Klerik

Neaktuální a stará témata

Moderátor: Dungeon Master

Zamčeno
Psanec
Kontaktovat uživatele:

Klerik

Příspěvek od Psanec »

Rád bych zde nadhodil tuto otázku.

Moje postava je klerik a zezačátku jsem hrál s mečem, jako každý. Pourčité době sem ho odložil a snažil se hrát tak jak se na klerika, podle obyč zvyklosti shliží.
Vyvstal zde však Vážný problém a to ten, že toto povolání počítá stím, že má zbraň a bojuje.
Jelikož sem meč odložil, měl jsem jen hůl a co si budem povídat je to taky zbraň ať si to odůvodňujeme jak chceme.
Tímpádem klerikovi zůstavají tři možnosti hraní.

1. hrát sněkým a jen sesílat podpůrná kouzla a spoléhat, že ho ochrání
2. vyvolat si bytost. Zde je problé, jelikož svádí souboj vůlí a ani kleriks vysokou vůlí nemusí vyhrát a pak na něj jeho přítelíček útočí …
3. používat útočná kouzla. Zde je problém v tom, že mají školu nekromancie a dobrý klerik by je neměl požívat

Bod 1 je sice hezký, ale jen pokud je ve hře více hráčů .. Což je docela problém a málokdy se to povede ….

Proto by mě zajímalo jak toto dilema řešit … Klerik je v této podobě dobrej leda tak, aby bud čekal na to, až se uráčí nekdo sním nekam jít a nebo se toho chopil sám a vzal si zbraň …

Je mi jasné, že se zde najde plno lidí, jenž vidí klerika jako kněze víry jelikož je tak představován ve fantazy , ale i tam je představován jako bojovník, proto je zde konflikt.

Já osobně jsem se po delší době rozhodl udělat kompromis a kdyz jsou hráči, hraju klerika, jenž nebojuje a jen pomáha. Avšsak pokud nikdo není, tak vezmu do ruky meč a jdu třeba na ty nemrtvé sám, jelikož je to lepší než sedět na prdeli a čekat 2 až 3 hodiny reál času, než se někdo připojí a jde hrát …
Se slovem se musí zacházet čestně; je to nejvyšší dar, jehož se člověku dostalo.
-- Kniha Sirach

--------------------------
Bojíš se smrti bratříčku ?

Ne …
Smrt je jen vysvobození z bolesti.

Špatně. Smrt je teprve začátek
Magicpoet

Příspěvek od Magicpoet »

Bojující klerik je podle mě i podle mnoha fantasy filmů/knih ok, když má dostatečnou motivaci a je to v souladu s jeho charakterem a s jeho vírou. Přítomnost nemrtvých se sama o sobě dá považovat za dostatečnou motivaci.
sic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sic »

...Já osobně jsem se po delší době rozhodl udělat kompromis a kdyz jsou hráči, hraju klerika, jenž nebojuje a jen pomáha. Avšsak pokud nikdo není, tak vezmu do ruky meč a jdu třeba na ty nemrtvé sám, jelikož je to lepší než sedět na prdeli a čekat 2 až 3 hodiny reál času, než se někdo připojí a jde hrát …
Jasná věc..záleží už pak na tobě jak budeš bavit sebe i ostatní svou postavou a jak moc ji budeš prožívat. Myslím, že si na spoustu otázek příjdeš ve hře sám.
Alcatraz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcatraz »

Tak ja to sem napisu :bigwink:

1) je to vec viry, klerik AJRIS by nemel bojovat mecem. O tom to cele je. Veris v bohyni, ktera neuznava nasili jako cestu k reseni problemu, ktera leci a pomaha jinym, ale ty sam veris v jineho klerika - bojovnika -> mel bys konvertovat a pak je bojujici klerik absolutne v poradku. Tady je zakopan pes :) Ne v tom, ze by kazdy klerik mel byt pacifista, ale v tom ze klerik Ajris by mel byt cisty support a radce. Klerik Ajris s mecem je jako Nox s tycovou zbrani, ktery tvrdi, ze je potreba necim zahanet zlo. Promin, ale tak to vidim.

