Dovednost Podvádění.
Moderátoři: Dungeon Servant, World Builder, Dungeon Master
Dovednost Podvádění.
Už nějakou chvíli přemýšlím nad dovedností podvádění a myslím si, že se mnohdy využívá velice neefektivně, zbytečně a v některých případech nemístně.
Nevím proč, ale DM si hází na podvádění vždy, když daný člověk cílevědomě zalže, což je v pořádku.
Dle mého názoru, není na místě házet na podvádění při lehkých lžích, když někdo se zeptá a druhý odvětí krátkou větou či jednoduchým slovem.
Myslím si, že postava, která se představí jiným jménem, zalže o svém věku nebo řekne jednoduchou lež, by si neměla házet na podvádění.
Pomalu mi to totiž připadá že pak všechny NPC jsou věštci, kteří poznají tvé pravé jméno, věk, váhu a cos měl včera na oběd.
Podvádění bych využíval v případech dlouhého rozhovoru, slovní rozepři či jiných složitějších konverzacích a projevech.
Neznám člověka, který se představí jiným jménem zčervená, prodlouží se mu nos a na čele se objeví lhář.
Opravdu se mi nelíbí tohle využívání dovednosti lhaní v případech, kdy je skoro nemožné zjistit, že daný člověk lže.
Apeluji tak na rozum DM, aby důkladně přehodnocovali, kdy "podvádění" využít a kdy ne.
Nevím proč, ale DM si hází na podvádění vždy, když daný člověk cílevědomě zalže, což je v pořádku.
Dle mého názoru, není na místě házet na podvádění při lehkých lžích, když někdo se zeptá a druhý odvětí krátkou větou či jednoduchým slovem.
Myslím si, že postava, která se představí jiným jménem, zalže o svém věku nebo řekne jednoduchou lež, by si neměla házet na podvádění.
Pomalu mi to totiž připadá že pak všechny NPC jsou věštci, kteří poznají tvé pravé jméno, věk, váhu a cos měl včera na oběd.
Podvádění bych využíval v případech dlouhého rozhovoru, slovní rozepři či jiných složitějších konverzacích a projevech.
Neznám člověka, který se představí jiným jménem zčervená, prodlouží se mu nos a na čele se objeví lhář.
Opravdu se mi nelíbí tohle využívání dovednosti lhaní v případech, kdy je skoro nemožné zjistit, že daný člověk lže.
Apeluji tak na rozum DM, aby důkladně přehodnocovali, kdy "podvádění" využít a kdy ne.
Elnor Lethi - zdrcen společností
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Tohle že vadí? Osobně si myslím, že nezáleží na tom, o čem postava lže, ale na tom proč lže.
*Svůdná žena se zeptá kolik ti je* Je mi 30 *odpoví čtyřicátník* - tohle je lež, na kterou se asi nebude házet
Všichni nad 35 krok dopředu a useknem vám ruku. Je mi 30 *odpoví čtyřicátník* - rozhodně házet
Mimo to, spoléhám, že TO se přizpůsobuje míče a škodlivosti lži.
Kdybych si měl na něco ohledně tohoto stěžovat, tak nato, že je to sociální skill, do kterého ne všichni mohou učině rvát body.
*Svůdná žena se zeptá kolik ti je* Je mi 30 *odpoví čtyřicátník* - tohle je lež, na kterou se asi nebude házet
Všichni nad 35 krok dopředu a useknem vám ruku. Je mi 30 *odpoví čtyřicátník* - rozhodně házet
Kdybych si měl na něco ohledně tohoto stěžovat, tak nato, že je to sociální skill, do kterého ne všichni mohou učině rvát body.
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
I'm an ancient monster. I'm not an octopus
I'm an ancient monster. I'm not an octopus
No ano, je to jeden z aspektů, který by se měl posuzovat pro hod na lhaní, ale i zde si myslím že by se házet nemělo... 30 .. to odpoví i malé dítě a ani se nezapotí.… házel bych si v případě že k němu dané npc příjde a řekne "opravdu 30?" a ty už musíš odpovědět bez jakéhokoli zaváhání. Pořád to, ale nevyvrací mé tvrzení že je zde na tento skill házeno zbytečně a někdy i nemístně.Hawkeye píše:Tohle že vadí? Osobně si myslím, že nezáleží na tom, o čem postava lže, ale na tom proč lže.
