The_Balrog píše:
cybermisa: Chtěl jsem o tom psát dnes : ) Maličko jste mne předběhli. Pokud by měl DM hrát také pouze a přesně charaktery postav, evilák by měl lusknout prsty a toho drzouna (v okamžiku či několika) zabít.
Stává se to?
Já zažil zásah DM/autority v takovéhle scéně vlastně asi jen jednou (a to jsem zažil spoustu scén, kdy by se to hodilo), kdy jednu "neposlušnou" postavu evilák lusknutím prstů zabil. Co je snad ještě horší, půlka postav ve družině pak začala ještě protestovat O.o... já bejt tím kostlivcolichem, tak by uz lezeli vsichni : )
V tom případě opravdu nevím kam ses při té podvodní scéně koukal. Autorita byla.. a stačilo pouze pohrozit.
The_Balrog píše:kokosak píše:Jaký děj? Co je děj víc, než interakce postav? Jak rozlišíš, kdy se "něco" děje?
Tak na to je velice jednoduchý návod. Něco se děje, pokud tu scénu pak můžeš zpětně popsat nějakým krátkým, výstižným názvem.
"koupání u majáku"
"proslov eviláka"
"soud"
"polštářová bitva"
"no tenkrát, jak jsme se bavili u svačinky a pak jsme šli domů" <- už napovídá, že se jednalo o scénu, kde se v mém slova smyslu "nic nedělo"
Fajn. A co když pro někoho "proslov eviláka" bylo "no tenkrát, jak nějakej pomatenec něco slintal a pak sme šli domů"? A naopak, povídání u Svačinky pro jinou postavu mohlo být *rozloučení s milou na věky*. Co tím chci říct je, že na stejnou situaci je víc pohledů, ne jen ten jeden. Jak chceš rozlišit, co je pro koho v jaké situaci důležité a co ne? A i kdybys to rozlišil... jedna situace, dvě postavy. Pro každou je situace nesmírně významná a pro každou z jiného důvodu. Mají si stoupnout do fronty, nebo co? Nebo jedna tu situaci má nějak potlačit aby si "zahrála" druhá? Tohle prostě nejde... pokud se na situaci nepodíváš pouze z jednoho pohledu.
The_Balrog píše: no jistě, vždyť přeci o tyhle věci nám ve hře jde. Ačkoliv jsem u toho nebyl, dovolil bych si tipnout, že se u téhle sebeobětovací scény neděly souběžně daší dvě "nižší" scénky, třeba když by na druhé straně si dva družiníci dávali pivo a hráli to do toho. (No.. to byl možná špatný příklad, taková scéna by mohla být dost dobře hořce tragická.)
V té scéně byl ten paladin hlavní hrdina. Když by v půlce té scény přišli dva spoludružiníci a přebrali ti tu roli s tim, že by najednou začali rozebírat uměleckost pantů na dveřích a paladin umře někde odsunutý, asi by t tak skvěle nepůsobilo, ne?
DM: " No... tak jsou tam dva panty, jeden nahoře a druhý dole, na který se koukáte spíš? *otočí se ke kokosakovi* jo ty jsi umřel *otočí se zpět* no tak ten nahoře má takový kroužek kolem dokola a maličko z něho vytéká vazelína, ale ne moc, tak prostě akorát. Jaký je ten dole?…"
V PnP systémech je to trochu o něčem jiném, co nedovolí DM to se prostě nestane. Ale. Důležité je, že daný moment VŠICHNI zůčastnění cítili atmosféru, všichni jí byli zaujati. Nikoho ani nenapadlo začít řešit cokoli jiného. Pokud by to všichni necítili a začali se věnovat něčemu jinému, pak by asi ta scéna nemělo "to ono", ten správný náboj. Jinými slovy... pokud situace není zajímavá sama o sobě, ať už pro hráče nebo pro postavu, nemůžeš žádným externím způsobem docílit toho, aby se zajímavou stala.
The_Balrog píše:Čímž se stále nemůžu zbavit dojmu, že pořád uvažuješ v termínu "předpřipravená" scéna, i když se vás tu snažím tohoto omylu zbavit, seč můžu-
Čímž se stále nemůžu zbavit dojmu, že nechápeš že tě chápu, ale mám na věc jiný názor. Dojemná scéna nastane, když nastane dojemná scéna. Pokud kolem proběhne nahatej trpaslík a bude řvát "nééé, včelku nééééé", nemá smysl se na něj zlobit že něco skazil.. prostě mohla nastat dojemná scéna a nenastala. Tak to prostě chodí.
The_Balrog píše:trotl02 píše:Pokud DM navozoval nějakou atmosféru velice zajímavou a hutnou, tak to v 99 případech ze 100 dopadlo tak jak tu v několika málo příkladech popsal kokosak (a že si je pamatuju moc dobře, protože jsem tak nějak byl přímo u toho :) ).
No a není to škoda? Tak proč tam toho DM vlastně máte?
To si dovolím zodpovědět. DM tam máme primárně pro zajišťování herní mechaniky, sekundárně pro reakce NPC a terciálně dobrodružství. Atmosféru vytvářejí právě postavy a jejich reakce na danou situaci. DM se může stažit nějak vést, občas přitáhnout, občas povolit.. když parta dlouho váhá vpadnou orci do místnosti sami.. O dramatické momenty nouze nebyla nikdy, ale nejednalo se o drama deklarované, ale drama samovolně vzniklé z dané situace.
Eternal chaos comes with chocolate rain, you guys. CHOCOLATE RAIN!