psin píše:…
Zkuste se dycky zamyslet jestli to nejde bez DM - taky bych si přál, aby mi asistoval, ale nechci si to na nikom vyprosovat nebo vynucovat - to působí jenom vzájemnou prudu. Radši si to vymyslím tak, abych DM přilákal a ten mi pomoh z jeho vlastní vůle.
Tenhle odstavec vytesat do kamene. Přesně takhle to má fungovat. Vynucuju si pozornost = prudím DM že něco "musí" což ho jen znechutí a i když mi třeba jednou vyhoví tak se příště na mě asi vybodne. Pak skusím prudit víc - zhorším stav. A když se zařídím chytře a pěkně sám a bavím sebe a ostatní bez DM - je velká šance že se DM přidá samo a obohatí to a posune jinam. Z vlastní vůle a tedy se bude bavit jak hráč(i) tak DM. Vidíte ten nebetyčný rozdíl?
Bavím se já jako hráč a DM je služebník, jestli se baví je mi putna, hlavně že se bavím já versus bavím se já, bavím ostatní a baví se i DM.
Jednoduše řečeno. Přestaňte být sobci a koukněte se na to i z druhé strany. Bavilo by vás jako DM/DS dělat jen poskoka hráčům a nic netvořit sám protože už nezbyde čas a energie? A když ano, tak jak dlouho? Tak jako se DM/DS snaží bavit hráče, tak i vy hráči se musíte snažit aby se DM/DS bavili při tom co dělají. Pak budou ve hře šťastní, častěji a raději. A na tom vyděláte zase vy. Zprudíte DM a navalíte na ně kupu "povinností" co musí dělat (pravidelně číst nějaké fórum, kontrolovat rozstrkané nástěnky po N lokacích, atd..) a jen je odradíte a znechutíte a tím méně se vám budou věnovat. Prostě se musíte motivovat navzájem. Ne jen brát, ale taky dávat.
Já vím že se opakuji stále dokolečka jako gramofon, jen jinými slovy a jinou formulací, ale třeba jedna z těch formulací dotyčné trkne a dojde jim to. To by bylo terno.
A úplně naposled, taková utopie jak by měl vypadat ideální stav na Equilibrii:

Hráči nezneužívají chyb a pěkně hrají. Nejedou na nejsilnější a nejbohatší postavy, necreepují, neharwestí, nekolečkují a jinak nepodvádějí a nezneužívají slabin světa. Jsou dodržována pravidla (včetně těch o hlášení CvC).

Hráči se snaží spolehnout sami na sebe. Využívají kreativně možností světa jenž mají k dispozici a baví sebe i ostatní. Vyspělejší hráči mají možností více (starší hráči, hostitelé) a nejen oni dělají autoquesty.

Hráči se obrací na DM s požadavky a prosbami pouze v případech kdy není jiného zbytí a tudíž nikterak často. Když si neví rady poradí se s jim nejbližším DM/DS OOC cestou.

Hráči nekalkulují s nutností přítomnosti DM. Ve svých plánech naopak zahrnují faktor že DM prostě nemusí být přítomen vůbec (pokud s ním nejsou domluveni předem).

Když mají hráči nějaký nápad opět se poradí. V případě systémů a nastavení světa s nějakým Rádcem jenž předloží návrh (pokud to není úplná kravina) k posouzení ostatním Rádcům a členům týmu. Pokud je to nápad na autoquest nebo do hry tak se poradí s jim nejbližším DM/DS.

DM/DS nemusí dělat "DM policajty" ani vyřizovat nekonečný proud více nebo méně malicherných záležitostí od hráčů. Mohou se soustředit na questy a nebo jen na prosté oživení světa. Mluvící NPC, drobné miniquestíky a oživení. Prostě to co je baví.

DM/DS se často chytají probíhajících autoquestů, a když nemají dost informací tak OOC cestou o ně požádají autpra autoquestu a po domluvě mohou vše posunou do vyšších výšin. Opět něco co DM/DS velmi baví.
Já vím že tohle je nedosažitelné. Ale proč se o to prostě nepokusit? Na tohle je Equilibrie stavěná. A být to takhle - já osobně bych se nemohl dočkat až dojdu z práce domů a připojím se jako DM. Protože bych věděl, že na mě nečeká "zase ta tlupa otrapů co stále něco chce" ale že na mě čeká zábava jakou si zvolím a že tím jak se jako DM bavím budu bavit i ostatní a ostatní budou bavit mě.
Tak co říkáte? Nepokusíme se o to?