Rozsah ztráty paměti
Moderátoři: Dungeon Servant, World Builder, Dungeon Master
-
Rozsah ztráty paměti
Chtěl bych se zeptat na večerní situaci, předem děkuji za odpověď a omlouvám se, jestli jsem v důsledku špatného pochopení pravidel někomu pokazil část hry.
***ZDE NÁSLEDUJE POPIS SITUACE, ABY MI NĚKDO NENADÁVAL, ŽE TAHÁM IC ZÁLEŽITOSTI NA VEŘEJNOST. TAKŽE, JESTLI VÁM TYTO PŘÍSPĚVKY VADÍ, PROSÍM, DÁL NEČŤETE.***
Situace:
Byl jsem na hřbitově s Merret v partě. Přicházel jsem k ní a viděl jsem, jak jí POSTAVA1 (jméno uvádět nebudu) zabila. POSTAVA1 běžela ke mně, utíkal jsem a v průběhu seběhnutí z kopce jsem použil skrývání. Nevím, jestli jí to zmátlo, ale nezabila mě hned vzápětí po vraždě. Přiběhl jsem k jiným 2 hráčům a volal jsem na ně, co jsem viděl. Chvilku jsem u nich počkal a snažil se jim vysvětlit, že jsem viděl vraždu. Nevěřili mi a tak jsem se vrátil pro tělo. Zvedl jsem její tělo a odnášel ho pryč. Přešel jsem ½ lokace hřbitova (těžce přetížen, nešel jsem moc rychle) a v lokaci u mlýna jsem byl hned na začátku zabit - znovu POSTAVA1. Vstoupil jsem do podsvětí, prošel před soud avatarů a v chrámu jsem nechal oživit Merret (po celou dobu v podsvětí jsem měl tělo u sebe). Jestli jsem pochopil správně systém smrti tak by si postavy měly pamatovat asi toto:
Já:
- viděl jsem vraždu Merret dostatečně dlouho předtím, než jsem zemřel a měl bych si jí pamatovat.
- podle pravidla 4.4 a 4.11 nevím, kdo mě zabil - vlastně si ani nepamatuji, že jsem zemřel
Merret:
- podle pravidla 4.4 a 4.11 si nepamatuje svou smrt, neví, kdo jí zabil.
- mojí smrt neviděla - byla v batohu :-)
A pak ještě jeden problém:
Ne že by to mělo změnit průběh událostí, ani nesmí, ale podle pravidla 4.8. si na mě POSTAVA1 měla dát dislike. Ale když jsem se v podsvětí podíval na seznam hráců, dislike nastaven nebyl. Je možné, aby si hned po mém zabití nastavila na mě znovu náklonnost a já si toho tím pádem nevšiml (při nastavení dislike se mi automaticky nenastaví na postavu, která mě nenávidí to samé)?
Díky za odpověď, je docela důležitá, abych příště předešel nepředloženostem. Zároveň je ještě jednou omlouvám, jestli jsem svým špatným výkladem pravidel nepatřičně zasáhl do RP.
Lomir Yorik
***ZDE NÁSLEDUJE POPIS SITUACE, ABY MI NĚKDO NENADÁVAL, ŽE TAHÁM IC ZÁLEŽITOSTI NA VEŘEJNOST. TAKŽE, JESTLI VÁM TYTO PŘÍSPĚVKY VADÍ, PROSÍM, DÁL NEČŤETE.***
Situace:
Byl jsem na hřbitově s Merret v partě. Přicházel jsem k ní a viděl jsem, jak jí POSTAVA1 (jméno uvádět nebudu) zabila. POSTAVA1 běžela ke mně, utíkal jsem a v průběhu seběhnutí z kopce jsem použil skrývání. Nevím, jestli jí to zmátlo, ale nezabila mě hned vzápětí po vraždě. Přiběhl jsem k jiným 2 hráčům a volal jsem na ně, co jsem viděl. Chvilku jsem u nich počkal a snažil se jim vysvětlit, že jsem viděl vraždu. Nevěřili mi a tak jsem se vrátil pro tělo. Zvedl jsem její tělo a odnášel ho pryč. Přešel jsem ½ lokace hřbitova (těžce přetížen, nešel jsem moc rychle) a v lokaci u mlýna jsem byl hned na začátku zabit - znovu POSTAVA1. Vstoupil jsem do podsvětí, prošel před soud avatarů a v chrámu jsem nechal oživit Merret (po celou dobu v podsvětí jsem měl tělo u sebe). Jestli jsem pochopil správně systém smrti tak by si postavy měly pamatovat asi toto:
Já:
- viděl jsem vraždu Merret dostatečně dlouho předtím, než jsem zemřel a měl bych si jí pamatovat.
