...protože jsem nenašel obrázek, na kterém by někdo někam táhl vozík s napalmem. Anyway...
V drtivé většině souhlasím se všemi a vším, co již bylo výše řečeno, takže nemá moc smysl se opakovat (krom zadělávek na flame, na ty vám prdím :) ). Za sebe le stejně vypíchnu věci, které mě žerou asi nejvíc.
1) statický svět a obyvatelstvo
Ano, já vím že bez WB nejde nic měnit, ale i tak by bylo fajn, kdyby celý svět žil. Byly tu zmiňovány reagující NPC, drobné pidiquesty nebo momentky ze života, ale sem patří i klevety v hospodách, na nástěnkách, cvrkot běžného dne. Sem tam ozvláštněný významnější událostí, která propluje na povrch (skandál u stráže, svatba obchodníka, báchorka o inteligentní kryse která umí žonglovat,…). Tyto nemusí být ani přímo odehrávané, stačí noticka na forum, že se "něco stalo". Kombinace toho všeho dělá žijící svět, a takový by se mi opravdu líbil. Není nutné Desku vyhazovat do povětří, jen stačí aby reagovala.
2) napětí mezi státními celky/rasismus/etc.
Asi nejokatější příklad nereakce na PC a jejich akce. IC vztah Říše-Království je politicky napjatý. Prý. Ale není to vidět. Stejně tak se po Desce pohybují občas opravdu divná PC, kterých by se člověk bál dotknout klackem. Přesto ale většina hráčů úlety ignoruje a NPC na ně mlčí. Hodně mě v tomhle směru pobavila debata jakéhosi znepokojeného ovčana co probíhala na nástěnce v Tirianu. Při jejím čtení mě napadaly různé analogie na politickou korektnost a opravdu jsem si říkal, jestli jsou občani Tirianu tak pitomí :)
3) historie? kronika? to je nějaké cukroví?
Nevím kolik postav si udržuje deník či zapisuje významnější události, ale vzhledem k bodu 1. záznamy čehokoliv stojí a padají na hráčích a jejich schopnostech události zaznamenat. Neexistuje žádná centrální (veřejná) časová osa, kam by DX zapisovaly události ve světě a hráči by mohli kdykoliv nahlédnout. Nelze proto vytvořit postavu s historií/vědomostmi o věcech minulých pokud je hráč sám nezažil nebo mu nebyly převyprávěny. Je to trapné, hloupé, a pitomé, a bohužel mě ale nenapadá žádný způsob zpětné nápravy.
4) reálie na draka
Co si budeme povídat, ve srovnání s Thalií jsou vážně k pláči. Osobně bych asi podruhé na server kde si - s jistou mírou nadsázky - skoro všechno musím zjistit ve hře (protože na webu i na fóru jsou tři řádky textu), a teprve na základě toho lze vyrobit "méně vidlák" postavu, nešel.