no, myslel jsem, že napíšu názor a tím to zvadne, ale vidím, že musím své vyjádření doplnit.
labir píše:
To co píšeš je poněkud...mno..utopistické. Nejsem už idealista jako na počátku když jsem s Onyxem Equilibrii spouštěl.
škoda. docela rád bychtě poznal, dokud jsi byl. možná bys lépe chápal, co říkám.
labir píše:I když koukám že pro dost lidí je už jen myšlenka že by měli jen přestat stále brát nepřijatelná. To je šílené, to jste až tak rozežraní a zmlsaní že řvete už jen proto protože vám někdo nedovolí brát tolik kolik chcete? Ani nemusíte nic obětovat, jen "neomezené braní bez limitů" změnit na "braní s limitem".
vidím, že pro tebe pravidlo o neměnnosti příspěvků ve flames neplatí... ještě před chvílí tam bylo: "myšlenka že by měli něco obětovat, nepřijatelná". A já ti na ní říkám: představa, že bych měl obětovat svou svobodu rozhodování, je pro mne nepřijatelná víc, než cokoli jiného. Není podstatné, jakým směrem, Kdyby PLACOS vyžadoval trvalé creepování a harvestění, cítil bych to stejně.
Ale to, že manipuluješ během debaty s vlastními příspěvky (přičemž běžně je v této činnosti bráněno) je pokrytectví nejhrubšího zrna - to jsem od tebe rozhodně nečekal...
labir píše:
Ad opakování že nelze systémem postihnout všechny aspekty hry atd... Dokažte to. Já říkám že to na nejvyšší úrovni lze - když se oprostíte od rolí a tak podobně - zjistíte že to jde a existují jednotící znaky. To že to nejde jen to stále opakujete jako modlu až přesvědčíte sami sebe.
oproštění se do rolí? jak se lze v HC RP s klidným svědomím "oprostit od rolí"? "na nejvyšší úrovni... sjednocující znaky" - to jsou přece všechno přívlastky pro vynechání ostatních úrovní (nepostihnutí všeho) unifikaci a šablony (viz. dále)
labir píše:
Unifikace hry a ochuzení - dej mi příklad hry realistické postavy (jako by žila) s hezkým RP a přitom ji PLACOS podle toho co jsem napsal potrefí. Zkus to. Dokaž že máš pravdu.
Opravdu tleskám. Z nás dvou vím jen já, že já jsem hráč s omezeným přístupem k informacím, kdežto ty WB s přístupem neomezeným? Ne? Potom je to hrubá demagogie, kterou ty tolik ve výrocích ostatních nesnášíš... vyzvat někoho kdo nemá možnost něco udělat, přičemž dopředu vím, že to není v jeho možnostech, nelze hodnoit než jako velmi laciný efekt... opět - nečekal bych od tebe. pokud máš svou jistotu (což předpokládám, žes tímhle způsobem chtěl sdělit), stačilo napsat: "na základě sledování hodnocení a chování postav jsem si jist, že taková postava neexistuje, takže se mýlíš." všechno se dá řící různými způsoby, že? stačí jen chtít...
labir píše:
A vynucená hra - je pozitivní.
opakuji, lze vynutit pozitivní efekt v krátkodobém nebo materiálním hledisku. metoda převýchovy pomocí represe ná účinnost menší než 10%.
labir píše:
Po PM mi přišel taky zajímavý názor a to že už od vzniku Equilibrie prostě musí jistá sorta lidí (myslím psychická) mít nějaký "psudoproblém" na který můžou nadávat a brojit proti němu a to i když se jich vůbec nijak nedotkne a nedotýká. Pak předvídají konec světa, rozprch hráčů a následné vypnutí... A přitom ten problém je jen u nich v hlavě. No přežili jsme to už asi 5x že. teď je to prostě jen PLACOS. A čísla z poslední doby....nárůst hráčů i chuti do hry, zlepšení světa, upravení světa podle činnosti hráčů - a Equilibrie je na 2. místě v NWN světech v ČR (za Demonou a někdy před ní).
gratuluji, to je velmi hezké umístění.
labir píše:Apropo, PWB je pouze v monitorovacím režimu, nijak se neprojevuje, nijak nezasahuje dohry nikoho - takže co proti němu můžeš mít kromě svých interních pocitů? Absolutně nic. Jak jsem psal - je to jen ve tvojí hlavě protože ti přijde že jsi omezován ale ono vlastně ani nejsi protože se ukazuje že to proti čemu brojíš ani není zapnuté. Krásný důkaz toho že to je pseudoproblém.
ah. pokud ti základní princip svobody rozhodování přijde jako pseudoproblém... pak asi není co dodat. interní pocity? ano, to je přece samozřejmé! celou dobu přece jde o interní pocity, ne? co jiného získává hráč z hraní postavy než interní pocity? lehkost, s níž dokážeš tohle bagatelizovat, mne opravdu děsí.
Trochu se míjíme v přístupu, já mluvím o podstatě, ty o technikáliích. Já tvrdím, že sebelepší technikálie nemohou vyrovnat problém v podstatě věci, který je z principu etický. Ty tuhle stránku věci považuješ za "pseudoproblém".
labir píše:
Abych zabránil zbutečnému tlaku: PLACOS se nebude vypínat, nebude se modifikovat. Budou se dál upravovat koeficienty a nastavení (to je iterační proces) a bude se měnit informovanost hráčů pomocí hlášek a knihy.
nikdo na tebe nevyvíjí tlak, labire, to je jen představa ve tvé hlavě. to, co píšu, píšu jako, jak říkáš ty, katalyzátor. Pro tebe. Nu, zbytečně, zdá se. Ale já si mohu říct, že jsem udělal, co bylo v mých silách, že jsem to zkusil. Mít aspoň dobrý
interní pocit.
PS: v této debatě již nebudu pokračovat
a) řekl jse vše co jsem považoval za důležité, handrkovat se o to nehodlám
b) s příspěvky je manipulováno dodatečnými zásahy, což považuji za nekorektní