- podle pravidla 4.4 a 4.11 nevím, kdo mě zabil - vlastně si ani nepamatuji, že jsem zemřel
Merret:
- podle pravidla 4.4 a 4.11 si nepamatuje svou smrt, neví, kdo jí zabil.
- mojí smrt neviděla - byla v batohu :-)
A pak ještě jeden problém:
Ne že by to mělo změnit průběh událostí, ani nesmí, ale podle pravidla 4.8. si na mě POSTAVA1 měla dát dislike. Ale když jsem se v podsvětí podíval na seznam hráců, dislike nastaven nebyl. Je možné, aby si hned po mém zabití nastavila na mě znovu náklonnost a já si toho tím pádem nevšiml (při nastavení dislike se mi automaticky nenastaví na postavu, která mě nenávidí to samé)?
Díky za odpověď, je docela důležitá, abych příště předešel nepředloženostem. Zároveň je ještě jednou omlouvám, jestli jsem svým špatným výkladem pravidel nepatřičně zasáhl do RP.
Lomir Yorik
Co ja vim tak odpor kdyz ti ho da jina postava, tak ty k nemu mas odpor porad, dokud ho nezrusis nebo nejsi s nim v parte.
Takze te zabil bez odporu, pokud zdejsi sstem neni upraven ale rekl bych ze ne, a pripadne se odpor vypise.
Nejlepsi by byl skreen, ten by hodne veci popsal, jen by jsimusle zacernit jmena.

Takze te zabil bez odporu, pokud zdejsi sstem neni upraven ale rekl bych ze ne, a pripadne se odpor vypise.
Nejlepsi by byl skreen, ten by hodne veci popsal, jen by jsimusle zacernit jmena.

Zkušenost je nejlepší učitelka, jen je někdy příliš drahá.
Jsem zodpovědný za to co píšu ale ne za to co čtete!
http://mkov.wz.cz
Můj výklad:
ad Dislike
To bys měl určitě v logu. Vypadá to, že utočník zapoměl Dislike zapnout, čímž vlastně porušil pravidlo. Nicméně vě většině případů to na výsledku CvC nic nemění, takže je to jen lehké porušení. Konkrétně to posoudí DM.
ad Ztráta paměti
4.4. Při smrti postavy a po jejím návratu do života Znovuzrozením je NUTNÉ hrát ztrátu paměti údálostí před vlastní smrtí. Postava si nepamatuje, co se stalo, a co vedlo k její smrti.
To se dá vykládat tak jak jsi napsal, ale když jsem myslím návrh textu tohohle pravidla psal, bylo to myšleno jinak. "Co vedlo k její smrti" bylo zřejmě to, že viděla vraždu. Vrah tvou postavu zřejmě zabil proto, aby odstranil svědka. Z tohoto pohledu je to tím důvodem a tudíž by si to tvá postava neměla pamatovat. Jinak by jeho čin - pokus o odstranění svědka - ztrácel smysl. Na druhou stranu tím, žes o tom sithl už někomu povědět, můžou ti to asi připomenout. Já bych to hrál tak, že si na popis vraha nevzpomeneš.
ad Dislike
To bys měl určitě v logu. Vypadá to, že utočník zapoměl Dislike zapnout, čímž vlastně porušil pravidlo. Nicméně vě většině případů to na výsledku CvC nic nemění, takže je to jen lehké porušení. Konkrétně to posoudí DM.
ad Ztráta paměti
4.4. Při smrti postavy a po jejím návratu do života Znovuzrozením je NUTNÉ hrát ztrátu paměti údálostí před vlastní smrtí. Postava si nepamatuje, co se stalo, a co vedlo k její smrti.
