Ceny zbraní
Moderátor: Dungeon Master
Ceny zbraní
Mám námitku k ceně vrhacích sekyrek. Na Alh byla cena směšně nízká, na Eq je zase příliš vysoká. Jak jsem již několikrát u různých debat vyčetl, jde o konflikt logika (reálnost) vs hratelnost. Protože sice na výrobu 50ks vrhacích sekyrek je třeba dost materiálu a ten je drahý, ale zase ve hře je každá z nich na jeden hod tj, na jedno použití. A tak cena přes 3k zlatých za 50 hodů je šílená... Neříkám, že bojovník musí vyházet 1600 sekyrek jako zloděj šípů z luku, ale kdyby na výpravě vyházel 100ks, tak by ho to stálo cca 7 tisíc, což je strašné. Spočítejte si cenu šípů a šipek a kolik jich kdo použije. Taková sekerka vydrží určitě víc než šíp a dá se použít mnohokrát.. Kdyby to šlo takto, tak 50ks může stát klidně i 10 tisíc, ale nejde to. Hra to neumí. Takže by bylo dobré to jaksi přizpůsobit. Takhle, i když peníze nějaké mám, si je nekoupím, protože fakt bojuji převážně bojuji na blízko, ale i tak během delšího questu vypotřebuji 50 ks jako nic. Takto je z vrhacích sekerek téměř nepoužitelná věc. A to nemluvím o těch vylepšených, do kterých už vůbec by nikdo nešel, páč za 20ks dát ještě víc je mazec...
edit: vzpomínám si, že když jsem koukal na cenu 100ks obyč šípů, tak stály okolo 100zl (kdyžtak opravte). Když vezmu cenu 50ks trpasličích vrhacích sekyrek, které svou účinností se mohou rovnat akorát obyč šípům, tak pak jeden hod (a ztráta sekerky) vyjde cenově cirka jako vystřílení 100ks šípů. Buď by se měla cena sekyrek snížit na akceptovatelnou cenu nebo být permanentní s durabilitou. Ta první možnost je jistě snažší. Zase si vemte, že nikdo si s sebou stejně nebude moct vzít víc jak 50-100ks, protože jsou strašlivě těžké... Takže žádné 1500 během dne stejně nehrozí...
edit: vzpomínám si, že když jsem koukal na cenu 100ks obyč šípů, tak stály okolo 100zl (kdyžtak opravte). Když vezmu cenu 50ks trpasličích vrhacích sekyrek, které svou účinností se mohou rovnat akorát obyč šípům, tak pak jeden hod (a ztráta sekerky) vyjde cenově cirka jako vystřílení 100ks šípů. Buď by se měla cena sekyrek snížit na akceptovatelnou cenu nebo být permanentní s durabilitou. Ta první možnost je jistě snažší. Zase si vemte, že nikdo si s sebou stejně nebude moct vzít víc jak 50-100ks, protože jsou strašlivě těžké... Takže žádné 1500 během dne stejně nehrozí...
Hluchý slepec někdy vidí a slyší lépe než zdravý, kdož však odmítá vidět věci tak, jak jsou a neumí naslouchat
-
- Kontaktovat uživatele:
souhlas, po boji se běžně šípy sbíraj a sekerky tuplem, dokonce se dá očekávat větší výtěžnost, šíp je poměrně křehká věc, sekerka vydrží skoro všecko
není náhodou možnost, dát věci vlastnost "boomerang" ?
jiná věc je ale, kolik sekerek by měl takovej vrhač unýst
myslim, že optimální by byla sekerka boomerang dejme tomu na dvacet použití na jedno vyspání, slušně těžká a s velmi nízkou durabilitou (simulace občasný ztráty)
není náhodou možnost, dát věci vlastnost "boomerang" ?
jiná věc je ale, kolik sekerek by měl takovej vrhač unýst
myslim, že optimální by byla sekerka boomerang dejme tomu na dvacet použití na jedno vyspání, slušně těžká a s velmi nízkou durabilitou (simulace občasný ztráty)
-
sekerky, šípy, hratelnost a RP
Osobně si myslím, že šípy by měly něco vážit(protože 6 šípů váží jak vrhací sekerka), také by měly být daleko dražší (zkuste si někdy nějaký vyrobit), neměly by se nacházet v jeskyních u vlků (Zatr. RP.). Možná by se dalo zařídit, že by se daly vytáhnout ze zabitých nepřátel, stejně jako sekerka, myslím že ve scriptu by to mohlo jít ošetřit i když to bude dřina a kdoví jestli, ale jestli zase vymýšlím blbosti, tak nic, je to jen takový nápad. W.
