Myrpa píše:Pavel Urban píše:Jinak prosím napiš mi nějaké ty Nyrtisáky, které jsem vyhnal ? Je to čistě pro mou informaci, docela mne to zajímá. Díky.
Všechny, kteří hráli v době před tvým DM nástupem a nehrají nyní. To je fakt a netřeba o tom dále diskutovat.
Myslel jsem si to.
Braenn píše:Krom Nayluna, jak jsi řekl, odešel proto, že se stal DM.
Říct že Serin nehrál je trochu protimluv, když ještě nedávno tu kdosi křičel, že pořád říká jak odchází a hraje. Tak nehraje, a hrál, když jsi jako DM začal. Anade je to samé - ano, prohřešky, ale vezmu li v úvahu způsob, jakým ses v nich angažoval a způsob tvé hry s ním, můžeš si ho k sobě připsat také. Jsou různé způsoby, jak někoho vyštvat. Co se týče Kat, tak spíše bych zmínila Clair. Víš co? Když mi Arto napíše na ICQ, že nevyšel náš plán s drowy čistě OOC! mimo jiné kvůli tomu, že jsi proti tomu na DM foru nahlas protestovala a on už neměl sílu se s tebou hádat, jak to mám brát? A proč si myslíš, že hraju plyšouna?
Myrpa je poslední kdo zbyl a jediné, co ho jako postavu drží ve hře je fakt, že chceme komplet Nyrtisáky ukončit jistou akcí - čeká se na propriety - a odchodem všech včetně popravených do jiné sféry (ne, nejsi zvaný:)) a chce to dohrát.
Teď si už prostě vymýšlíš. Jája CZE (postava Serin) nehraje už řádně dlouho a nehrál dlouhou dobu před tím než jsem se já stal DM. Lognul se na vaší (Nyrtisáckou) objednávnu velmi zřídka na sepciální akce jako byl např. soud a poprava jedné postavy.
Anade (postava Anade) porušoval pravidla (viz pranýř) a hráč špatně nesl tresty. Ano, v tomto případě by se dalo říct, že jsem ho vyhnal. Ale právě díky těm zřejmým důvodům nemám špatné svědomí. Jako DM budu trestat prohřešky, kterých se budou hráči dopouštět a na tom se nic nezmění.
Ty Braenn, respektive Rjepnin, (postavy Clair, Kat) tu stále hraješ a nejspíš dále hrát budeš. A pokud jde o Clair, tak ta skončila z IC důvodů. Pokud je motivovaly OOC důvody (já), rád bych věděl co přesně, jelikož já jsem Clair, ani nikoho jiného, jako DM nepronásledoval. Jediný důvod mého zásahu byl již vyřešený případ postavy, která si hledaná a s odměnou na hlavu přišla do města, kde byla hledaná prodloužit byt.
Ano, u avizované akce s drowy jsem protestoval (a nebyl jsem sám) proti použití extrémně mocných NPC. Proběhla na to téma diskuze na DM fóru, na jejíž konci jsem akceptoval Artův plán/pohled, i když se mi příliš nezamlouval. Proti drowské akci jako takové jsem nic nenamítal, šlo pouze o toto NPC (respektive dvě NPC). Můj protest byl proti používání takovýh hypermocných NPC v podobných záležitostech (nejen v této situaci).
A drowové přišli a možná by jednali, kdyby se věci v té situaci udály trochu jinak. A možná ne.
Myrpa chce odejít s ostatními do jiné sféry. Fajn. Pokud chcete odejít jinam jako hráči, protože se vám tu nelíbí (já se vám tu nelíbím), tak pak je dobře, že jste si našli jiný server (případně jinou zábavu), která vám víc vyhovuje. Pak vám popřeji hodně štěstí a zábavy jinde (a budu držetpalce s Palačinkou, ať šlape, jak si představujete, pokud jde o ní). Pokud odejdou postavy a jako hráči tu zůstanete, tak taky dobře - já vás nevyháním. Ale pak by bylo otázkou, jak je to s tím mým strašným DMkováním.
Každopádně díky za shrnutí.
Nalk píše:Goro - Michall tam byl za postavu a beduíni se nechovali na začátku nijak neuctivě, skoro spíše naopak (řešil jsem to v reálném čase souběžně s výpravou). Mluvím o první výpravě, která byla prostě do Arnudenu za Gorovým záměrem (nechci vynášet info). U té druhé za "zničením" červa nevím, tam nemám zprávy.
Nevstřícnost a neúcta jsou dvě různé věci. Zároveň odkazuji na to, co jsem psal dříve o počátcích dění a potkaných osobách.