To se dá vykládat tak jak jsi napsal, ale když jsem myslím návrh textu tohohle pravidla psal, bylo to myšleno jinak. "Co vedlo k její smrti" bylo zřejmě to, že viděla vraždu. Vrah tvou postavu zřejmě zabil proto, aby odstranil svědka. Z tohoto pohledu je to tím důvodem a tudíž by si to tvá postava neměla pamatovat. Jinak by jeho čin - pokus o odstranění svědka - ztrácel smysl. Na druhou stranu tím, žes o tom sithl už někomu povědět, můžou ti to asi připomenout. Já bych to hrál tak, že si na popis vraha nevzpomeneš.
Dislike by se měl dávat v případě že máte v umyslu jiné PC napadnout...
Když si tě hráč nastaví jako dislike tak ty ho máš okamžitě taky jako dislike.
Je to takhle dobrý, ale na druhou stranu zase ty můžeš dislike vypnout. Dá se to zneužívat...
Když si tě hráč nastaví jako dislike tak ty ho máš okamžitě taky jako dislike.
Je to takhle dobrý, ale na druhou stranu zase ty můžeš dislike vypnout. Dá se to zneužívat...
Wanting something does not give you the right to have it.
Me se libi pojeti odporu (dislike) jako ze postava k tobe citi nenavist, ne hned na utok ale treba jen na vyadreni neprateskeho postoje, kdyz ho uvidis zacnes mit takovy divny pocit v zaludku ze ten te moc nema rad, kdykoli mu uvidis do oci nebo uvidis jeho vyraz vidis ze te nema rad ….
Tak to bohuzel neni, ve skutecnosti je dislike systemova zalezitost. ve skutecnosti nevidis kdo je MODRY a kdo CERVENY. Kdyz k tobe prijde cervene PC/NPC mel by ses k nemu chovat uplne stejne, jako by bylo modre.mkov píše:Me se libi pojeti odporu (dislike) jako ze postava k tobe citi nenavist, ne hned na utok ale treba jen na vyadreni neprateskeho postoje, kdyz ho uvidis zacnes mit takovy divny pocit v zaludku ze ten te moc nema rad, kdykoli mu uvidis do oci nebo uvidis jeho vyraz vidis ze te nema rad ….
Když umřu, vím, že jsem umřel? Tedy (opět bez herní zkušenosti) když se vypotácím z chrámu, nic si nepamatuju a je mi blbě, tak je docela jasné, co se stalo - zvláště pokud mám s tím zkušenost.
Můžu se ptát okolních postav, co se stalo a např. pátrat po vrahovi (pokud jsou svědci)?
Můžu se ptát okolních postav, co se stalo a např. pátrat po vrahovi (pokud jsou svědci)?
Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
myslim ze je dost mozny zjistit ze si umrel, protoze to co si uz zazil si pamatujes a v knihovnach jsou zminky o Druhe strane … takze kdyz najendou zjistis ze si v chrame a nemuzes si vzpomenout co si v posledni odbe delal, myslim ze muzes vydedukovat ze si umrel. Ale taky si mohl bejt nemocnej, nebo si se proste jenom zlil jak dobytek a nic si nepamatujesdrake127 píše:Když umřu, vím, že jsem umřel? Tedy (opět bez herní zkušenosti) když se vypotácím z chrámu, nic si nepamatuju a je mi blbě, tak je docela jasné, co se stalo - zvláště pokud mám s tím zkušenost.