Dobro zvítězí až nakonec. W
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: sekerky, šípy, hratelnost a RP
Ve skriptu to jde teď ošetřit jen asi 30 znaky, ale dělat se to nebude - např. u věcí které se grupují (šípy po 99) se nastavuje cena i váha celočíselně na jednotku (cena 1 zl za N kusů je speciální enginová výjimka). Tj. pokud se dá cena 1 ks šípu 1 zl tak bude paklík šípů stát 99 zl. Stejně s váhou, lze zvýšit (bez zásahu do haků) o nejméně cca 5 lb na jednotku, tj. paklík šípů by vážil 495 lb. I v případě váhy 0.1 lb (minimum) by paklík stál 9.9 lb a to mi přijde dost špatně.Kai Rivienta píše:Osobně si myslím, že šípy by měly něco vážit(protože 6 šípů váží jak vrhací sekerka), také by měly být daleko dražší (zkuste si někdy nějaký vyrobit), neměly by se nacházet v jeskyních u vlků (Zatr. RP.). Možná by se dalo zařídit, že by se daly vytáhnout ze zabitých nepřátel, stejně jako sekerka, myslím že ve scriptu by to mohlo jít ošetřit i když to bude dřina a kdoví jestli, ale jestli zase vymýšlím blbosti, tak nic, je to jen takový nápad. W.
Zůstane to tak jak to je teď - šípy a šipky jsou běžné spotřební zboží s nízkou cenou a minimální vahou, ovšem na jedno použití. Vrhací sekerky jsou dražší s velkou vahou, ale lze je sbírat.
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.
Super. Díky za implementaci změny. Dnes prubnu 

Hluchý slepec někdy vidí a slyší lépe než zdravý, kdož však odmítá vidět věci tak, jak jsou a neumí naslouchat
Po pár IC situacích s vrhacími sekerkami se mi něco nezdálo.. Koupil jsem si dvacet ks a po jedné malé obchůzce jsem jch měl 5..
Dnes jsem si podruhé všimnul, že to asi dělá chyby.. V lootu totiž nezůstávají ty, které zasáhnou kromě poslední, ale jen jedna.. Prostě když do jednoho npc hodím a trefím pěti kusy, najdu pak jen jeden..
Dnes jsem si podruhé všimnul, že to asi dělá chyby.. V lootu totiž nezůstávají ty, které zasáhnou kromě poslední, ale jen jedna.. Prostě když do jednoho npc hodím a trefím pěti kusy, najdu pak jen jeden..
-
- Kontaktovat uživatele:
Hmm, kouknu na to. Dík za info.snowman píše:Po pár IC situacích s vrhacími sekerkami se mi něco nezdálo.. Koupil jsem si dvacet ks a po jedné malé obchůzce jsem jch měl 5..
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.
Cena šípů
V historii měl dobře vyvážený šíp velkou cenu - mohli jste zaplatit i zlatý za hrst (6 šípů) a tehdy měly zlaťáky trochu větší cenu než v nwn ;)
Pravda je, že ale i zbroje a zbraně stály jinak. Kvalitní kroužková zbroj mohla vyjít klidně i na 800zl (To proto, že i dnes ukroužkování zbroje s dnešním materiály a nástroji trvá 90 hodin čistého času... a to je to jen s krátkým rukávem a bez kapuce. A dnes se navíc u kroužkování nepoužívá technika dříve standartní - každý kroužek který byl přidán do zbroje měl rozklepnuté konce které byly probity skrze a pronýtovány. Nýtovat každý kroužek? TO muselo dát práce - ale protože to pro ně bylo životně důležité, tak byli ochotní ty peníze objetovat že. :) Na druhou stranu... takovouto kroužkovou zbroj jste neprorazili kopím, mečem ani sekerou.. odolala dokonce i šípu z luku. Majitel byl sice pod tím trochu modrý a občas trochu polámaný ale přežil to - tj pro lepší zbroje kroužkové zbroje bych dodal to, že snižují zranění. Plátová zbor chrání sice mnohem lépe... ale jakmile něco projde skrz (Což například pro válečné kladico, vraní zoban, bojovou sekeru nebo obdobnou těžkou zbraň problém není.) tak je to stejné jako by jste na sobě nic neměli.
