EQ 3

Pokud vás napadlo jak něco zlepšit, nebo chcete něco naopak zkritizovat

Moderátoři: Dungeon Servant, World Builder, Dungeon Master

Odpovědět
drake127

Příspěvek od drake127 »

Všechna kouzla, která sesílá druh Kněz Obecný, má od svého boha. Kněz bez boha je nesmysl.
Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
anurin

Příspěvek od anurin »

drake127 píše:Všechna kouzla, která sesílá druh Kněz Obecný, má od svého boha. Kněz bez boha je nesmysl.
Kněz bez boha je nesmysl. Ale postava která využívá class kněze ale knězem není nesmysl není. Tak jak to popisuje Wendigo.
drake127

Příspěvek od drake127 »

anurin píše:
drake127 píše:Všechna kouzla, která sesílá druh Kněz Obecný, má od svého boha. Kněz bez boha je nesmysl.
Kněz bez boha je nesmysl. Ale postava která využívá class kněze ale knězem není nesmysl není. Tak jak to popisuje Wendigo.
Ano, přesně tak. Wendigo prostě znásilnil classu a používá ji na něco jiného. Nejsem vůbec proti, ale při úpravě povolání pro Eq3 se na toto nelze ohlížet. Prostě se to pak s Wendigo vyřeší osobně - dá si levely zaklínače, druida bez aury dolů nebo tak něco anebo to třeba půjde i s knězem a nějakým nastavením. To je ale zatím předčasné řešit, protože ještě není (alespoň mě) zcela jasné, jak to bude vypadat.
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

drake127 píše:
Drake to presne vystihl.

Knezi bez boha proste nebudou a jejich moc (mysleno i kouzleni) bude s bohy primo spjato systemove.

S tim "vyuzivanim" classu za jinym ucelem nez hrani daneho classu to bude tezky, pokud vubec mozne. Se zavedenim subras se dost "vymluv" tohoto typu prestane tise tolerovat. Holt se musime smirit s tim, ze pocet classu je v nwn omezeny a holt si MUSIME vybrat.
Ome

Příspěvek od Ome »

a uz jste potkali kneze co nema zadnou bozskou moc ? :bigwink: .myslim tim ze ,ac nejake lvly ma tak proste nekouzli.to je taky znasilnovani classu? :biggrin: to byste meli videt jak je tento class potom silny :megalol:

Coincidentia oppositorum
anurin

Příspěvek od anurin »

Mě osobně, když nad tím přemýšlím, tak mi to přijde jako omezování hráčské fantazie při tvorbě postavy a upínání se na class. Já si myslím že class je hodně v pozadí. Udám příklad : Budu-li hrát sedláka a vezmu si class fightera, je to snad znásilňování?
drake127

Příspěvek od drake127 »

cybermisa: Neřekl bych, že si *musím* vybrat. Jasně, do určité míry to platí, ale Eq je dostatečně volná na to, aby se daly (s mírnou pomocí DM) sehrát i nestandardní classy.

Ome,anurin: Možná, že ve vás ten termín "znásilnění classu" evokuje něco negativního, ale tak to vůbec nebylo myšleno. Prostě jsem tím označil daný postup napasování povolání na charakter.
OneIceOne

Příspěvek od OneIceOne »

Ome píše:a uz jste potkali kneze co nema zadnou bozskou moc ?[/color]
off&del

Jo s OC 9 ale bohužel jsem již psychicky nevydržel simulovat chromou nohu, když mě na 10 úrovni žralo komando masožravej eq jezevců...
Ome

Příspěvek od Ome »

Ome,anurin: Možná, že ve vás ten termín "znásilnění classu" evokuje něco negativního, ale tak to vůbec nebylo myšleno. Prostě jsem tím označil daný postup napasování povolání na charakter.
neboj nic to ve me negativniho neevokuje.byla to ironie :smile:
/edit/ ba naopak uz se na to celkem tesim. souhlasim s Anurinem s tim co napsal nize.vem si treba kneze(filosofa) ktery nevzyva bohy,ale veri v jakousi silu,ci jak bych to nazval,a z ni cerpa svou moc.ted treba cerpam s prirucky pro Dungeons and Dragons, Deities and Demigods

Coincidentia oppositorum
Naposledy upravil(a) Ome dne 8. 3. 2008 14.38, celkem upraveno 2 x.
anurin

Příspěvek od anurin »

drake127 píše:cybermisa: Neřekl bych, že si *musím* vybrat. Jasně, do určité míry to platí, ale Eq je dostatečně volná na to, aby se daly (s mírnou pomocí DM) sehrát i nestandardní classy.