Nalk píše:Beduíni - Galli byl několikrát přítomen, kdyby měli o něj opravdu takový zájem, stačilo říct. To samozřejmě neudělali.
To je legrace, viď ? Beduíni neměli zájem svěřovat své tajemství nikomu, hledali jiné způsoby, jak situaci vyřešit. To beduínské tajemství je něco co je pro ně jednak velmi cenné a druhak velmi bolestivé. Navíc je tu hned vedle podobné svěření seveřanovi, za které je dotyčný do té doby vážený beduín kamenován a proklínán. Opravdu ne, nikdo by za u vody sedícím Gallinaciem, který nejevil zájem něco řešit a nepožádal by ho o pomoc v takové věci, obzvláště, když to znamenalo vyzrazení toho tajemství.
Nalk píše:Uznávám, že Van není přesvědčivý charakter (bodově), takže budiž. Osobně neměl víc, co nabídnout. Enesek (Azrael) byl neaktivní DSkováním na Sférii. Niam pokud vím EQ dávno zapíchla a akorát se párkrát ukázala na nějaké "pro ni asi zajímavé akce". Wolfovu Aishu jsem považoval za Azraelovo rukojmí, tedy IC nevhodné ji shánět bez Azraela. Jona bych neoslovil z vícero důvodů, jedním z nich jeho defakto ohlášení jakéhosi skončení. A Din byl "velice sdílný".
Tohle mi vážně připadá jako vymlouvání. Několik hráčů/postav bylo k dispozici, včetně mne, Winonne, Aefara a jistě třeba i Niam. Pokud jsi chtěl s někým mluvit, jistě jsi mohl, i když ne třeba se všemi a třeba by to stálo trochu víc snahy. Van/ty se/s v tomto směru prostě příliš nesnažil, a když ano, nebylo to moc kvalitní (lepší slovo mne teď nenapadá) - tolik k "Din byl velice sdílný." Postavy mají své motivy a smýšlení a ty musíš respektovat nebo se zklameš. Prostě ne každý ti vysype vše jen proto, že se zeptáš (už se zase vracím pomalu k single-player RPG a tam se dostávat nechci).
Nalk píše:A tak jak jsi to napsal původně, jsem za celý quest vlastně nic neudělal, jen se rýpal v nose a slintal, až dostanu expy. Tak to nebylo, jsem rád, že uznáváš svůj omyl. Já jen musím uznat, že část informací mám samozřejmě skrze další postavy, jediné co, tak jsem to celé nějak zkompletoval a podal "širší veřejnosti".
Mluvil jsem celou dobu o tvém hraní s beduíny. Vztažení na červa a věci kolem něj bylo nedorozuměním.
Nalk píše:Tvůj dung přepad:
nakropils postavy krátce po příchodu do místnosti, jedna neměla naprosto žádnou zbraň, druhá byl očividně bojovník na krátkou vzdálenost (kosa v rukou je myslím celkem jasný ukazatel a tuším střední zbroj). Oproti tomu těžce vyzbrojená Elra a vyzbrojený Van ve své zbroji, oba se znaky a celkově si myslím, že ty zbroje působí celkem... no nebezpečně řekněme, oproti dvěma takovým nevybaveným jedincům.
Když máš skupinu postav u sebe, je lepší použít hromadné kouzlo než se snažit útočit jednotlivě. A šel tam Firaball, jak jsi řekl, ne třeba Weird nebo Wail of the Banshee (nebo to to ten skřet má za kouzla). Ale tak pro příště se poučím.
Nalk píše:Zával se možná nekonal, ale z dřívějších zkušeností takové efekty předcházejí závalům.
Ano, při závalech padají ze stropů prach a kamení. Mluvit ale o závalech, když nebyly je zbytečné zkreslování a zavádějící popis situace, byť v tuto chvíli celkem neškodný.
Při DMkování používám dost zvukové a grafické efekty pro dobarvení atmosféry. Pokud by se děly nějaké závažné věci (zával) postavy se to dovědí, pokud to je jen trochu možné. Buďto to napíši v popisu textem nebo bude dění ve hře dostatečně výmluvné na to, aby to bylo zřejmé.
Nalk píše:Ze všech "rozumných AI skrz DM" jsem nejvíce ocenil Labira a Nayluna, kteří nezačali družinu okamžitě kropit co nejničivější silou, ale jednali chytřeji, taktičtěji a nechali družině prostor, se tomu nějak postavit, ačkoliv poselství bylo jasné.