2) bych rad nadhodil problematiku presvedceni. Good vs. Evil a Lawful vs. Chaotic jsou 2 nezavisle osy. Lawful strana osy znamena, ze se ridi ZASADAMI at uz jsou jakekoliv. Muze to byt zakon, muze to byt nejaky zvraceny osobni moralni kodex, ale ridi se jim a nepremysli nad nejakymi moralnim dilema. Cisty chaotic znamena, ze nema ZADNE zasady a ze kazde rozhodnuti zvazuje a rozhodne se podle sily vetru a pocasi. Kazda zmena nazoru, viry, zmena chovani, kazde "zavahani" nad otazkou te posunuje smerem ke chaotic (protoze lawful ma moralni odpoved na vsechno, on ma celkem jasno co je "spravne" at uz je to good, neutral nebo evil). Naopak kazde setrvani na vytvorene zasade, to ze se rozhodnu, ze budu zabijet nemrtvy na potkani a dale uz o tom nebudu premyslet ani to zvazovat (zadne vyjednavani, zadne ohledy na okolnosti!!!) me posunuje k lawful.
"Dokud kráčíme po své cestě je to neklamný znak, že svému cíli nerozumíme... nebo jsme ho dosud nedokázali přijmout. "
Cesta života, Serena White
Psanec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psanec »

hm … hm …
vyjádřím se k příspěvku Alcatraze.Jelikož je stěžejní …

Zde ti dám výńatek z popisu této bohyně :
Nikdy nebojuje i když nemá ke zbraním odpor.

Lze si ho vyložit tak, že i její Klerik , může vzít do ruky zbraň, ale neěl by to dělat jako pravidlo.
Když už na to narážíme. Tak ty bereš v potaz jen tu první část věty a tu druhou, prostě nebereš v potaz …

Nebojuje boně nikoliv její služebníci. Jiní bohové se třeba do boje zapojí a účastní se ho …

Dík za dlaší připomínky. Budu rád, když se přesně tohle vyřeší …

Edit: možná kdyby se Labir vyjádřil , jak to s Ajris je .. :))

Edit2: Garion bere meč jen na nemrtvé a na obranu přd zvěří, která na něj utočí ..
Se slovem se musí zacházet čestně; je to nejvyšší dar, jehož se člověku dostalo.
-- Kniha Sirach

Ne …

cybermisa

Příspěvek od cybermisa »

AD Alcatraz: Jojo plne souhlasim, obzvalste ta pasaz ohledne presvedceni sedi - ti, co hraji lawful postavy by si pri vytvareni postavy meli nejaky kodex vymyslet a pak se jej drzet …

AD Psanec:
1) Ja kneze Ajris vnimam stejne jako Alcatraz, mozna jeste konzervativneji a to v tom, ze by vetsinu casu travil v chramu a cekal, ze tam prijde nekdo, kdo bude potrebovat jeho pomoc - coz neni moc zabavna postava na hrani …

2) Ohledne tech kouzel skoly nekromancie - s tim pozor, ne vsechna kouzla skoly nekromancie jsou "zla". Vetsina ochrannych nebo i lecici jsou take nekromancie, jejich pouzivany neni "mimo zakon". Krom toho, nelzob se na me, utocna klericka kouzla jsou vetsinou evokace, pokud vim, tak temer vsechny …
kashe

Příspěvek od kashe »

Jen bych chtel řict že mi příde divne to takhle rozebirat na foru..
čim vic si hrač modeluje postavu přez OOC info na foru tim huř pro samotnou hru.

ešte bych chapal obecnej pohled na povolani..

Obzlašte pak krasne rozbory chovani postav dle určiteho přesvedčeni mi přídou zabavne, kort když se pak poštestí onu postavu pozorovat ic. Už jen to že se nejakym spusobem prezentujete na forech ( sve postavy) a jinym ve hře , snižuje v mejch očích uroven hry.

Ja ic o žadne Ajris nic nevim..takže když potkam Gariona ..ovlivnuje muj pohled na nej TO co piše na foru( a řeči o tom jak se musi ooc a ic oddelovat vynechte..každej vi že nevedet je nejlepčí cesta ). rozhodne nic osobniho proti tobě. Jen se mi podobna prezentace postav přez forum nelibi...už Ježura s tim začal a i přez dobrej umysl to podle me neni spravna cesta....muj nazor
OneIceOne

Příspěvek od OneIceOne »

Ja mel taky klerika a zamejslel se nad podobnym problemem. Jak jsem hral Bornina, tak jsem normálne bojoval holí, mela sice 1k6 a x2, ale slo to normalne, podporil jsem to boostem zbrane z klerikovych kouzel a svym zesilenim a pokud jsem hral sam, dosahoval jsem dobreho vysledku, pak jsem mel ale stesti ze jsem zapadnul do skupiny a preformuloval jsem se na ciste podpurneho klerika, ktery doopravdy jenom saportil, v kombkach jsem na sobe ani nemel casto zbroj, protoze moje odolnost 10 a unava, no nic moc. Navic pokud mas hul vytvorenou z magicke (tool) tak k ni s klidem vezmes i stit a zachovas si Ac.