Ale jak bys to udělal kdyby teda postava léčila pomocí mrtvých veverek. Byla by to třeba léčitelka. Mno, co bys ji dal za klass? Asi klerika, s tím že budeš používat jen kouzla léčícího charakteru. I když jsou božská. ( na ty veverky moc nenahlížejte) Tohle je zneužití charu? Asi tomu pořád nerozumím. Já si myslím že charakter je v popředí a nějaký class v pozadí. Dle mého by se na class nemělo nahlížet jako na stěžejní věc. Ani jej nějak nezneužívat. Měl by prostě padnout na char jako ulitej. Pokud takový class v nwn není, na charakter který hrajete, dá se to nějak namotat a naohýbat. Tomu bych ale neřekl znásilňování.

// Edit: budu muset ukončit tuto debatu páč mizím do práce. Pak si vše dočtu a případně zareaguju.
OneIceOne

Příspěvek od OneIceOne »

drake127 píše:cybermisa: Neřekl bych, že si *musím* vybrat. Jasně, do určité míry to platí, ale Eq je dostatečně volná na to, aby se daly (s mírnou pomocí DM) sehrát i nestandardní classy.
Taky si myslím, zajímalo by mě, jak by bylo pohlíženo na postavu (třeba právě wendigo), kde by hráč systémově využíval systém modlení, ale IC by například prováděl speciální koncentrační cvičení a navíc by hrou pravidelně zabavil hráče. Chci tim říci, že by zachovával umysl opatření (terminaci bojových kleriků), zabavoval by hráče, ale mínusově by se protivil systému protože do hry vkádá nesystémovou představu klasu.
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

Ome píše:a uz jste potkali kneze co nema zadnou bozskou moc ? :bigwink: .myslim tim ze ,ac nejake lvly ma tak proste nekouzli.to je taky znasilnovani classu? :biggrin: to byste meli videt jak je tento class potom silny :megalol:
Ano, jeden hrac a jedna hracka, zahrali to oba velmi pekne. Tva poznamka je v tomto ohledu vsak irelevantni, protoze vzdycky se jednalo pouze o docasne obdobi. Pokud si zalozis bezbozneho kneze, budes jej dlouhodobeji hrat na EQ a ani jednou nezakouzlis, pak budiz …
Ome

Příspěvek od Ome »

ma poznamka mela vyznit tak ze jeden takovy knez po Desce stale chodi ,ale nechtel jsem vynaset IC vecicky.duvod nereknu :smile:

Coincidentia oppositorum
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

anurin píše: Ale jak bys to udělal kdyby teda postava léčila pomocí mrtvých veverek. Byla by to třeba léčitelka. Mno, co bys ji dal za klass? Asi klerika, s tím že budeš používat jen kouzla léčícího charakteru. I když jsou božská. ( na ty veverky moc nenahlížejte) Tohle je zneužití charu? Asi tomu pořád nerozumím. Já si myslím že charakter je v popředí a nějaký class v pozadí. Dle mého by se na class nemělo nahlížet jako na stěžejní věc. Ani jej nějak nezneužívat. Měl by prostě padnout na char jako ulitej. Pokud takový class v nwn není, na charakter který hrajete, dá se to nějak namotat a naohýbat. Tomu bych ale neřekl znásilňování.

// Edit: budu muset ukončit tuto debatu páč mizím do práce. Pak si vše dočtu a případně zareaguju.
Ano, v tomto pripade by neslo o "znasilnovani" ALE, a na tom se doufam shodneme, bylo by to dost o hraci. Zatim to mozne je globalne takto hrat, ale s EQ3 proste system bude platit pro vsechny kneze. Pripadne vyjimky, pokud to vubec bude mozne, se budou projednavat individualne. Kdyz si to obhaji (IC to bude smysluplne) a dokaze, ze na to ma a ze nebude pripadne zvyhodneni zneuzivat, tak si muze lecit treba pomoci veverek …
Pavel Urban

Příspěvek od Pavel Urban »

Mě rozhodně nepřipadá, že kněz bez boha je nesmysl. Viděl jsem moc pěkné kněze vyznávající filosofii, ne-božskou bytost, sílu (a moc pěkně zahrané). Uctívaný objekt ani nemusí být inteligentní. A pokud takový kněz kouzlí, je jeho sesílací schopnost (modlitby) vázaná na sílu jeho víry/přesvědčení, na magickou potenci (a popř. i vůli) jeho "zdoje."
Nicméně je pravda, že ve hře s tolika hráči a nemožností stálé kontroly ze strany DMů (přece jenom je to v PnP něco jiného) a pochopitelně s tolika potencionálními zneužívači je asi lepší vázat podobné věci systémově na bohy (zvlášť pokud se chystají nějaké nestandrdní na víru vázané variace pro kněze).

Největší problém s kněžstvem vidím v tom, že jsou to chodící lékárničky a využívatelé božské moci, ale s kněžstvím nemají takřka nic společného. Jak už tu někdo psal výše, kněží nemají ke své víře vztah (většinou, co jsem viděl - ale jsou světlé výjimky), o svém bohu nic nevědí, o svém náboženství ještě méně, natož aby ho nějak provozovali (mše, poradenství v těžkých životních/morálních/duchovních/atd. otázkách (jsou to moudré postavy, no ne ?), misionářství, čtení/výklad znamení (třeba jako komunikace s bohem, zvěstování věcí budoucích atd.), všelijaké rituály (jako křest (jen příklad), oddávání, pohřby, obětování bohu, vymítání, posvěcení), šíření víry….).

