Narazil sem tady na docela nepříjemnou věc, a to přístup k hrůzu nahánějícímu orkovi. Sou tu dva názory, jeden co napsal stoupa, a to že ork, kterej působí hrozivě a drsně a dostanu z něj strach musí mít vysoký cha, tak 14-18. A pak názor, že ork tak může působit i s nízkym cha. Tohle je podle mě potřeba vyřešit.
Se stoupou souhlasim, zní to logicky. Ale, když chci hrát hrozivýho silnýho orka bojovníka, tak musim nejdřív dát cha na 18 a pak mi zbyde na sílu a tak kolem 12/+1? To se mi nelíbí + třeba v dračáku je na zastrašování u hnusnýho krolla čim menší cha tim líp.
Tak co s tim? Pokusil se to vyřešit snowwman a já myslim že docela zajímavym nápadem, a to že strach mam z celkovýho dojmu a v tom nerozhoduje jenom cha. Já bych navrhoval eště tohle:
Cha 18/+4 klidně bude splňovat stoupovu představu hnusnýho hrůzu nahánějícího orka. A to i třeba když bude nula, vubec tak silnej nebude, svaly bude mít jenom narostlý od steroidních hormonů a nebude s nima umět zacházet, ale prostě dokáže tak zapůsobit. Ale v podstatě podobnýmu efektu strachu se bude blížit ta uplně nejnižší cha. Třeba když se s nim budete bavit, tak bude vypadat kuli eště nízký int hloupě až směšně, ale když na vás poběžeží s napřaženou sekerou, bude to vyvolávat strach. Bude vypadat takovej, jakej je - naprosto odpudivej, někdo s kym byste se nikdy nebavili, ale taky hora svalů, která vás chce zabít. Půjde lehce odhadnout jeho síla, a když bubde silnější, tak se budete bát. Ale je to něco jinýho než zastrašování, myslim strach jako že je efektem zastrašování. Pokud by se pokusil vás zastrašit s tim že nechce bojovat, nebo se pokusit zastrašovat, když nepřítel má přesilu, tak bude vypadat směšně. Prostě nízká cha (6-) ho bude ukazovat přesně takovýho, jakej je, a díky odpudivosti eště umocnovat případnej efekt strachu (slintající tupá ošklivá potvůrka

). Ale když bude dělat cokoliv jinýho než co mu de (tj něco jinýho než sekání hlav a pojídání humanoidů) - třeba se s váma pokusí vést rozhovor, tak pokud se nerozesmějete, tak radši odejdete protože to neni někdo, s kym byste chtěli bavit. Nevim jestli sem to popsal dost jasně jak sem to myslel, a taky jestli to neni blbost

Stejně něco podobnýho napsal snowwman, i když takhle sem se snažil vlastnost cha popsat jako to jediný co určuje celkovej dojem a vzhled.