Dives, qui sapiens est
toAnderson: měj zapnutý logování do souboru
ihned po smrti udělej screen
log+screen s pospiem situace zašli DM, druhá strana to má s tim popisem v podstatě udělat taky :) tyhle věci dost pomůžou, a DM (snad
) poradí/vysvětlí v případě nejasností ;)
ihned po smrti udělej screen
log+screen s pospiem situace zašli DM, druhá strana to má s tim popisem v podstatě udělat taky :) tyhle věci dost pomůžou, a DM (snad

Ten systém při důslednym dodržování vede k logickejm paradoxům. K jeho správnýmu fungování je třeba trošku přimhouřit oči a občas přinutit postavu ignorovat určitý zřejmý věci.… záleží na citu no...drake127 píše:Když umřu, vím, že jsem umřel? Tedy (opět bez herní zkušenosti) když se vypotácím z chrámu, nic si nepamatuju a je mi blbě, tak je docela jasné, co se stalo - zvláště pokud mám s tím zkušenost.
Teď jsi mi docela nahrál: Musí se to dodržovat důsledně nebo stačí selský rozum a nemluvit o tom, jaks hrál na druhý straně šachy a nesnažit se o okamžitou mstu vrahovi? Nebo jaký je důvod ztráty paměti?kolja píše:Ten systém při důslednym dodržování vede k logickejm paradoxům. K jeho správnýmu fungování je třeba trošku přimhouřit oči a občas přinutit postavu ignorovat určitý zřejmý věci.… záleží na citu no...drake127 píše:Když umřu, vím, že jsem umřel? (…) Můžu (…) např. pátrat po vrahovi (…)?
Třeba když bych narazíl na svědka, mohl by mi říct, že to byl nějaký otrhanec v téhle oblasti, ale že vraha nepoznal (nebo se bojí ho prozradit, …). Potom by si postava mohla dávat větší pozor, když uvidí postavu podobnou popisu, i když si není (a nemůže) být jistá...
Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
-
Jednim z duvodu te ztraty pameti je ukonceni CvC sporu. Pokud postava bude po vrahovi patrat a vyptavat se, pripadne ho chtiti usvedcit, riskuje podle me, ze se bude cela situace opakovat a skonci zase na druhe strane. Takova smrt je pak uz zbytecna (navic ztrata xp jen hrace nastve) … Tj. kdyz to hrac prekousne, nemusi se po smrti vraha uz bat 

- The_Balrog
- Kontaktovat uživatele:
Jo, to sem nenapsal zrovna šťastně :) Myslel sem, místo dodržovat (jako pravidlo), tak přísně dodržovat logiku, případně nad tim do detailu přemejšlet. Pátrat co se stalo s uvědoměnim Aha! To sem byl asi mrtvej... hmm, ale teď sem živej. Prostě by z tohohle moje postava byla totálně zmatená, nedokáže přijmout fakt, že umřela, ale žije, protože podle ní, když žije, tak neumřela. Ale Lastur jí oživoval. Nebo neoživoval? Chudák postava, musim jí prostě přinutit, že nad timhle nebude přemejšlet, je unavená a pude spát...drake127 píše:Teď jsi mi docela nahrál: Musí se to dodržovat důsledně nebo stačí selský rozum a nemluvit o tom, jaks hrál na druhý straně šachy a nesnažit se o okamžitou mstu vrahovi? Nebo jaký je důvod ztráty paměti?
Třeba když bych narazíl na svědka, mohl by mi říct, že to byl nějaký otrhanec v téhle oblasti, ale že vraha nepoznal (nebo se bojí ho prozradit, …). Potom by si postava mohla dávat větší pozor, když uvidí postavu podobnou popisu, i když si není (a nemůže) být jistá...