Shrnutí: plátová zbroj - jakmile ji prorazíte, tak jako by nebyla (Proto mnohem vyšší obrana nebo (pokud je to možné) šance na anulování zranění), nižší durabilita.
Kroužková zbroj - neprorazíte ji ničím.. ale pokud jste dostatečně silní zarazíte ji majiteli poměrně hluboko do těla. :) takže nižší obrana... ale prmanentní snižování zranění a mnohe vyšší durabilita než plátová zbroj.
PS: Imho ;)
Pravda je, že ale i zbroje a zbraně stály jinak. Kvalitní kroužková zbroj mohla vyjít klidně i na 800zl (To proto, že i dnes ukroužkování zbroje s dnešním materiály a nástroji trvá 90 hodin čistého času... a to je to jen s krátkým rukávem a bez kapuce. A dnes se navíc u kroužkování nepoužívá technika dříve standartní - každý kroužek který byl přidán do zbroje měl rozklepnuté konce které byly probity skrze a pronýtovány. Nýtovat každý kroužek? TO muselo dát práce - ale protože to pro ně bylo životně důležité, tak byli ochotní ty peníze objetovat že. :) Na druhou stranu... takovouto kroužkovou zbroj jste neprorazili kopím, mečem ani sekerou.. odolala dokonce i šípu z luku. Majitel byl sice pod tím trochu modrý a občas trochu polámaný ale přežil to - tj pro lepší zbroje kroužkové zbroje bych dodal to, že snižují zranění. Plátová zbor chrání sice mnohem lépe... ale jakmile něco projde skrz (Což například pro válečné kladico, vraní zoban, bojovou sekeru nebo obdobnou těžkou zbraň problém není.) tak je to stejné jako by jste na sobě nic neměli.
Shrnutí: plátová zbroj - jakmile ji prorazíte, tak jako by nebyla (Proto mnohem vyšší obrana nebo (pokud je to možné) šance na anulování zranění), nižší durabilita.
Kroužková zbroj - neprorazíte ji ničím.. ale pokud jste dostatečně silní zarazíte ji majiteli poměrně hluboko do těla. :) takže nižší obrana... ale prmanentní snižování zranění a mnohe vyšší durabilita než plátová zbroj.
PS: Imho ;)
<b>"K tomu, kdo si hlídá záda, přijde smrt zepředu."</b>
<i>Drowí přísloví</i>
Apocalypse, Anděl zkázy - dokud jsi to měl, byla to pro tebe samozřejmost. Nyní, když jsi to ztratil, trpíš a toužíš po tom, co zpět nemůžeš získat. Nebo snad ano?
<i>Drowí přísloví</i>
Apocalypse, Anděl zkázy - dokud jsi to měl, byla to pro tebe samozřejmost. Nyní, když jsi to ztratil, trpíš a toužíš po tom, co zpět nemůžeš získat. Nebo snad ano?
-
- Kontaktovat uživatele:
Krutý diktát módy..Drog píše:Heh pěkně napsáno,pánejo jde vidět že tomu rozumíš to bych do kroužkové zbroje neřekl:) Jen nechápu proč se s kroužkové zbroje(9-13) postupem času přešlo na platovky?(14-16 století)

Tak trochu jak říká Labir. Měnily se zbraně a systém boje - Dostala se do módy hlavně těžká jízda pro kterou byla výhodnější plátová zbroj... a všeobecně se zbraně začaly orientovat spíše na bodné proti nimž chrání plátová podstatně lépe. (Je vytvořena kovářsky tak aby po ní zbraně klouzaly... ostatně v přední straně kyrysů polních zbrojí dosahovala tloušťka až 0,75 cm což už neprorazila ani pěchotní píka zapřená o zem. V Případě jezdce to znamenalo, že kopí po něm jen sklouzly naprázdno - v kroužkové by ho to vyhodilo ze sedla.Drog píše:Heh pěkně napsáno,pánejo jde vidět že tomu rozumíš to bych do kroužkové zbroje neřekl:) Jen nechápu proč se s kroužkové zbroje(9-13) postupem času přešlo na platovky?(14-16 století)
Jednou z nejoblíbenějších kombinací byly Plátová a pod ní kroužková nebo Plátová a pod ní Kožená. Plátová se samostatně do bitvy nosila spíše vyjímečně a jen v případě pěchoty (Švýcarská domobrana). Málokdo dnes ví, že kožená zbroj patří také k jedné z odolnějších záležitostí... proseknout to mečem nebo jinou sečnou či řeznou zbraní docela kumšt.. no zkuste si schválně někdy u nějaké staré boty naříznout podešev ;)
Zkrátka: Plátová chrání ideálně proti bodným zbraním a lépe rozkládá váhu na tělo - tedy méně unavuje než kroužková. Kroužková chrání ideálně proti skoro všemu vyjma bodných zbraní - i když ty taky docela zvládá. Je ale náročná na údržbu, šíleně těžká a protože veškerá váha leží na ramenou a pase tak dokáže docela unavit. Kožená chrání perfektně proti lehčím sečným a řezným zbraním ale proti bodným nebo "Tlučným" je de fakto k ničemu.
