Diskuse o charismatu

Různé rady a řešené problémy a návrhy

Moderátoři: Dungeon Servant, World Builder, Dungeon Master

Akruo

Diskuse o charismatu

Příspěvek od Akruo »

EDIT Aefar: Přesunuto odsud
cybermisa píše:
Braenn píše:
cybermisa píše:Jen to obleceni miva casto trochu jine … zadne :biggrin:
Tj..ještěže má tolik vlasů... jen někteří jí hledí do očí... a jiní někam jinam. že? Že? :))
Megaepicke charisma, co dodat :biggrin:

Bohuzel, tak vysoke charisma snad ani nejde na zadnem obrazku zachytit, takze to spis zustava na kazdeho fantasii …
S tím charisma / tou charismou je to stejně divný, tak počítá se to jako krása nebo ne? Já vždycky myslel, že jde o Kouzlo osobnosti, ne o krásu … v případě vysokých čísel a v případě nízkých čísel, že jde o "krásu" (ošklivost), ale zase to nemá vliv na to kouzlo osobnosti.. protože takoví trpaslíci imho mají tvrdé a pevné nátury a přitom na tom s charismou nejsou moc dobře.. (pardon za OT)
"Nesouhlasím. To je individuální názor. Mnozí ho s tebou možná sdílí, ale věř, že mnozí ne." - Pavel Urban ©
Rangarog Dragobir - zakladatel Západoříšské obchodní společnosti, kupec, kovář a kovkop ...padl a byl Durminem přijat do Věčných síní
Brambor
Braenn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Braenn »

OOT - Jak kdo, pevné pravidlo není.
Já to třeba beru jako krásu primárně vzhledovou, ke které se velmi často poutá i jisté "charisma" či fluidum. Co si budeme povídat, že? A ano, výjimky existují (omílaný Hitler...) a většinou závisí na velkém počtu "bodů" v jiné vlastnosti, třeba inteligenci, moudrosti nebo řečnictví. A pozor, pevná nátura není síla osobnosti.

Ve hře to tak beru proto, že na rozdíl od krásy tváře, osobnost musíte umět zahrát, v čemž vám nepomůže ani 30 bodů v krízmě. Jelikož s 8 body systémově žereš, nikoli jíš, zřejmě na tom něco bude. Proč se velikost Charismy vztahuje k zaklínačské magii není dotaz, který by šel logicky zodpovědět, jako mnoho jiných, systémových NWN věcí:)

Takže máš jen 10 bodů v Charisma, protože jsi je chtěl dát raději do síly? Pak nejsi uhrančivá kráska/krasavec, ale naprosto všední ksicht. Petice za zveřejňování velikosti Charisma v popisu!

Ale jestli se má opět, opět, opět rozjet diskuze, tak nás někdo přesuňte.

Protože Nyrtis je kočka a tím to hasne:))
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

Akruo píše: S tím charisma / tou charismou je to stejně divný, tak počítá se to jako krása nebo ne?
Charisma je zjednodusene receno schopnost pusobit na sve okoli, do cehoz se zapocitava predevsim vzhled a vystupovani. Zjednodusovat charismu na krasne / osklivy ale nelze.

Nyrtis je nadprirozene krasna a svudna, do cehoz se zapocitava i jeji hlas, pohyb, gesta, ale i co rika, jak a kdy …
Aefar

Příspěvek od Aefar »

Ale tak já vám to klidně rozdělím...

S tím zveřejňováním... já se to snažím popsat... kdyby ale chtěl někdo znát hodnotu charisma mých postav, klidně ji pošlu po tellu...

P.S.: Technická

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
† Bolthorm syn Thrudgelmův
Braenn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Braenn »

Tak u trpaslíka je to o něčem jiném. Ti jsou hezcí jen pro trpaslice.

A s tím tellem - nějak se mi nechce každého, koho potkám ptát ooc na charismu, v popisu neškodí, nevadí, nevnucuje se. Nicméně jestli chceš, až se potkáme s Catim, Mornelithem nebo tou Julií, tak písni.