Prostě v některých případech mi to příjde opravdu velice zbytečné házet a zbytečně se tak znevýhodňuje hráč.)
Naposledy upravil(a) Strigo dne 9. 6. 2012 13.14, celkem upraveno 1 x.
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
A ano souhlasím s Hawkeyem, že se jedná o sociální skill a i švec může být mistrný řečník oproti klerikovi.Hawkeye píše: Kdybych si měl na něco ohledně tohoto stěžovat, tak nato, že je to sociální skill, do kterého ne všichni mohou učině rvát body.
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
- Mourisson1
- Kontaktovat uživatele:
Ohledně toho kdy jak a proč se má házet...k tomu neříkám nic, protože nevím proč zrovna teď zuzu hodil podvádění apod... ale souhlasím s tím že by to bylo dobré zpřístupnit všem povoláním.
EDIT : Strigo: nauč se to zapsat jen do jednoho příspěvku, nic tím nepokazíš.
EDIT2 : Hawk mě předběhl
EDIT : Strigo: nauč se to zapsat jen do jednoho příspěvku, nic tím nepokazíš.
EDIT2 : Hawk mě předběhl

Lothias Cys'variana
"...býval tady hráčem, ale spáchal ten největši hřích, creepil proti zkorumpovaným spoluhráčům. Snažili se ho zabanovat. Misto toho mu nedali staršího sráče, kterého tak chtěl. Obviněn z metagamu nyní creepi na Equilibrii. Creeper, který loví creepery. Potížista. Mourisson..." - Woxa 22. 10. 2015
"...býval tady hráčem, ale spáchal ten největši hřích, creepil proti zkorumpovaným spoluhráčům. Snažili se ho zabanovat. Misto toho mu nedali staršího sráče, kterého tak chtěl. Obviněn z metagamu nyní creepi na Equilibrii. Creeper, který loví creepery. Potížista. Mourisson..." - Woxa 22. 10. 2015
Víš kdy čaroděj dosáhne 12-ti bodů v podvádění s charismou 10 ? …. na 20. leveluzuzuPD píše:Je to přístupné všem povoláním. Je jen otázkou preferencí, zda obětujete body do spíše RP skillů či nikoliv a jestli musíte mít maxované skilly na lvl+3, nebo se spokojíte s nižší hodnotou (protože už 5 nebo 10 bodů ve skillu nějaký smysl má).
Asi budu muset házet častěji, abyste si zvykli, že je to součástí mechanismů.
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Cílem tohoto topicu, není polemizovat, ale to, zda-li DM akceptuje moji připomínku, nebo ji nechá proletět ušima a dále se bude chovat tak jak jsem v úvodu tohoto topicu naznačil.
Všimli jste si, že 90% topiců na EQ je zbytečných?… první dvě stránky se věnují tématu, zbylých 40 jde mimo něj, nic se nevyřeší jen se hráči mezi sebou napadají snaží se vnutit jeden druhému svůj názor a konec těchto topiců končí slovy.
Admin: Uzamykám, Flame.
Vyřešilo se co? NIC.
Všimli jste si, že 90% topiců na EQ je zbytečných?… první dvě stránky se věnují tématu, zbylých 40 jde mimo něj, nic se nevyřeší jen se hráči mezi sebou napadají snaží se vnutit jeden druhému svůj názor a konec těchto topiců končí slovy.
Admin: Uzamykám, Flame.
Vyřešilo se co? NIC.

Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Psal jsem na fórum proto, aby se zde každý vyjádřil dle svého názoru a nesnažil se prosazovat svůj na úkor jiného. Je na DM o posouzení připomínek. Ať každý napíše svůj názor nezávisle na názoru ostatních a DM se rozhodne.…Hawkeye píše:Když chceš apelovat na DX, piš PM, KDyž píšeš na forum, tak už samotné slovo forum napovídá, jak to celé dopadne.
EDIT: Tak, napsal jsem co jsem chtěl, vyjádřil svůj názor a už sem psát nebudu. Pište si sem co chcete, pokud chcete listovat 40-ti listy ve kterých se nic nevyřeší.
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Zeerith'Zakn Olath
Teldrin De'Thein
Z takové diskuze ale musí vyplynout víc než "nelíbí se mi, že mi házíte na podvádění, když si tam nedávám body." Nevím, v jaké situaci jsi se ocitl, ale na mě to působí právě tak a moc soucitu tím nevzbudíš.