Málokdo ví, že palcát a řemdih jsou až následky právě nástupu éry Těžké jízdy a dříve se takřka nevyskytovaly - byly jen válečná kladiva a kyje.
<i>Drowí přísloví</i>
<i>Drowí přísloví</i>
Tholdrin píše: Málokdo dnes ví, že kožená zbroj patří také k jedné z odolnějších záležitostí... proseknout to mečem nebo jinou sečnou či řeznou zbraní docela kumšt.. no zkuste si schválně někdy u nějaké staré boty naříznout podešev ;)
No zkouseli jsme co vydrzi kozena zbroj na makiware proti velmi kvalitni katane.Tholdrin píše:Kožená chrání perfektně proti lehčím sečným a řezným zbraním ale proti bodným nebo "Tlučným" je de fakto k ničemu.

Kvalitní katana se nedá řadit do standartní výzbroje středověkých vojáků z evropy případně arábie či blízkého východu. Katana je principielně vytvořená zbaň ze zdokonalené damascénské oceli a její vlastnosti jsou nesrovnatelné s jakoukoliv chladnou zbraní. Katana dokáže poměrně bez problémů přesekávat několik helem postavených na sobě nebo sadu železných pásů silných jako dlaň (cca palec) aniž by se tím nějak opotřebovávala. Což je také jeden z důvodů proč, jak jistě víš, v Japonsku neměly zbroj nikdy velké uplatnění - respektive od cirka 6 století kdy se objevil její předcůdce Tači se v Japonsku stala zbroj spíše odznakem hodnosti než skutečně účinnou obranou. Změnilo se to až s příjezdem Holanďanů v 16 století, kteří dovezli palné zbraně a koncept zbroje - conquistadorský kyrys - který se ujal jako dobrá ochrana proti střelným zbraním a kopím (Nikoliv jako ochrana před katanou).cybermisa píše: No zkouseli jsme co vydrzi kozena zbroj na makiware proti velmi kvalitni katane.NO, nevydrzela ani ta makiwara, na kterou jsme zbroj navlikli. Ale kdyz jsi psal lehci zbrane, asi jsi nemyslel katanu
Edit: Lehčími zbraněmi jsem myslel všechno od krátkého meče, bukanýrské šavle, přes saracénskou šavli až k obouručnímu meči. Nepočítal jsem s pátou generací katany kované ručně podle tradičních technik ale s dnešními materiály (Což je velmi kvalitní katana)
<i>Drowí přísloví</i>
<i>Drowí přísloví</i>
Nonono … nevim nevim, cepel katany je tak hakliva zalezitost, ze se musi opecovavat olejickem a i cviceni "do vzduchu" ji vadi. Jinak jo, katanou lze preseknout kde co, ale opotrebovavat se bude, poskozeni se lze vyhnout dobrou peciTholdrin píše: Katana dokáže poměrně bez problémů přesekávat několik helem postavených na sobě nebo sadu železných pásů silných jako dlaň (cca palec) aniž by se tím nějak opotřebovávala.