Já mám zkušenost takovou, že hráči přituhující stav nevnímají, dokud tím procházejí bez větších potíží. Prostě jdou a zabíjejí a zabíjejí a pak když dojdou do míst, kde už je to moc, tak se diví, že se na ně pustí něco, co jim dá zabrat nebo je dokonce zabije. A někdy, pokud je to nezabije, tak jdou ještě dál na na místa, kde je čeká již nejspíš jistá smrt. A tak umřou a hráči se pak diví a rozčilují se.
Těžko lze od nějakého mocného kouzelníka očekávat, že se krvežíznivé bandě, která zrovna pobila jeho nohsledy a dělá si zuby na něj, bude bránit něčím menším než svými silnými a efektivními kouzly, kterými je zastaví a zabije. Pokud to někdo očekává, tak moje doporučení zní jednoduše - přestaňte.
Braenn píše:A mimochodem, ty pravidla mluví i o té hrubé manipulaci a mluvila jsem o ní v tom PM, tolik ke kompromisu, pochybuji že někdy někdo chtěl, aby se při nošení mohl hráč rozhodnout že nepůjde zvednout.
Ano, již jsem se několikrát setlak s tím, že se hráč mrtvé postavy zdráhal respawnovat, když se někdo jiný snažil tělo zvednout. Dokonce i ve vaší skupině tomu tak bylo. Viděl jsem i to, že někteří hráči dokonce odmítali respawn.
Braenn píše:Můžeme to tedy shrnout, že máme každý zcela jiný pohled na to, jak má hra vypadat, to jsme měli už v době, kdy jsi byl hostitel. A kdy jsi byly jen hráč. Vyhýbala jsem se tvé postavě, dokud to šlo. Vyhýbala jsem se tvým autoquestům, tobě a taktéž všichni ostatní z oné problémové skupinky. Nesedí mi tvůj styl hry. Ovšem od chvíle, kdy jsi DM, se ti nemůžeme vyhýbat:( A v tom je jádro většiny našich problémů, neboť podobně jako Din, mám pocit že potřebuješ řešit a řídit vše, co se kde děje, bez ohledu, jestli se tě to týká a na názor jiných a škodu, co to udělá. Tož tak, k té upřímnosti a k tomu, co vidím jako jádro sporu.
A jestli nemáš nějaké už neřečené výtky, ráda bych to tímto ukončila, protože stejně jako v případě naší diskuze o vynucování Respawnu nemáme šanci dojít k výsledku.
Ano, můžeme se shodnout a můžeme to ukončit.
Din nemá potřebu něco řídit, spíš naopak. Já jako DM cítím povinnost k řízení světa a k udržování a k zajišťování jeho běhu v jeho mezích. Pokud hrajete v modulu, kde jsem DM, tak se mne týká vše co děláte.
Naylun píše:Návod pro DM:
1) Když už chci opravdu realisticky bojovat za NPC proti hráčským postavám, tak už od začátku dungu. Nikoliv udělat "náraz" až v místech, kdy už není snadné se otočit zpět a moudře ustoupit
2) Dát čas hráčům přizpůsobit se změně ze systémové AI na DM "AI", naznačit svou přítomnost nejdříve jinak než tvrdým útokem.
3) Nepřidávat počet NPC nad standard, snažit se spíše využít jejich schopnosti, kombinace a taktické možnosti.
4) Hrát za NPC logicky a s citem, nepožívat je jako ničivé kamikadze bez pudu sebezáchovy.
5) Vytvářet situace nabízející více možností řešení. Situace, které nejsou nalajnované a můžou dopadnout různě podle rozhodnutí psotav.
6) Hrát i jiné věci než boj (atmosféra, interakce s prostředím, charaktery NPC..)
7) Držet si odstup a nadhled, nepodlehnout zápalu boje, být smířen s vlastní prohrou (nebo v opačném případě flamem na foru :-)))
Souhlas.
kokosak píše:Takže, rozdíl mezi "zvládnu dung" a "zvládnu dung s DM" je proklatě velký. Přirozená reakce postavy/hráče, pokud vidí, že na to nemá, je odejít. Takže, místo aby si vesele klikal a klikal, proklikal se ke svému cíli a spokojeně odešel, odejde nenaplněn a nespokojen. Otázka: čím se tomu prospěje?