Rozhodně nechci aby to znělo, že trvám na tom, aby si to do podpisu každý musel dát, prostě se mi to líbí - vím na čem jsem, hned, protože popisky o nádherných uhrančivých kráskách nejde moc brát v potaz.

Ale je jasné, že si tam můžu napsat/tvrdit dvacet dva, když mám základ u desítky, protože toho čísla dosáhnu s prsteny a kouzly a náhrdelníkem, které sice nenosím, ale mám v batohu :megalol: To je opět na každém.

P.S. nemusel jsi zakládat nové téma, takových už tu pár je.
Akruo

Příspěvek od Akruo »

No tak díky za přesun, díky za technickou od Aefara a díky za odpovědi.
"Nesouhlasím. To je individuální názor. Mnozí ho s tebou možná sdílí, ale věř, že mnozí ne." - Pavel Urban ©
Rangarog Dragobir - zakladatel Západoříšské obchodní společnosti, kupec, kovář a kovkop ...padl a byl Durminem přijat do Věčných síní
Brambor
Aefar

Příspěvek od Aefar »

Ono to moc jinak nejde... (jako přesunovat do statého tématu).

Jinak můžeš tipovat podle popisu, jestli to sedí :biggrin:

A souhlasím, že síla osobnosti s charismatem nemá nic společného, byť vysoké charisma (a tedy řekněme třeba "kouzlo osobnosti" může - a nemusí - pomoci).

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
Nalk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nalk »

Když už je tu to téma.…

Proč zaklínači čarují z charismy?
Osobně si myslím, že charisma také reprezentuje schopnost vcítit se do druhých, obecně řečeno se vcítit a hledat tak nějak jakýmsi vnitřním pocitem to správné. Jinak řečeno odhadujete něco bez užití "rozumu a znalostí" (moudrost a inteligence). Jak se píše u zaklínačů, tak oni se především učí tím, že pohyby a slova přibližně kopírují... nebo jelikož obvykle mají zaklínači vrozený svůj talent, tak prostě vrozeně reagují na magii a "nějak bez přemýšlení" prostě instinktivněji reagují a podle toho jak jim to bude připadat pak pracují s energií až stvoří kouzlo. Defakto se se "vcítí" do energie, se kterou pracují, a vcítěním pak odhadují co a jak provést. Někdy to výjde, někdy ne.

Plus klasicky... charisma je pravděpodobně kombinace vrozené krásy, naučeného vystupování a teoreticky jakéhosi mysteriózního působení... aury kolem dané osoby, která nějak působí na lidi (pasivně jen lehce, ale správný manipulátor/řečník/cokoliv to aktivně může využívat).
"Compared to the "righteous" greed of the rulers, the villains of the world seem much more honorable. When scum rules the world, only more scum is born... You don't even understand that?"
- Eustass Kid (One Piece)

Van, kněz Hrebogův, vyznavač Vyšší cesty
acc.: Nalkanar
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

Nalk píše:Když už je tu to téma.…

ja bych si tipnul, ze predevsim protoze NWN: INT je obsazena kouzelniky, WIS kleriky a druidy, ze STR/DEX/CON se kouzlit moc neda :biggrin:
Aefar

Příspěvek od Aefar »

Naučené vystupování bych tam nedával... od toho jsou dovednosti - sklilly. Abilities - schopnosti - jsou čistě vrozené případně rozvíjené...