Že není důvod házet při úsečných odpovědích není pravda, protože pokud jde o otázku, kterou nečekáš, snadno se zadrhneš i v odpovědi ano/ne. Současně není zřejmé, jakou váhu (DC) hod má, často třeba jen poradní (DC na lež je okolo 15, ale právě modifikátory za situaci to sníží až na 5). Pakliže ale dostaneš postavu do situace, kdy jen tak lže a hodí si -1+1, tak se nesmí divit, že jí neuvěříme pomalu ani pravdu.
Dá se debatovat nad dvěma věcmi:
Že není důvod házet při úsečných odpovědích není pravda, protože pokud jde o otázku, kterou nečekáš, snadno se zadrhneš i v odpovědi ano/ne. Současně není zřejmé, jakou váhu (DC) hod má, často třeba jen poradní (DC na lež je okolo 15, ale právě modifikátory za situaci to sníží až na 5). Pakliže ale dostaneš postavu do situace, kdy jen tak lže a hodí si -1+1, tak se nesmí divit, že jí neuvěříme pomalu ani pravdu.
Dá se debatovat nad dvěma věcmi:
- Některé hody může být vhodné provést skrytě, aby výsledek neviděli všichni hráči v okolí, nicméně přesvědčovací/klamací projev je projevem veřejným a rozdílné jednání postav v závislosti na tom, jestli si DM hodí na podvádění nebo přesvědčování je metagame.
- Někteří hráči naprosto tyto skilly ignorují a s nulovým podváděním ostatním (hráčským postavám) lžou jako když tiskne. A to není vůbec dobře a významně to tyto skilly znevýhodňuje pro použití NPC only. Jako problém tedy spíše vidím, že hráči jsou málo zvyklí, že i tyto skilly mají nějakou váhu a hráči by je měli reflektovat ve svém charakteru.
Mithirwen Celeavaeil
Když už se tu nakouslo to podvádění (a potažmo všechny tomu podobné sociální skilly), tak já se zeptám co je tomu protiváhou. V nwn mi totiž trochu chybí "sense motive" nebo podobný skill, proti hody na stejný skill mi připadají jako hloupost - nemusím přeci být perfektním lhářem, abych poznal, že mi někdo lže.
Aktivní: Febrilia Jr'eile, pořezaná kráska
Srdcovka: Caled Nailo, elfský bard a strážný z Amfiberai
Občasní: Grik, Lainathiel Nesseldë, Siriand Tir'ein, Jednoručka Cyrus, Neotesanec Lutz
Bonus: Knihovna v Amfiberai
Srdcovka: Caled Nailo, elfský bard a strážný z Amfiberai
Občasní: Grik, Lainathiel Nesseldë, Siriand Tir'ein, Jednoručka Cyrus, Neotesanec Lutz
Bonus: Knihovna v Amfiberai
- Mourisson1
- Kontaktovat uživatele:
Když budeš umět dobře lhát, přetvařovat se apod. tak budeš vědět co na obličeji lháře prozradí, budeš vědět např jakou udělal při řeči chybu jakou bys ty neudělal apod, takže mi přijde že protihod na podvádění by měl jít taky z podvádění.
Lothias Cys'variana
Já jsem tu měl teď rozepsanou jistou tezi o skillech, hodech, cross-classu, a jak jsou některé věci v důsledku stavěné na hlavu, ale Myslím že se spokojím s prostým konstatováním, že NWN to má zavedené pěkně pitomě a raději byste do toho neměli moc šťourat (jinak přijdete na ještě horší věci než náhodné hody na skill) :)
Pokud by bylo potřeba doplnit ztracené knihy do knihovny, dejte vědět do PM.
Aktivní: Alariel Erna
Bejvávalo: Te'lyn (by Balrog) (by Niam - NSFW) | Ulrika | Ignatz
Ostatní: Ukládání logů a konverze screenshotů | Jak vyrobit portrét | Knihovna v Amfiberai
Aktivní: Alariel Erna
Bejvávalo: Te'lyn (by Balrog) (by Niam - NSFW) | Ulrika | Ignatz
Ostatní: Ukládání logů a konverze screenshotů | Jak vyrobit portrét | Knihovna v Amfiberai