Obtížnost je zpravidla různá, ale většinou ne nijak dramaticky. Pokud vím, tak DM většinou extrémně nemění situaci v dungeonu, zpravidla jen mírně. Jednak má omezené možnosti (může být jen na jednom místě, může rozumně ovládat jen jedno jediné NPC apod.) a jednak není důvod, aby se NPC chovala extrémně jinak než obyčejně. Výjimkou jsou pochopitelně Q, vystupňované situace (dlouhodobě nebo momentálně) nebo k nějakému jednání donucená NPC (nebo pokud mají např. možnost se připravit).
kokosak píše:Základ je vytvořit výzvy, ale na druhou stranu neodrazovat hráče od toho, aby je podstupovali. Mám pocit, že vytvářet výzvy se vám daří až moc dobře bohužel odrazovat umíte ještě líp. Je to vina hráčů, že nejsou motivováni postavit se nebezpečí? Ne, je to chyba DM, kteří nejsou schopni motivaci dodat. Tím, že budete říkat "měli byste se chovat tak a onak" motivaci nedodáte. Maximalně lidi nakrknete.
Nesouhlasím s tím, že DMka by měla dodávat hráčům/postavám motivaci něco řešit. Buď mají motivaci nebo jí nemají. Motivací může bát vidina nějakého zisku (bohatství, unikátní či mocné magické předměty, reputace, zásluhy, znalosti, ocenění atd.) nebo třeba jen dobrý pocit z toho, že někomu pomohou, hrdinství, vděk atd.
kokosak píše:Co jako hráč dostanu, když hraju s DM? Co mi to dá? Nad tím přemýšlejte, když něco děláte. Pokud jediné, co hráč dostane, je zvýšené riziko a potažmo smrt, nedivte se, že z DM zásahů není nadšen. Není to JEHO chyba!
DM je moderátor světa, oživuje ho a to je to co od něj hráči/postavy dostanou. Pokud postavy převážně dělají něco nebezpečného (a že většina postav prolézá dungeony a i většina křehkých dam se po kotníky a lokte brodí krví), lze očekávat, že oživení světa, které takový hráč potká bude vesměs nebezpečné a nebezpečí se týkající.
Přitom to je tak malá část, kterou DMka dělají nebo by dělat mohla, kdyby hráči a jejich postavy měli zájem o něco jiného a snažili se i o něco jiného. Pak by bylo více řemeslníků, rytířů, vojáků, služebných, dvorních dam, šlechticů atd. ALe kde nic není ani smrt nebere.
Nalk píše:Jako hráč postavy klerika poznám, když kolem nepřítele poletuje protimagický štít, který umím též zacastit. Dejme tomu, že sice bych asi ani potom nedokázal dotyčného pořádně zranit magicky, ale jde o princip, že čaroděj měl klerickou ochranu, která nebyla zrovna nejslabší.
No vidíš, a nepoznáš.
Prextorovo nakouzlení před bojem (plus pak ještě dál rychlost):
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:26:31] Prextor Rudý casting Greater Spell Mantle
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:26:34] Prextor Rudý casts Greater Spell Mantle
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:26:38] Prextor Rudý casting Premonition
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:26:39] Prextor Rudý casts Premonition
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:27:02] Prextor Rudý casting Protection from Spells
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:27:04] Prextor Rudý casts Protection from Spells
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:27:18] Prextor Rudý casting Shadow Shield
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:27:20] Prextor Rudý casts Shadow Shield
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:27:31] Prextor Rudý casting Greater Stoneskin
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:27:33] Prextor Rudý casts Greater Stoneskin
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:28:09] Prextor Rudý casting Skrytá kamenná kůže
[CHAT WINDOW TEXT] [Tue Apr 12 21:28:12] Prextor Rudý casts Skrytá kamenná kůže
Prextor má celkem vysokou magickou odolnost a ty jsi jí prostě se svým relativně nízkou seslilatelskou úrovní nepřehodil. Další možností je to, že jsi používal kouzla, která při odolání záchranným hodem nemají efekt a nebo nemají žádný efekt na dané NPC, které má velmi slušný balíček imunit. Jeho záchranné hody jsou rovněž dost vysoké.
Nalk píše:Pak se omlouvám za tuto část a platí jen to, co psal Jon o té bojové síle.
V pořádku.
Pokud jd o bojovou sílu, je to věc daného NPC, kam jste šli. Já osobně nejsem příznivcem přeboostovávání NPC a v případě, že pozměňuji NPC, tak pouze drobně v mezích uvěřitelnosti a tak, aby odpovídalo nějakému rozumnému rozptylu schopností u dané rasy. Stejně tak nepřidávám vlastnosti, které by NPC nemělo mít ať už z rasy nebo z výbavy (podložená a odpovídající běžným možnostem světa).
Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují.
The cup is full.