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
zuzuPD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzuPD »

Braenn píše:Tak u trpaslíka je to o něčem jiném. Ti jsou hezcí jen pro trpaslice.
S tím bych nesouhlasil, prostě trpaslík který má (základní charisma) 16 a chodí vhodně upravený na charisma 25 by měl být objektivně přitažlivý, minimálně v rovině "na něm něco je" a v porovnání třeba s elfem, který má charisma 10.
Nalk píše:Proč zaklínači čarují z charismy?
Já bych zase řekl, že je to z jejich sebeovládání a sebeuvědomění, které je reprezentováno hlavně charismatem. Díky tomu jsou schopni ovládnout a usměrňovat vlastní chaotický talent.
Reprezentováno hlavně charismatem pro to, že člověk, který vystupuje (zdravě) sebevědomě, bude lépe hodnocen a přijímán (oproti někomu, kdo vystupuje sice moudře nebo vzdělaně, ale neumí to "prodat").
Hyperaktivní hlavně MUNI.
Nalk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nalk »

cybermisa píše:
Nalk píše:Když už je tu to téma.…

ja bych si tipnul, ze predevsim protoze NWN: INT je obsazena kouzelniky, WIS kleriky a druidy, ze STR/DEX/CON se kouzlit moc neda :biggrin:
Tak samozřejmě... ale když už s tím musíme pracovat, tak nevím jak ty.. ale já se snažím nad tím zamyslet a najít k tomu důvod... :smile:

Jinak je to čistě má teorie, nepotvrzená nijak...
"Compared to the "righteous" greed of the rulers, the villains of the world seem much more honorable. When scum rules the world, only more scum is born... You don't even understand that?"
- Eustass Kid (One Piece)

Van, kněz Hrebogův, vyznavač Vyšší cesty
acc.: Nalkanar
Akruo

Příspěvek od Akruo »

Mno, já mám na trpaslíkovi nízké charisma kvůli jeho "fyzické kráse" .. prostě je to pro většinovou společnost šereda, jediný co je na něm pěkné je snad ten plnovous. Ale přesto charisma ovlivňuje systémově například vůli ( můžeme vůli brát sice jako dvě "vůle" - tj. ta systémová proti kouzlům atd. a pak vůli postavy jako RP schopnost) a třeba vůle jako taková (spíše tedy ta RP) je u trpasličího národa takovou vrozenou věcí, ta psychická houževnatost je tam imho zakódovaná... a přišlo by mi tedy blbé, aby byl "bit" za to, že má nízké charisma - kvůli kráse/šerednosti a přitom imho může kolem sebe nést dosti zajímavé "kouzlo osobnosti" a možná i silné...
Brambor
zuzuPD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzuPD »

Akruo píše:a přišlo by mi tedy blbé, aby byl "bit" za to, že má nízké charisma - kvůli kráse/šerednosti a přitom imho může kolem sebe nést dosti zajímavé "kouzlo osobnosti" a možná i silné...
Být bit za nízké charisma? Charisma je ale volba hráče, při tvorbě postavy. Prostě pokud ses rozhodl mít víc bodíků v síle, odolnosti, čemkoliv, na úkor charismatu, neměl bys mít silné kouzlo osobnosti.
Charisma totiž rozhodně není jen o vzhledu (dokonce bych řekl, že vzhled by měl tvořit jen menší část) a imho pokud má někdo vysoké charisma, ale dovede uhrát jen ten vzhled a ne osobnost, pak je to jeho problém (těžko pak ale může mít někomu za zlé, že ho neberou podle jeho systémového charisma), pokud má někdo opravdu nízké charisma, ale chová se na mnohem vyšší, tak je to špatně (rejp rejp do Bolthorma).

(pokud píšu o charismatu, myslím spíše to základní+runu, které není možné systémově odpárat, prstenům, náhrdelníkům, rukavičkám, plášťům a kouzlům přikládám menší vliv - můžou ovlivnit dočasně okolí, ale ne osobnost uživatele)
Aefar

Příspěvek od Aefar »

Počkej, počkej... Bolthorm je impertinentní, jak to jen jde, chová se nevhodně, jak to jen jde, neumí se chovat, jak to jen jde... jediné, co umí, je řečnit a ukecávat - z čehož vyplývá i to, že zná protokoly a umí vyjednávat. Ale i tak smrdí a táhne mu z držky. Tak jaké rejp, rejp... Že ví co chce, má jasné cíle, a ostatní za ním jdou... to už je jiná věc. Síla osobnosti podle mě s kouzlem nesouvisí. Bolthorm má silného ducha (wisdom 29), rozhodně ne charisma (6).

