Ankar píše:Jen kam se vaše argumenty nesou, tvrdíte, že Solar má ideály přes které nejede vlak, ale úplně u toho zapomínáte na to že Solar je bůh, ne program, naprogramovaný ve stylu "if undead then annihilate it"… Bůh který má také svou osobu, moudrost, dovolil bych si podotknout že i vyšší než lidskou a dokáže pochopit pouhé NEZABITÍ jednoho nekromancera které zachránilo tisíce lidských životů, ne-li věřících.
ZLÉ BYTOSTI a SKUTKY tvrdě trestá, proto se například nemrtví neodváží vkročit na povrch za jeho denní vlády. Proč by si i Solar nemohl povšimnout, že ne všichni nemrtví (ačkoli většina, proto s nimi bojuje) jsou zlí? Nechat pomřít tisíce lidí by byl ZLÝ SKUTEK! Ano, normálně se s nemrtvými nese zkáza a pohroma, proti které Solar bojuje, bojuje jak již bylo řečeno proti ZLÝM BYTOSTEM, avšak nemrtví a nekromancer chránící věřící v Solara nejsou ZLÉ BYTOSTI, nýbrž bytosti konající dobro, ikdyž výjimka mezi svými jsou to BYTOSTI DOBRÉ (stejně jako by jste elfa vraha srovnávali s elfem dobrotivým knězem). Jen vám chci říct, že Solar má vlastní rozum a ne pouze kodex před obličejem, který mu zakrývá výhled na svět. Solar je BŮH, myslící mocná bytost která přicestovala na Desku, ne fungující pravidlo stvořené Labirem a Onyxem při tvorbě sféry. Proto i on může soudit co je dobré a co ne a proto i vyšší představitelé jeho slova (Dytrich, či jak se onen paladin jemnuje, a podobně) měli přemýšlet, co je dobro, protože DOBRO je to, v co Solar věří a snaží se ho naplnit. Nezakrývat si hlavu ideály, které by mohli vést, ikdyž v dobré víře, k tragickým koncům. Protože právě to by pak mohl Solar považovat za pochybení, ne naopak!
"Nechat pomřít tisíce lidí" je zlý skutek, ale zlý skutek páchaný někým, kdo ty lidi zabíjí. Paladin jako zosobnění nejvyšších morálních standartů společnosti, ze které vzešel a ideálů svého boha se pak nikdy nesníží k tomu, aby bojoval zbraněmi a metodami "těch druhých". Paladin, aspoň jak ho chápu já, určitě nějak proti tomu páchanému zlu (v tomhle případě vraždění tisíců lidí) zasáhnout musí. Rozhodně mu však nelze klást za vinu činy někoho jiného - on přeci nenese odpovědnost za to, že někdo zformoval armády nemrtvých a plení s nimi celé civilizace. Má však znát své místo, své zásady, svůj kodex - a nesmí je porušit, jinak prostě přestává paladinem být. Stejně jako má svůj styl boje zmíněný nekromant, má i paladin ten svůj. Pro paladina účel nesvětí prostředky; páchat zlo, aby z něj vzešlo později dobro, je pro něj nemyslitelné.
Nikdy jsem nikde netvrdil, že paladin funguje na principu "if undead, than smite", ani "if evil, then smite", případně "smite, ask questions later". Každopádně popis toho, jak paladin (Solara) toleroval vyvolávání nemrtvých, aby bojovali na straně jeho spojenců k ochraně města vedl mou postavu k přísné reakci (a přiznám se, že i mě jako hráči ta představa přijde přinejmenším úsměvná).
Filosofie "většího dobra" je hrozně alibistická, a jsem toho přesvědčení, že jí paladin a ani jeho bůh nemusí vůbec přijímat už jen kvůli pragmatismu a problematice páchání zla pro větší dobro. Stejně tak jsem toho přesvědčení, že pro paladina existuje vždycky minimálně jedna "čistá, čestná, správná" cesta, při které se ničeho zlého (rozuměj porušení vlastního kodexu) nedopustí - nemusí být příjemná, může hodně bolet, může hodně stát, ale vždycky tam je.
Kdo to tak není ochoten brát, asi by paladina neměl hrát. Někdy je ve hře třeba rozhodnout se rychle, vyřešit nepříjemné dilema... Padnout je jednoduché; vytrvat těžší než kámen.
Zároveň, abych zase nebyl nařčen z nějakého "RP inkvizitorství", neříkám, že je tohle jediný správný způsob, jak paladina ideálně hrát. Říkám jen to, že některé základní znaky by měly být společné všem paladinům bez rozdílu.
(Jo a Dietrich není Solarův paladin).