaha ukázat světu že oni jsou jasně ti lepší. A to nevylučuje škorpení navzájem (jen co koluje vtipů o trpaslících mezi elfy). V historii tomu nebylo tak vždy, i Equilibrijští trpaslíci začínali před tisíci lety jako xenofobní, ale postupně se změnili a umírnili (cca 11-13 generací). Deska je malá a pokud by takoví zůstali tak by prostě nepřežili. Spolupráce a jakási tolerance se všemi civilizovanými rasami je nutností ne luxusem.

Třeba kdyby se objevil nějaký šílený elf co by propadl touze stát se kopáčem a kutal by spolu s trpaslíky v chodbách tak z pohledu trpaslíků je to vždy "ten elfák". Nikdy nezapadne, při každé příležitosti by mu bylo dáváno že je tam "cizák". Ale nevyženou ho nebo dokonce nezmlátí ho jen proto, že je elf. Podmínkou je samozřejmě že se bude chovat s úctou k trpaslíkům. Stejně tak kdyby se objevil trpasličí druid v okolí Amfiberai. Opět by se na něj koukali elfové skrz prsty a asi by byl dost sledován. Prostě totéž naruby.
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.
Drog

Příspěvek od Drog »

labir píše:
Ano to já vím.Snažil jsem hlavně o to vysvětlit rozdíl mezi Sapkowym Trpem a tím Eq(hračským) jenž jsme hrali,než jsme zjistili, jak sám říkaš že Eq trpaslíci jako rasa je stavěná na způsob té Tolkienovské.Taky musím podotknout že třeba v takovém Křivém ostří,se o elfech a situaci mezi nimi a trpy, nedočtete takže tadle inspirace nepochází odtud a ani od Sápka,nýbrž od Tolkiena.
Psanec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psanec »

photter píše:mám dojem, že sou za tím blubší kořeny....především, že hráči málo přemejšlej o rase z pohledu budoucí hry
musím tady veřejně pochválit trpaslíky (především Droga, Babina, Utrega) z kterejch mám opravdu dojem, že se o trpaslíky jedná
naopak, bohužel, jsem nepochopil spoustu postav, proč hrajou elfy - není na nich vůbec nic, co by je odlišovalo od lidí...konkrétně bych čekal trošku odstupu od ostatních ras (když ne přímo lehký pohrdání), trošku uzavřenější komunitu a dost rezervovanej vztah k trpaslikům - většina elfů mi připadá jenom jako lidi menšího vzrůstu, nic víc, vkrádá se otázka, jestli si toho elfa nevzali jenom kvůli nějakejm bonusům, že...
Tady se asi ozvu jelikož si myslím, že se to dotýká mé postavy.
Phottere, nebereš v potaz jednu věc a to jest historie postav. Některé sem přišli z jiných světů, kde komunikace mezi lidmi a elfi nebyla nic divného a postavení tam bylo na stejné úrovni.
Dále neznáš pozadí a zázemí těch postav, třeba to, že vyrůstali u lidí a proč tomu je atd …

A ještě jeden příklad ti dám. Podícej se na Tirinské království .. Možná na to přijdeš :)
Se slovem se musí zacházet čestně; je to nejvyšší dar, jehož se člověku dostalo.
-- Kniha Sirach

--------------------------
Bojíš se smrti bratříčku ?

Ne …
Smrt je jen vysvobození z bolesti.

Špatně. Smrt je teprve začátek
Alcatraz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcatraz »

Garion ma v tomhle pravdu. Zalezi na zazemi postav. Nemusis se bat, ze treba ja jednam z nevedomosti, nebo ze neznam sovu postavu. Prave naopak. Dokonce je moje prvni, ktera uz nebyla vytvorena jako dospela, ale jako male dite a prosla si vyvojem ve zrychlenem simulatoru, abych videl, jak se na ni prostredi podepsalo v hlavnich rysech. Po pravde s trpaslikama a Tirianem kolizi z charakterem neresim. Resim ho, vzdycky kdyz vidim Nae, protoze ona je typickym prikladem eklavy, ze ktere puvodne vznikli drowove a jako elfka se stydi, ze neco takoveho existuje. Tebe bych si taky dokazal dobre predstavit jako lidkou ku... :)
"Dokud kráčíme po své cestě je to neklamný znak, že svému cíli nerozumíme... nebo jsme ho dosud nedokázali přijmout. "
Cesta života, Serena White
photter
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od photter »

no...je to dost věc názoru, v žádným případě nechci tvrdit, že by každej neměl právo si udělat postavu jakou chce, na druhou stranu moc nechápu smysl postavy, která "je sice elf ale tolik generací žije mezi lidma, že je od lidí k nerozeznání" - zavání mi to snahou slíznout smetanu z obou možností
asi je to tím, že mám rád (a radši ve hře potkávám) vyhraněnější a třeba i drsnější charaktery než onu pro český světy typickou "kooperativní_a_s_každým_zadobře_roztomilou_postavičku_s_kterou_je_sranda" u který mě absence charakteru už pomalu přestává překvapovat ale na absenci rasy si asi teprve budu muset zvyknout

The_Balrog
Kontaktovat uživatele:

photter píše: "kooperativní_a_s_každým_zadobře_roztomilou_postavičku_s_kterou_je_sranda"
týjo.. kolik jich je tady na serveru? Ať počítám jak počítám, jsou (s přihmouřením očí u obou) tu tak dvě.…
Zamčeno