A náhodou, kromě běžného 6/-2 umí mít až 17/+3. Ale když toto použije, to už jo musí být akce, kde na protokolech záleží a kde se to musí vypadat.

EDIT: A vůbec, všímám si, že ve hře charismaticky působí ti, kdo se snaží hrát osobnost. A je úplně jedno, jakou osobnost. Nic ve zlém, ale pokud bych to měl hodnotit jako zuzu, tak i Hyrdan má větší charisma než většina ženských s uhrančivýma očima ve hře. Jsem uražen, jdu hrát Bolthorma :bleh:

* Catigern
* Albrecht Prskotřesk
Akruo

Příspěvek od Akruo »

No protože když jsem zakládal trpaslíka, tak jsem si ještě myslel, že charisma=krása... a 2. chceš tím říci, že drtivá většina všech trpaslíků jsou bez kouzla osobnosti? To se mi nechce věřit.
U trpaslíka to vnímám podobně jako bolthorm...
Brambor
allekoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od allekoo »

nejak mi to začina pripominat poslednu debatu Persuade, Bluff, Intimidate …. :biggrin:
Because I'm Batman !!!
Ghost
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ghost »

Teď nechci nikoho urazit (ale stejně se mi to nejspíš povede), ale na mě většina (tzn. jsou výjimky a nebudu je jmenovat) trpaslíků, které jsem za poslední, hodně dlouhou dobu potkával, působila jako hromada berserkrů, co rozsekají, co se dá rozsekat, vypijí, co se dá vypít, sežerou, co se dá sežrat, a k tomu prdí, říhají a zvrací, jak na běžícím páse a s chutí a často nadávají. Pro mě to moc velké osobnosti nejsou.
Bratrstvo zabanovaných!
placidity

Příspěvek od placidity »

https://www.equilibrie.cz/statistiky_postavy.php

Sekce charisma.

Co je na tom k diskuzi? :)

(…)

A jinak, podobné témata jsem tu už četl (o chatismatu a skillech s ním spojených) a nebylo v nich tuším vyřešeno nic - takže přeji veselé tlachání :)
Pokud by bylo potřeba doplnit ztracené knihy do knihovny, dejte vědět do PM.

Aktivní: Alariel Erna
Bejvávalo: Te'lyn (by Balrog) (by Niam - NSFW) | Ulrika | Ignatz
Ostatní: Ukládání logů a konverze screenshotů | Jak vyrobit portrét | Knihovna v Amfiberai
zuzuPD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzuPD »

Akruo píše:No protože když jsem zakládal trpaslíka, tak jsem si ještě myslel, že charisma=krása... a 2. chceš tím říci, že drtivá většina všech trpaslíků jsou bez kouzla osobnosti? To se mi nechce věřit.
U trpaslíka to vnímám podobně jako bolthorm...
Už při tvorbě postavy je napsáno toto:
Charisma measures a character's force of personality, persuasiveness, ability to lead, and physical attractiveness. It represents actual personal strength, not merely how one is perceived by others in a social setting.…
Z toho je patrné, že charisma není jen o vzhledu, ale naopak má více prvků a výsledné charisma je tedy sumou těch prvků. To znamená, že pokud mám průměrné charisma, mohu mít třeba silně podprůměrný vzhled, průměrnou schopnost zapůsobit na druhé a lehce nadprůměrné schopnosti vedení a sílu osobnosti. Ale neměl bych mít stejné rozvržení když mám charisma v podprůměru.
Charisma přeci patří k jedněm z šesti atributů (a k jednomu ze třech "mentálních"), které postava má, čili její hodnota by se projevovat měla na osobnosti podobně jako moudrost a inteligence. A ne jenom tím, že si dám do popisu "je trochu ošklivý".

Na druhou otázku ti odpověděl Ghost :smile:
Odpovědět