Pokud ses dobrej klerik a chces sesílat kouzla, tak nemusis mit zamereni na nekromancii, i když by to slo chapat. Myslim ze lečící kouzla jsou pod školou nekromancie. Ale jako dobry klerik se zamer klasicky na Evocation, vzívaní myslim v češtině. Máš tam implozi, čepele, ohnivou bouri, zemetreseni a takovy. Jsou to sice kouzla vesmes od 5+ kruhu, ale rozhodne ne spatne. Nebo zkus neco originálního, treba hrat vymítače nebo tak, ale herne to nemam probadane.
Ixtremist

Příspěvek od Ixtremist »

kashe píše:čim vic si hrač modeluje postavu přez OOC info na foru tim huř pro samotnou hru.
Tesat tuhle větu do kamene!
Všichni jsme výsledkem toho, o čem jsme přemýšleli.
JUNGLE MASSIVE!
labir
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od labir »

Hmm...copak nám to tu zase vykvetlo? *rychle dočte*

Mno. Takže:

1. Ajris skutečně nebojuje a nebere násilí jako cestu jíž lze něco dokázat. Podobně se chovají i její kněží. Ovšem pokud není zbytí tak na obranu sebe nebo ostatních svou sílu a případně i meč použijí. To jak se Garion jakožto klerik choval mi přišlo velmi pěkné vzhledem k jeho víře. Boj jen když je to nezbytně třeba.

2. Kashe má pravdu - tyhle věci by se neměly řešit na veřejném fóru. Každý hráč má jiný a unikátní pohled na hru a právě tím hru obohacuje. V případě, že hra hráče je v rozporu s tím co se od jeho postavy vzhledem k jejím IC závazkům očekává, tak se DM snaží korigovat danou postavu opět IC.

Pokud projevy postav budou výsledkem toho jak to chtějí a vidí optimální ostatní hráči tak to nebude ani kreativní ani dobrá hra. V nejhorším případě je možnost tyhle informace vytáhnout při nějakém zásadním problému, ale i pak by se to mělo řešit v nějaké uzavřenější společnosti hráčů (IC klerici, trpaslíci, vyvrženci atd...) na uzavřeném fóru. Ne každý se chce dozvědět IC informace OOC formou. Mě by to taky vadilo. Takže vám ještě nechám chvilku času na to, to tu uzavřít a pak to tu uzamknu a za čas smažu.
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.
Alcatraz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcatraz »

Ixtremist píše:
kashe píše:čim vic si hrač modeluje postavu přez OOC info na foru tim huř pro samotnou hru.
nesouhlasim :bigwink: kdyz si vezmu lawfull good jen proto, abych mohl mit (1 nebo n levelu paladina) a chovam se jako chaotic neutral, protoze treba ani nevim, co to lawful good je, tak to je mozna pricina proc se zeptat z nejakeho duvodu na nazory vice nez 2 hracu. Je to OOC debata tykajici se pravidel hry a forum je nejlepsim mistem. Ze upravim chovani postavy podle nejnovejsich informaci je sice "trochu na hrane", ale myslim, ze od tohoto okamziku dal je to lepsi.

Osobne bych taky radsi bral idealistickou predstavu Kashe, ktera ma ovsem zaklad v tom, ze by se presvedceni menit melo podle skutku, a ze postava, co zacinala jako lawful good se proste stane po case chaotic neutral, protoze se tak proste chova (cimz ztrati veskere vyhody paladina/monka a spol). Jenze na EQ se takto presvedceni nemeni, proto se to tu pise takto.
"Dokud kráčíme po své cestě je to neklamný znak, že svému cíli nerozumíme... nebo jsme ho dosud nedokázali přijmout. "
Cesta života, Serena White
Psanec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psanec »

Díky všem za názor.

Myslím, že jsem si obrázek udělal.

Labire, buď to tu zamkni a nebo smaž.

Díky
-- Kniha Sirach

Ne …

Ixtremist

Příspěvek od Ixtremist »

Alcatraz píše:
Ixtremist píše:
nesouhlasim :bigwink: kdyz si vezmu lawfull good jen proto, abych mohl mit (1 nebo n levelu paladina) a chovam se jako chaotic neutral, protoze treba ani nevim, co to lawful good je, tak to je mozna pricina proc se zeptat z nejakeho duvodu na nazory vice nez 2 hracu.
Pokud jsem pochopil tak tahle debata vubec nezačla dotazem na to jestli si dat lawfull kuli (n) Levelům paladina (ja vim že je to přiklad, co jsi mi uvedl).

Myslím si že se tady nebavime o PG, a jak postavit build, ale o RP vlastnostech klerika jako takového v návaznosti na jeho schopnosti. A myslím taky že dozvídat se na foru OOC informace o arjis a podobně... už jsem na to mockrat psal svuj nazor. Pokud si nevíte rady, tak jak psal Labir, rádi vám založíme soukromé subforum. Nebo PM na mě, což? :biggrin:

Garione - zamčeno :-)
Všichni jsme výsledkem toho, o čem jsme přemýšleli.
JUNGLE MASSIVE!
Zamčeno