No, vetsina samuraju chodila puvodne do bitev prave ve zbrojich - viz samurajska jizda, ale zase zalezi, jake obdobi z historie myslis. Sice to nebyly zelezne platy, ale rozhodne podle NWN bych takovou zbroj mezi tezke zaradilTholdrin píše: Což je také jeden z důvodů proč, jak jistě víš, v Japonsku neměly zbroj nikdy velké uplatnění - respektive od cirka 6 století kdy se objevil její předcůdce Tači se v Japonsku stala zbroj spíše odznakem hodnosti než skutečně účinnou obranou.

Čepel Katany je záležitost háklivá jen na vlhkost a i to je závislé na kvalitě a druhu oceli použitého k výrobě - případně na dalších úpravách. A Olejovat Musíš KAŽDOU čepel... jinak ti zrezne. Dokonce i ty dva jednoruční gotické krámy co mám doma já. Nicméně, že by jí vadilo cvičení ve vzduchu nevěřím. Vzhledem k tomu, že něco vím o její výrobě i materiálovém složení či údržbě můžu si dovolit říci, že katana vydrží i poměrně drsnější zacházení (I když je to projevem barbarismu). Přetínání Helem nebo zmiňovaných plátů je spolu s přetínáním vězňů poměrně tradiční způsob testování ostrosti a kvality zpracování čepelí. Nikdy jsem neslyšel, že by po takovém testu musely být znovu nabroušeny. (Myslím bezprostředně.. časem samozřejmě ano)
A co týče se Samurajských zbrojí... zbroj z hrubého plátna a bambusových destiček nepovažuji za zbroj rovnocennou kupříkladu evropské kroužkové zbroji. Byla to zbroj především lehká. A byl to hlavně odznak stavu a hodnosti. Většina bojovníků na poli byli stejně Yari Ashigaru - což byli vlastně vesničani s kopími v rukou a baderní rouškou na sobě. Takže Samurajova zbroj jasně ukazovala jeho pozici, nadřazenost a autoritu. A hlavně prostým vesničanům naháněla hrůzu. Mimo to pak samozřejmě byla dostatečnou ochranou proti náhodně letícímu šípu nebo proti seknutí kopím. A mluvím o většině období... konec 16 století a pozdějí - to už byl vliv západu, kdy se objevily právě zbroj typ kyrys (Která byla tedy zakomponována do typického úboru samuraje) ale dříve to bylo se zbrojí spíše horší... a 5 století a dříve.. to zase nebyly Katany (Které se objevily až cca 11-12 stol) ani Tači (Jejich předchůdcové).
A co týče se Samurajských zbrojí... zbroj z hrubého plátna a bambusových destiček nepovažuji za zbroj rovnocennou kupříkladu evropské kroužkové zbroji. Byla to zbroj především lehká. A byl to hlavně odznak stavu a hodnosti. Většina bojovníků na poli byli stejně Yari Ashigaru - což byli vlastně vesničani s kopími v rukou a baderní rouškou na sobě. Takže Samurajova zbroj jasně ukazovala jeho pozici, nadřazenost a autoritu. A hlavně prostým vesničanům naháněla hrůzu. Mimo to pak samozřejmě byla dostatečnou ochranou proti náhodně letícímu šípu nebo proti seknutí kopím. A mluvím o většině období... konec 16 století a pozdějí - to už byl vliv západu, kdy se objevily právě zbroj typ kyrys (Která byla tedy zakomponována do typického úboru samuraje) ale dříve to bylo se zbrojí spíše horší... a 5 století a dříve.. to zase nebyly Katany (Které se objevily až cca 11-12 stol) ani Tači (Jejich předchůdcové).
<i>Drowí přísloví</i>
<i>Drowí přísloví</i>
AD Cepel katany: Ono dost zalezi, o jakou katanu jde. Ty, co jsme zkouseli, byly zhruba v cene 50k - 80k a zelezo jim vazne nesvedci …
AD vlhkost a olejovani: To jsem samozrejme myslel, jen jsem to tu nechtel rozebirat
AD zbroje: ja mel tu cest si jednu potezkat, byla to zbroj podobna kyrysu a takovou bych mezi lehke rozhodne nezaradil. Ty jsem mel na mysli.
AD vlhkost a olejovani: To jsem samozrejme myslel, jen jsem to tu nechtel rozebirat

AD zbroje: ja mel tu cest si jednu potezkat, byla to zbroj podobna kyrysu a takovou bych mezi lehke rozhodne nezaradil. Ty jsem mel na mysli.