Selskej rozum je třeba v každym případě ;) Ale dodržování ztráty paměti by mělo bejt důsledný, v podstatě by nikdo neměl vyprávět o úžasný návštěvě druhý strany a jak to tam maj bezvadně mrtvolný... (chmm, už se mi to stalo jednou..). Velký úskalí ztráty paměti je holt když mi někdo, kdo to viděl řekne, co se stalo, to pak vede ke sporům mě (kterej o tom nechce ani slyšet) a mojí postavy (která musí prostě všechno strašně řešit).
log viz: viewtopic.php?t=1122
-
- Kontaktovat uživatele:
několik doporučení:
* pokud ste s někým v partě a vidíte, že umřel (podle portrétu napravo), zamyslete se nad tím, jestli to viděla i vaše postava, jestli zná přesně polohu mrtvoly (postava nemá mapu s puntíkem) a jestli je dobrej nápad se tam bezhlavě rozběhnout
* pokud ste tak udělali a eště žijete, je to šance něco udělat, abyste žili eště aspoň 5 minut (předstírat slepotu, mdloby...jakýmkoli způsobem dát věrohodně najevo, že nejste relevantní svědek)
* některý postavy sou chodící průser - pokud s nima děláte společnou akci, nedivte se ničemu - (je to jeden z mejch příspěvků k potlačování bezmezně kooperativní hry) - zvlášť chodit s takovejma na hřbitov je fakt blbej nápad
* některý délehrající postavy pracujou na věcech (mnohdy z donucení) o kterejch nemáte tušení a jdou přes mrtvoly - Equilibrie, ač tak někdy vypadá, není idylický romantický místečko, je to drsnej svět plnej nebezpečí, vášní, lásky a zrady, myslete na to na každým kroku a každej krok dobře važte, stejně jako každý slovo
* seriózně pracujte u svejch postav s pudem sebezáchovy - "nezištná" pomoc, udání, svědectví a podobný věci můžou bejt rozsudkem smrti nad vaší postavou
@Anderson I - máš PM
* pokud ste s někým v partě a vidíte, že umřel (podle portrétu napravo), zamyslete se nad tím, jestli to viděla i vaše postava, jestli zná přesně polohu mrtvoly (postava nemá mapu s puntíkem) a jestli je dobrej nápad se tam bezhlavě rozběhnout
* pokud ste tak udělali a eště žijete, je to šance něco udělat, abyste žili eště aspoň 5 minut (předstírat slepotu, mdloby...jakýmkoli způsobem dát věrohodně najevo, že nejste relevantní svědek)
* některý postavy sou chodící průser - pokud s nima děláte společnou akci, nedivte se ničemu - (je to jeden z mejch příspěvků k potlačování bezmezně kooperativní hry) - zvlášť chodit s takovejma na hřbitov je fakt blbej nápad
* některý délehrající postavy pracujou na věcech (mnohdy z donucení) o kterejch nemáte tušení a jdou přes mrtvoly - Equilibrie, ač tak někdy vypadá, není idylický romantický místečko, je to drsnej svět plnej nebezpečí, vášní, lásky a zrady, myslete na to na každým kroku a každej krok dobře važte, stejně jako každý slovo
* seriózně pracujte u svejch postav s pudem sebezáchovy - "nezištná" pomoc, udání, svědectví a podobný věci můžou bejt rozsudkem smrti nad vaší postavou
@Anderson I - máš PM
no, nemuzu rict ze bys nemel pravduphotter píše: * některý délehrající postavy pracujou na věcech (mnohdy z donucení) o kterejch nemáte tušení a jdou přes mrtvoly - Equilibrie, ač tak někdy vypadá, není idylický romantický místečko, je to drsnej svět plnej nebezpečí, vášní, lásky a zrady, myslete na to na každým kroku a každej krok dobře važte, stejně jako každý slovo

Dives, qui sapiens est
Po probuzeni: Uh co se stalo, nejak jsem usnul, co se delo poslednich pet tisic let?