Moderátoři: Dungeon Servant, World Builder, Dungeon Master
...Hmm.. trochu víc ses rozepsal než já, ale co je mezi těma vesmírama? :)..magnumik píše:mno, přece jen...to co říká Bas a George je nedomyšlenéuž jenom to odůvodnění "je tak obrovský, že je v podstatě nekonečný"
jako přirovnání bych viděl názor středověký názor, že země je placatá :) no a to že není nekonečný neznamená že "někde na konci je skála"...co je "dál" nikdo neví, ale co víme je, že vesmír se pořád rozpíná...a záleží na tom jakou rychlostí se rozpíná...což taky nevíme...a možnost nekonečnosti vesmíru je pak aby se vesmír rozpínal rychlostí světla a aby platila speciální teorie relativity...a tudíž, kdybychom nemohli nikdy dosáhnout větší rychlosti než je rychlost rozpínání vesmíru byl by vesmír PRAKTICKY nekonečný...ale opět NE TEORETICKY nekonečný... no a pak je ještě otázka, jestli náhodou neexistuje víc vesmírů než jeden ;) a taky, co je příčinou existence prvotního stavu těsně před velkým třeskem...otázka "proč?"
a co černé diry?
No krome teles a hmoty mas taky pusobeni poli (elmag, grav … ) a zareni atd …George píše: ...Hmm.. trochu víc ses rozepsal než já, ale co je mezi těma vesmírama? :)..
Nebo co to znamená že se rozpíná? vždyť jediný, co definuje vesmír jsou planety a tělesa v něm...
Neříkám, že je víc vesmírů :) bylo to jen zamyšlení... to "rozpínání" znamená, že se vesmír neustále zvětšuje...a to co říkáš o definici vesmíru není pravda... podle výzkumů je 70% hustoty vesmíru tzv. "Temná energie". Navíc existuje i "Temná hmota" která působí ve vesmíru gravitací na různá tělesa...ale zatím nebyly objeveny žádné částice, které by ji mohli tvořit.George píše: ...Hmm.. trochu víc ses rozepsal než já, ale co je mezi těma vesmírama? :)..
Nebo co to znamená že se rozpíná? vždyť jediný, co definuje vesmír jsou planety a tělesa v něm...
..ono je celkem jednoduchý uznat všeobecně známý Theory(e) :) ...ale nějaký větší zamyšlení tomu už chybí :)…
To s tou skálou byl jen příklad toho, že to nejde vymyslet co to vlastně tento, ale prostě ta nejjednodušší teorie toho, jak by to mohlo vypadat je prostě vakuum, jestli znáte něco prázdnějšího a dovedete si to představit, tak prosím...
:) … myslím, že neznáš.. nebo jo? temná energie, nebo temná hmota nezní příliš přesvědčivě.George píše:jestli znáte něco prázdnějšího a dovedete si to představit
Mě jde o to, že se vesmír vůbec nepotřebuje rozpínat, když je nekonečnej (jako že by dál mimo neobydlený území bylo prázdno)….Pokud říkáš, že to co je za hranicí rozpínání vesmíru není vesmír, tak mi definuj vesmír :)… co to vlastně je?… chápej, já to beru tak, že všechno mimo naši planetu je vesmír.magnumik píše:I když by bylo za hranicí rozpínání vesmíru nebo prostě cokoli, tak už to NENÍ vesmír
kluci jedni ušatí, to je přece jasný je VESMÍR za nim NESMÍR a za nim ČESTMÍRGeorge píše:Ale co přesně by nevzniklo? :) …. jasně, planety apod. by nevzniklo, ale já neberu vesmír jen jako tu část s planetama.magnumik píše:kdyby se nerozpínal, tak by ani nevzniknul...
Jde mi o to, co považuješ za vesmír. Pokud považuješ vesmír jako to, kam se dostala už nějaká hmota apod.… tak se všeobecně přijímá teorie velkého třesku, kterou taky přijímám, ale pokud považuješ za vesmír každý místo mimo naši nebo jakoukoliv planetu, tak to bude součást i "nic".. který podle mě je donekonečna, ale nekonečno je relativní, protože je to nic, tak se o tom nedá říct, že je :)magnumik píše:docela sem zvědavej na to k čemu se zrovna dostávámepověs nám svou teorii vzniku toho všeho tady...prosím