V současné době vidím, že jsou kněží jako by nebyli. Nejsou vidět, ne jako kněží. Jen když je někdo zraněný nebo nemocný, tak se občas kněz ukáže, když přiloží ruce a vyléčí (když to stihne před tím, než dotyčný doběhne do chrámu). Zdá se mi to dost málo... a přijde mi to jako škoda. Nevím jestli se s tím dá systémově něco udělat (což není ta IMHO zrovna nejlepší cesta), ale spíš to berte jako apel na hráče kněží. Ale to už jsem zlehka OT. :blush:
Naposledy upravil(a) Pavel Urban dne 8. 3. 2008 16.34, celkem upraveno 1 x.
Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují.
The cup is full.
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

OneIceOne píše: Taky si myslím, zajímalo by mě, jak by bylo pohlíženo na postavu (třeba právě wendigo), kde by hráč systémově využíval systém modlení, ale IC by například prováděl speciální koncentrační cvičení a navíc by hrou pravidelně zabavil hráče. Chci tim říci, že by zachovával umysl opatření (terminaci bojových kleriků), zabavoval by hráče, ale mínusově by se protivil systému protože do hry vkádá nesystémovou představu klasu.
Co popisujes, je vlastne pozitivni metagame. Prinosnost versus obchazeni systemu by musel DM posoudit individualne.

NWN v kombinaci se systemy EQ nabizi celkem dost moznosti CO hrat a JAK se zabavit, aby se nemusel obchazet system. Prijde mi, ze cim vice EXTRA veci Labir vymysli a implementuje, tim vice hraci chteji hrat neco specialni, k cemu je treba delat systemove vyjimky a co se bez zasahu DM neobejde. Jak tak koukam, nekteri hraci by nejradsi meli osobniho DM ke kazde sve postave
:shades: :bigwink:
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

Ome píše:ma poznamka mela vyznit tak ze jeden takovy knez po Desce stale chodi ,ale nechtel jsem vynaset IC vecicky.duvod nereknu :smile:
At chodi, vsak je to dobre, snad mu to vydrzi :smile: Kazdopadne se na me prosim nezlob, ale v jistych smerech jsem defaultne skeptik :clover:
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

Pavel Urban píše:Mě rozhodně nepřipadá, že kněz bez boha je nesmysl. Viděl jsem moc pěkné kněze vyznávající filosofii, ne-božskou bytost, sílu (a moc pěkně zahrané). Uctívaný objekt ani nemusí být inteligentní. A pokud takový kněz kouzlí, je jeho sesílací schopnost (modlitby) vázaná na sílu jeho víry/přesvědčení, na magickou potenci (a popř. i vůli) jeho "zdoje."
Neni to nesmysl, ale na EQ MUSI knez a jeho MOC odpovidat realiim sveta.
Pavel Urban

Příspěvek od Pavel Urban »

cybermisa píše:
Pavel Urban píše:Mě rozhodně nepřipadá, že kněz bez boha je nesmysl. Viděl jsem moc pěkné kněze vyznávající filosofii, ne-božskou bytost, sílu (a moc pěkně zahrané). Uctívaný objekt ani nemusí být inteligentní. A pokud takový kněz kouzlí, je jeho sesílací schopnost (modlitby) vázaná na sílu jeho víry/přesvědčení, na magickou potenci (a popř. i vůli) jeho "zdoje."
Neni to nesmysl, ale na EQ MUSI knez a jeho MOC odpovidat realiim sveta.
Tak to je jiná. :bigwink:

Jinak mě ještě napadlo, že by bylo moc pěkné, kdyby kněží, paladiné, hraničáři a druidé mohli nekouzlit dokud by se svému patronovi (bohu, přírodě) neprokázali jako jedinci, kteří si přízeň svých patronů zaslouží. Mohl by k tomu být i nějaký pělkný inicializační rituál (variabilní dle povahy víry/náboženství). :innocent:

A teď mě někdo sežere. :biggrin:
Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují.
The cup is full.
cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

Pavel Urban píše: Tak to je jiná. :bigwink:

Jinak mě ještě napadlo, že by bylo moc pěkné, kdyby kněží, paladiné, hraničáři a druidé mohli nekouzlit dokud by se svému patronovi (bohu, přírodě) neprokázali jako jedinci, kteří si přízeň svých patronů zaslouží. Mohl by k tomu být i nějaký pělkný inicializační rituál (variabilní dle povahy víry/náboženství). :innocent:

A teď mě někdo sežere. :biggrin:
By vyzadovalo DM a bylo by to nesystemove, co je trend, ktery se Labirovi nelibi a ja s tim souhlasim. Jinak udelat to systemove, tak se to moc nelisi napriklad od levelovani pomoci NPC Mistru.
Odpovědět